WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Złe wiadomości dla pijących herbatę. Najnowsze badania wykryły miliardy nanoplastiku w napoju

Wojna o plastik trwa w najlepsze. Naukowcy wzięli pod lupę jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wyniki są szokujące.

Obrazek
Ewa

Uważaj, co pijesz

Eliminowanie plastiku z naszego otoczenia jest jednym z przejawów walki z zanieczyszczeniem środowiska i globalnym ociepleniem. Wszyscy zdają sobie sprawę o tym, jak bezużyteczne są plastikowe słomki oraz o tym, że warto wymienić swoją butelkę na wodę na taką, która jest wielorazowa.
A czy pomyślałeś żeby zerknąć do swoich kuchennych szafek?

Obrazek

Naukowcy z McGill University przeprowadzili eksperyment

W artykule opublikowanym w czasopiśmie Environmental Science & Technology naukowcy z McGill University w Kanadzie ostrzegają: "Zaobserwowaliśmy pod mikroskopem, że pojedyncza torebka na herbatę w temperaturze parzenia uwalnia do wody około 11,6 miliarda cząsteczek mikroplastiku i 3,1 miliarda nanoplastiku. Jest to absolutny rekord wśród zbadanych do tej pory produktów spożywczych.

Sprawdzono wpływ tych cząstek na rozwielitkach wielkich, które wykorzystywane są często jako organizm modelowy. Przeżyły, ale wykazały pewne nieprawidłowości anatomiczne i behawioralne.
Wyniki były niepokojące, ale wciąż trwają badania, jak wpływa to na człowieka.

Torebki na herbatę z bananów

Firmy zaczęły wprowadzać coraz więcej ekologicznych rozwiązań. Jeden z większych brytyjskich producentów herbat, Clipper, ogłosił, że wprowadza na rynek całkiem nową torebkę na herbaty, która wykonana jest z mieszanki abaki (wytrzymałego włókna wydzielanego z pochew liściowych banana manilskiego) i biopolimeru wykonanego z niemodyfikowanego genetycznie materiału roślinnego.

Obrazek

Wybierz herbatę liściastą

Najbezpieczniejszą opcją wydaje się być wybór herbaty liściastej. Jeśli nie jesteś fanem pływających fusów, to zainwestuj w zaparz lub kup bawełniane torebki na herbatę.
Nawet jeśli wpływ tego plastiku na nasz organizm nie jest znany, to warto chociaż zadbać o środowisko.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni