Inflacyjna miska ryżu Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził przepis na tani obiad

Tani obiad z ryżu. Tomasz Strzelczyk to jeden z uczestników znanego programu Masterchef. Na swoim kanale prezentuje proste i smaczne przepisy. Jednym z nich jest pomysł na tani obiad dla całej rodziny.

Obrazek
Ewa

Tomasz Strzelczyk – przepisy gwiazdy Masterchef

Tomasz Strzelczyk w IV edycji Masterchefa dotarł do TOP 5. I nic w tym dziwnego, bo przepisy na jego kanale udowadniają, że zdecydowanie potrafi gotować. Na YouTubie prowadzi popularny kanał Oddasz Fartucha, gdzie dzieli się ze swoimi widzami prostymi przepisami na pyszne dania.

Tani i szybki przepis na obiad z ryżu. Przepis Tomasza Strzelczyka

Czasami brakuje nam czasu, pieniędzy i ochoty na przygotowanie skomplikowanego obiadu. W odpowiedzi na to Tomasz Strzelczyk stworzył prosty przepis na inflacyjną miskę ryżu. Może i nie jest to najbardziej wartościowy posiłek, ale smakuje wybornie.

Obrazek

Miska ryżu wg Tomasza Strzelczyka. Jak zrobić tani obiad?

Bazą są węglowodany, którymi szybko się nasycimy. Były uczestnik Masterchefa sięgnął po popularny i niedrogi biały ryż. Sprawdzi się zarówno jako błyskawicznie szybki posiłek, jak i smaczny dodatek do obiadu.

Składniki na inflacyjny ryż

  • biały ryż jaśminowy
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie taniego obiadu z ryżu:

Na maśle podsmaż posiekaną białą cebulę. Gdy warzywo zacznie się rumienić, dodaj słodką paprykę i zamieszaj. Podsmaż chwilę i dorzuć koncentrat pomidorowy. Przysmaż go, żeby wydobyć więcej smaku. Wsyp jedną część ryżu i wlej dwie części wody. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Przykryj, przestaw na najmniejszy palnik i gotuj 15-20 minut, aż będzie miękki.

Gotowe danie możesz udekorować szczypiorkiem lub pietruszką

Taki ryż sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i kryzysowy posiłek. Przepis Tomasza Strzelczyka jest bazą, do której możesz dorzucić warzywa lub mięso.

Lubisz takie proste przepisy?

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby