Wielkimi krokami zbliżają się długie, zimowe wieczory. I mamy genialny patent, co zrobić, aby je przetrwać. Wszystkie informacje znajdziecie poniżej.
Pyszności
Składniki:
Grzana herbata
1 torebka czarna herbata
40 ml rum
1 łyżka powidła malinowe
40 ml sok żurawinowy
ok. 20 ml sok z pomarańczy
1 plasterek pomarańcza
Grzane piwo
200 ml piwo ciemne
200 ml piwo pszeniczne
40 ml syrop z malin
40 ml syrop imbirowy
1/2 plasterka pomarańcza
Grzane wino
10 szt. goździki
200 ml czerwone wino półsłodkie
1 laska cynamon
1 łyżka miód
1 plaster pomarańcza
Sposób przygotowania:
1. W szklance zaparz czarną herbatę. Dodaj rum, powidła malinowe, sok żurawinowy oraz sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj. I na koniec dodaj plasterek pomarańczy podzielony na 2 części.
2. W rondelku podgrzej czerwone wino, tuż przed zagotowaniem zdejmij z palnika. Dorzuć cynamon i dodaj miód.
3. Plaster pomarańczy podziel na 2 części i powbijaj w każdą z nich po kilka goździków.
4. Przelej wino do szklanki i dodaj wcześniej przygotowane plastry pomarańczy.
5. W rondelku podgrzej i wymieszaj ze sobą piwo ciemne i pszeniczne. Dodaj syrop z malin i syrop imbirowy. Podgrzewaj kilka minut, do czasu kiedy piana zacznie gwałtownie rosnąć. Natychmiast zdejmij z palnika.
6. Przelej do kufla. Wrzuć pół plasterka pomarańczy i posyp cynamonem.