PoradyIdealna jajecznica. Tych błędów unikaj w czasie smażenia

Idealna jajecznica. Tych błędów unikaj w czasie smażenia

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

30.01.2023 07:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica jest jedną z potraw, które lubi prawie każdy. Jedni przyrządzają ją z kiełbasą i cebulką, inni z papryką i pomidorami, jeszcze inni ze śmietaną. Każdy ma na nią swój sposób, ale też wiele osób popełnia błędy, które sprawiają, że nie jest ona idealna pomimo starań. Jakie są najczęściej powtarzające się jajecznicowe błędy?

Stosowanie drewnianych narzędzi

Aby nie zniszczyć powłoki patelni, wielu z nas wybiera drewniane narzędzia. Owszem, nie rysują one powierzchni, jednak nie są odpowiednie do gotowania. Dlaczego? Drewno jest trudne do wyczyszczenia, dlatego jest idealnym miejscem do rozwoju drobnoustrojów. Dodatkowo do drewnianej łyżki bardzo łatwo przyklejają się jajka w trakcie mieszania, więc robienie przy jej pomocy jajecznicy jest po prostu uciążliwe. Znacznie lepiej wybierać silikonowe szpatułki czy łyżki, które są bardziej elastyczne, łatwiej je czyścić i nie przywiera do nich jedzenie.

Jajecznica - rozbijanie jajek bezpośrednio na patelnię

Często nie chcemy brudzić wielu różnych naczyń, by potem było mniej zmywania, jednak w przypadku jajecznicy warto sięgnąć po dodatkowy pojemnik. Tak naprawdę nie możemy być do końca pewni jajek, które posiadamy. Nigdy nie wiemy, czy przypadkiem któreś z nich nie będzie zepsute, a zepsute jajko to jedna z najgorszych rzeczy, jaka może przytrafić się w kuchni. Jedna taka niespodzianka niszczy całe danie, jeśli znajdzie się na patelni razem z pozostałymi składnikami jajecznicy.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Druga sprawa dotyczy równomiernego ścinania się jajek w trakcie smażenia. Jeśli będziemy wrzucać je na patelnię pojedynczo, każde jajko będzie ścinało się w innym czasie, więc całe danie będzie trudno przygotować tak, by nie stało się suche albo nawet przypalone w jednym miejscu, a w drugim surowe i płynne.

Przyprawianie w nieodpowiednim momencie

Do przyprawienia jajecznicy wystarczy tak naprawdę sól. Oczywiście, możemy dodawać do niej również inne przyprawy, takie jak pieprz, słodka lub ostra papryka, różnego rodzaju zioła, jednak już sama wydobędzie odpowiedni smak jajek. Jednocześnie warto pamiętać, by nie solić potrawy zbyt wcześnie. Tak naprawdę najlepiej posolić ją pod koniec smażenia albo nawet już na talerzu. Za wcześnie dodana sól może przyczynić się do utraty puszystości potrawy.

Jajecznica - nieodpowiednie mieszanie

Jajka ścinają się bardzo szybko, dlatego jajecznica należy do dań, których przyrządzenie nie trwa długo. Musi być jednak mieszana już od samego początku, czyli od momentu trafienia jajek na patelnię. Nie można też zostawiać jej nawet na chwilę, ponieważ może się bardzo szybko przypalić i wysuszyć. Aby więc była odpowiednio miękka i puszysta, należy ją ciągle mieszać, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.

Pyszności - Fot. Adobe Strock
Pyszności - Fot. Adobe Strock

Nieprzekładanie jajecznicy z patelni

Ponownie w ramach oszczędności (nie brudzimy naczyń, mamy mniej zmywania) może nam przyjść do głowy, aby jeść jajecznicę prosto z patelni. Niestety, nie jest to zbyt dobry pomysł. Nagrzana patelnia długo utrzymuje wysoką temperaturę, więc jajka, nawet po zdjęciu z palnika, ciągle są poddawane jej działaniu. Potrawa wysusza się więc coraz bardziej, a na dnie patelni powstaje nieapetyczna przypalona skórka, którą niezwykle ciężko potem usunąć. Najlepiej od razu po przyrządzeniu jajecznicę przełożyć na talerz i zjeść, zanim wystygnie. Chłodna jajecznica bardzo traci na konsystencji i smaku.

Dodawanie surowych warzyw

Jeśli lubimy jajecznicę z dodatkami, takimi jak pomidory, pieczarki, papryka, cebula, szparagi, pamiętajmy, by nie dodawać ich do jajek w surowej wersji. Zawsze najpierw należy je poddać obróbce termicznej, w czasie której pozbędziemy się nadmiaru wody z danych produktów. Świeże warzywa pod wpływem temperatury z reguły puszczają wodę. Wszelkie dodatki warto więc wcześniej ugotować, upiec czy usmażyć na osobnej patelni. Dzięki temu nasza jajecznica nie stanie się wodnista.

Jajecznica to niezwykle proste danie, które podbiło cały świat. Robi się ją na najróżniejsze sposoby z dodatkiem rozmaitych produktów. Wydawałoby się, że każdy potrafi ją zrobić i pewnie wcale nie będzie to przekłamaniem. Jednak, czy każdy potrafi zrobić dobrą jajecznicę? Tu zaczynają się wątpliwości, bo, przyglądając się błędom, które są popełniane najczęściej, okazuje się, że pewnie większość z nas ma na sumieniu przynajmniej jeden z nich. Jeśli jednak będziemy się ich wystrzegać, mamy szansę na przygotowanie jajecznicy idealnej.

Autor: Halina Basek

Zobacz też przepis na tosty śniadaniowe w dwóch wydaniach. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=C326867oyDg
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także