Test hot-dogów. Gdzie są najlepsze: Żabka czy Orlen? Ranking Katarzyny Bosackiej

Gdzie są najlepsze hot-dogi? Na jakiej stacji benzynowej? Które mają najlepszy skład? Hot-dogi to popularna przekąska, którą można dostać w niektórych sklepach i praktycznie na wszystkich stacjach paliw. Katarzyna Bosacka postanowiła prześwietlić popularne miejsca i wskazać, gdzie lepiej hot-dogów unikać.

Obrazek
Ewa

Test hot-dogów – skład. Na co zwrócić uwagę?

Nie od dziś wiadomo, że parówka parówce nierówna. Czasami skład potrafi przyprawić o dreszcze, bo do mielenia trafia absolutnie wszystko. Na szczęście, na sklepowych półkach znaleźć można parówki, których skład wygląda nieźle.
Co w przypadku hot-dogów na stacjach, gdzie nie mamy możliwości przeczytania etykiety?
Katarzyna Bosacka, dziennikarka poruszająca często tematykę zdrowego odżywiania, postanowiła "prześwietlić" hot dogi w popularnych miejscach.

Obrazek

Test hot-dogów. Na jakiej stacji są najlepsze? Ile mięsa musi być w parówce?

Gdzie kupić najlepsze hot-dogi? Test, ranking. Katarzyna Bosacka twierdzi, że 90% mięsa absolutnie wystarczy. Zgodnie z tą myślą parówki z Orlenu wypadają całkiem nieźle. Dodatkowo nie mają fosforanów, które zatrzymują wodę w parówce.
Pojawiają się za to sztuczne aromaty i syrop glukozowy.

Żabka również wypada dobrze i również ma 90% mięsa wieprzowego.
Skórki z kurczaka, 75% mięsa, skrobia ziemniaczana... to znajdziecie w popularnych hot dogach z Ikei. Są mniejsze, słabszej jakości, ale przyciąga głównie ceną.

Katarzyna Bosacka omówiła również parówki z innych stacji benzynowych. Niestety, w większości miejsc parówki miały mniej mięsa, a więcej sztucznych dodatków. Mało wartościowe białko kolagenowe, woda, azotan sodu... Oj, jest sporo do poprawy!

Najgorzej wypadł Shell: 65% mięsa, błonnik grochowy jako zapełniacz, glutaminian sodu... Lepiej unikać tego miejsca.

Jaki sos do hot-dogów jest najlepszy? Postaw na ketchup i musztardę

Kluczową rolę grają też dodatki. Zamiast sosów (o często długim składzie pełnym sztucznych dodatków) postaw na ketchup i musztardę. To zdecydowanie bezpieczniejsza i mniej kaloryczna opcja.
Jeśli masz taką możliwość: wybierz pełnoziarnistą bułkę.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat