Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo

Kremowa, sycąca i pełna aromatu zupa z batatem, soczewicą i dodatkiem chorizo to doskonała opcja na chłodne, pochmurne dni. Rozgrzewa, syci i zachwyca smakiem, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Ta zupa idealnie rozgrzewa w chłodny dzień Ta zupa idealnie rozgrzewa w chłodny dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pogoda w maju nas nie rozpieszcza, dlatego jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę z prostych składników, to dobrze trafiłeś. To danie jest sycące, aromatyczne i pełne składników, które z łatwością dostaniesz w każdym sklepie. Batat, czerwona soczewica i przyprawy tworzą apetyczną, lekko pikantną całość. Zupa świetnie nadaje się dla wegetarian – wystarczy pominąć chorizo lub zastąpić je ulubionym dodatkiem pochodzenia roślinnego. Poniżej zdradzam cały przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Przepis na zupę z soczewicy i batatów

Jeśli chcesz, by zupa była bardziej kremowa, możesz ją częściowo lub w całości zmiksować przed dodaniem szpinaku. W wersji wegetariańskiej chorizo z powodzeniem zastąpisz podsmażonym tofu albo prażonymi pestkami dyni. Będzie równie pysznie i wyraziście. A jeśli coś zostanie, to nie musisz się przejmować potencjalnym marnowaniem jedzenia. Z doświadczenia wiem, że ta zupa smakuje jeszcze lepiej odgrzana na drugi dzień.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 batat,
  • 80 g czerwonej soczewicy,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 50 g szpinaku,
  • ok. 100 g chorizo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W szerokim garnku rozgrzej masło z oliwą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wsyp czerwoną soczewicę i wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia.
  3. Dodaj kurkumę, słodką i ostrą paprykę, a także sól i pieprz według uznania.
  4. Przykryj garnek i gotuj przez 10-15 minut, aż soczewica zmięknie.
  5. Dodaj pomidory z puszki (razem z sokiem) i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
  6. Wrzuć świeży szpinak i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż liście zwiędną.
  7. Na suchej patelni podsmaż pokrojone w kostkę chorizo, aż będzie chrupiące.
  8. Zupę podawaj gorącą, z dodatkiem podsmażonego mięsa lub bez, jeśli wolisz wersję wegetariańską.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs