Grillowana karkówka w marynacie miodowo-czosnkowej z wiosenną sałatką. To mój sprawdzony pomysł na obiad
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Planujesz wspólne grillowanie ze znajomymi? Przygotuj karkówkę w przepysznej marynacie z dodatkiem wiosennej sałatki, a na pewno nie pożałujesz. Twoi bliscy będą zachwyceni taki duetem.
Sezon grillowy ruszył pełną parą. Na ruszcie oprócz kolorowych szaszłyków i tradycyjnej kiełbasy nie może zabraknąć również kultowej karkówki. I jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, aby zachwycała smakiem już od pierwszego kęsa, przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
Zobacz, jak zrobić karkówkę w marynacie na bazie miodu, czosnku i mieszanki ziół. Soczystemu oraz dobrze wysmażonemu mięsu będzie towarzyszyć lekka, kolorowa sałatka wiosenna. Kluczowy jest odpowiedni sos, który jeszcze bardziej podkręci smak dania. Karkówkę najlepiej przygotować na grillu elektrycznym GÖTZE & JENSEN. Sprzęt można kupić w sieci sklepów Media Expert. Dzięki temu zrobisz pyszny obiad, bez względu na pogodę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana karkówka w marynacie miodowo-czosnkowej. Najlepiej smakuje w towarzystwie wiosennej sałatki
Składniki:
Karkówka:
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka kopru włoskiego,
- 1/2 szkl. oleju roślinnego,
- 1/4 szkl. miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 800 g karkówki wieprzowej.
Sos:
- 1/3 szkl. oleju roślinnego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- sok z 1/2 cytryny.
Sałatka:
- 2 sałaty rzymskie,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek,
- 5 rzodkiewek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania aromatycznej marynaty. W tym celu łączę ze sobą: słodką paprykę, suszone oregano, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, koper włoski, olej roślinny, miód oraz ocet jabłkowy.
Krok 2. Następnie zajmuję się karkówką, którą w pierwszej kolejności dzielę na 2-3 cm plastry. Kawałki mięsa trafiają do miski, po czym zalewam je marynatą i odstawiam pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję wiosenną sałatkę. Zaczynam od zrobienia sosu, dlatego też w jednej misce mieszam ze sobą: olej roślinny, musztardę francuską, miód, sól oraz sok z cytryny.
Krok 4. Na koniec zostawiam sobie przygotowanie składników na sałatkę. W tym celu do dużej miski wrzucam liście sałaty rzymskiej, kawałki czerwonej cebuli, cienkie plasterki rzodkiewek oraz zielonego ogórka. Pokrojone warzywa polewam domowym sosem.
Krok 5. Wracam do pracy z karkówką. Zamarynowane mięso smażę na rozgrzanym grillu ok. 12 minut na każdej stronie.
Krok 5. Grillowaną karkówkę posypuję świeżą natką pietruszki i serwuję w towarzystwie kolorowej sałatki z pysznym sosem. Smacznego!