Oto sekret z którym przygotujesz idealne ciastka z czekoladą. Wystarczy tak niewiele

Czy istnieje przepis na "najlepsze ciastka czekoladowe na świecie"? Moim zdaniem nie. I nie chodzi tu wcale o fakt, że ciężko stworzyć coś idealnego, po prostu każdy z nas ma inne gusta.

Obrazek
Frania

Dla jednej osoby najważniejszy będzie fakt, aby ciastka były mega kruche. Dla kogoś innego będzie liczyło się, aby były mega czekoladowe, a jeszcze ktoś inny woli ciastka w rozmiarze XXL.

Istnieje jednak metoda, która sprawdzi się dla każdego. Wystarczą małe i subiektywne modyfikacje w podstawowym przepisie, który pomoże stworzyć idealne ciacha dla każdego ?

PODSTAWOWY PRZEPIS...

SKŁADNIKI:

             
  • 1/2 szkl. masła (miękkie)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. kakaa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. czekoladowych dropsów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

        
  1. W misce zmiksuj ze sobą masło, cukier biały i brązowy oraz ekstrakt.
  2. Dodaj jajka oraz mleko. Dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól.
  4. Następnie dodaj do mieszanki, którą wcześniej przygotowałaś.
  5. Teraz dodaj czekoladowe dropsy i dokładnie wymieszaj.
  6. Z powstanej mieszanki uformuj ciastka i piecz je przez 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Mini ściąga jak podkręcić ciasteczka na swój sposób

Obrazek
      
  • Ciągnące się ciasteczka - po pierwsze możesz dodać więcej mąki, lub skrócić czas pieczenia ciasteczek o 3 minuty
  • Chrupiące ciasteczka z miękkim środkiem - połącz ze sobą po 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • Grubsze i mniej chrupiące - przed pieczeniem umieść ciasto na 30-60 minut w zamrażarce
  • Bardziej kruche - dodaj więcej sody oczyszconej
Co myślisz o tych poradach? Wykorzystasz je w przyszłości?

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia