Grillowana karkówka w marynacie miodowo-czosnkowej z wiosenną sałatką. To mój sprawdzony pomysł na obiad
Planujesz wspólne grillowanie ze znajomymi? Przygotuj karkówkę w przepysznej marynacie z dodatkiem wiosennej sałatki, a na pewno nie pożałujesz. Twoi bliscy będą zachwyceni taki duetem.
Sezon grillowy ruszył pełną parą. Na ruszcie oprócz kolorowych szaszłyków i tradycyjnej kiełbasy nie może zabraknąć również kultowej karkówki. I jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, aby zachwycała smakiem już od pierwszego kęsa, przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
Zobacz, jak zrobić karkówkę w marynacie na bazie miodu, czosnku i mieszanki ziół. Soczystemu oraz dobrze wysmażonemu mięsu będzie towarzyszyć lekka, kolorowa sałatka wiosenna. Kluczowy jest odpowiedni sos, który jeszcze bardziej podkręci smak dania. Karkówkę najlepiej przygotować na grillu elektrycznym GÖTZE & JENSEN. Sprzęt można kupić w sieci sklepów Media Expert. Dzięki temu zrobisz pyszny obiad, bez względu na pogodę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana karkówka w marynacie miodowo-czosnkowej. Najlepiej smakuje w towarzystwie wiosennej sałatki
Składniki:
Karkówka:
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka kopru włoskiego,
- 1/2 szkl. oleju roślinnego,
- 1/4 szkl. miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 800 g karkówki wieprzowej.
Sos:
- 1/3 szkl. oleju roślinnego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- sok z 1/2 cytryny.
Sałatka:
- 2 sałaty rzymskie,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek,
- 5 rzodkiewek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania aromatycznej marynaty. W tym celu łączę ze sobą: słodką paprykę, suszone oregano, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, koper włoski, olej roślinny, miód oraz ocet jabłkowy.
Krok 2. Następnie zajmuję się karkówką, którą w pierwszej kolejności dzielę na 2-3 cm plastry. Kawałki mięsa trafiają do miski, po czym zalewam je marynatą i odstawiam pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję wiosenną sałatkę. Zaczynam od zrobienia sosu, dlatego też w jednej misce mieszam ze sobą: olej roślinny, musztardę francuską, miód, sól oraz sok z cytryny.
Krok 4. Na koniec zostawiam sobie przygotowanie składników na sałatkę. W tym celu do dużej miski wrzucam liście sałaty rzymskiej, kawałki czerwonej cebuli, cienkie plasterki rzodkiewek oraz zielonego ogórka. Pokrojone warzywa polewam domowym sosem.
Krok 5. Wracam do pracy z karkówką. Zamarynowane mięso smażę na rozgrzanym grillu ok. 12 minut na każdej stronie.
Krok 5. Grillowaną karkówkę posypuję świeżą natką pietruszki i serwuję w towarzystwie kolorowej sałatki z pysznym sosem. Smacznego!