Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę

Grecka kuchnia słynie z prostoty, a to ciasto jest na to najlepszym dowodem. Jest tak pyszne, że niejednemu odebrało mowę.

Greckie ciasto pomarańczoweGreckie ciasto pomarańczowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Portokalopita to deser, który można spotkać niemal w każdej tawernie na Krecie. Często serwowany jest jako mini deser na zakończenie posiłku. Zapomnij o suchych babkach i oklepanych biszkoptach, greckie ciasto jest wilgotne, soczyste i rozpływające się w ustach. Smakuje i pachnie jak lato, a na dodatek jego przygotowanie jest naprawdę proste.

Ciasto agrestowa pokusa. Każda warstwa ma coś ciekawego do zaoferowania

Greckie ciasto pomarańczowe

Portokalopita to deser, który jest przejawem gospodarności greckich gospodyń i dowodem na to, że "zero waste" w kuchni istnieje tak naprawdę od wieków. Płaty filo są niezwykle cienkie i podatne na wysychanie. Wystarczy chwila nieuwagi, by straciły elastyczność i zaczęły się łamać. Zamiast wyrzucać te niedoskonałe i wyschnięte resztki ciasta, pomysłowi Grecy znaleźli genialny sposób na ich wykorzystanie. Postanowili, że kawałki filo staną się bazą, która zastąpi tradycyjny biszkopt.

Portokalopita - Pyszności
Portokalopita - Pyszności © Canva | Oleksandr Prokopenko

Ciasto łączy się z jogurtem i jajkami, a po upieczeniu zalewa dużą ilością pomarańczowego syropu. W rezultacie deser jest intensywny i mocno nasączony, aż ocieka od owoców. Portokalopita jest nie tylko pyszna, ale i jest pięknym przykładem na to, jak z potrzeby oszczędności rodzą się wyjątkowe dania.

Przepis na portokalopitę

Podczas ścierania skórki z cytrusów unikaj białej błonki - jest gorzka i może zepsuć smak wypieku.

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z 1 cytryny,
  • skórka z 2 pomarańczy,
  • aromat waniliowy,
  • 7 arkuszy ciasta filo.

Syrop pomarańczowy:

  • sok z 4 pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 szklanka herbaty.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej rozłóż arkusze ciasta filo na desce, by dobrze wyschły.
  2. Następnego dnia pokrusz ciasto na mniejsze kawałki.
  3. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórki z cytrusów, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
  4. Wymieszaj masę z pokruszonym ciastem filo.
  5. Przelej do formy 20x20 cm.
  6. Piecz ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  7. Zaparz herbatę, wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cytryny, cukrem i cynamonem. Zagotuj i przestudź.

Upieczone ciasto nasącz syropem i pozostaw do wystudzenia. Portokalopitę podawaj na zimno, najlepiej po kilku godzinach od nasączenia syropem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯