PrzepisKoktajleGrzańce na zimowe wieczory

Grzańce na zimowe wieczory

Wielkimi krokami zbliżają się długie, zimowe wieczory. I mamy genialny patent, co zrobić, aby je przetrwać. Wszystkie informacje znajdziecie poniżej.

Grzańce na zimowe wieczory
Pyszności

01.12.2017 | aktual.: 10.10.2018 13:13

Składniki:

Grzana herbata

  1. 1 torebka czarna herbata
  2. 40 ml rum
  3. 1 łyżka powidła malinowe
  4. 40 ml sok żurawinowy
  5. ok. 20 ml sok z pomarańczy
  6. 1 plasterek pomarańcza

Grzane piwo

  1. 200 ml piwo ciemne
  2. 200 ml piwo pszeniczne
  3. 40 ml syrop z malin
  4. 40 ml syrop imbirowy
  5. 1/2 plasterka pomarańcza

Grzane wino

  1. 10 szt. goździki
  2. 200 ml czerwone wino półsłodkie
  3. 1 laska cynamon
  4. 1 łyżka miód
  5. 1 plaster pomarańcza
Sposób przygotowania:

1. W szklance zaparz czarną herbatę. Dodaj rum, powidła malinowe, sok żurawinowy oraz sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj. I na koniec dodaj plasterek pomarańczy podzielony na 2 części.

Obraz

2. W rondelku podgrzej czerwone wino, tuż przed zagotowaniem zdejmij z palnika. Dorzuć cynamon i dodaj miód.

Obraz

3. Plaster pomarańczy podziel na 2 części i powbijaj w każdą z nich po kilka goździków.

Obraz

4. Przelej wino do szklanki i dodaj wcześniej przygotowane plastry pomarańczy.

Obraz

5. W rondelku podgrzej i wymieszaj ze sobą piwo ciemne i pszeniczne. Dodaj syrop z malin i syrop imbirowy. Podgrzewaj kilka minut, do czasu kiedy piana zacznie gwałtownie rosnąć. Natychmiast zdejmij z palnika.

Obraz

6. Przelej do kufla. Wrzuć pół plasterka pomarańczy i posyp cynamonem.

Obraz
Wybrane dla Ciebie