Oto sekret z którym przygotujesz idealne ciastka z czekoladą. Wystarczy tak niewiele

Czy istnieje przepis na "najlepsze ciastka czekoladowe na świecie"? Moim zdaniem nie. I nie chodzi tu wcale o fakt, że ciężko stworzyć coś idealnego, po prostu każdy z nas ma inne gusta.

Obrazek
Frania

Dla jednej osoby najważniejszy będzie fakt, aby ciastka były mega kruche. Dla kogoś innego będzie liczyło się, aby były mega czekoladowe, a jeszcze ktoś inny woli ciastka w rozmiarze XXL.

Istnieje jednak metoda, która sprawdzi się dla każdego. Wystarczą małe i subiektywne modyfikacje w podstawowym przepisie, który pomoże stworzyć idealne ciacha dla każdego ?

PODSTAWOWY PRZEPIS...

SKŁADNIKI:

             
  • 1/2 szkl. masła (miękkie)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. kakaa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. czekoladowych dropsów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

        
  1. W misce zmiksuj ze sobą masło, cukier biały i brązowy oraz ekstrakt.
  2. Dodaj jajka oraz mleko. Dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól.
  4. Następnie dodaj do mieszanki, którą wcześniej przygotowałaś.
  5. Teraz dodaj czekoladowe dropsy i dokładnie wymieszaj.
  6. Z powstanej mieszanki uformuj ciastka i piecz je przez 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Mini ściąga jak podkręcić ciasteczka na swój sposób

Obrazek
      
  • Ciągnące się ciasteczka - po pierwsze możesz dodać więcej mąki, lub skrócić czas pieczenia ciasteczek o 3 minuty
  • Chrupiące ciasteczka z miękkim środkiem - połącz ze sobą po 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • Grubsze i mniej chrupiące - przed pieczeniem umieść ciasto na 30-60 minut w zamrażarce
  • Bardziej kruche - dodaj więcej sody oczyszconej
Co myślisz o tych poradach? Wykorzystasz je w przyszłości?
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯