Jesienny przysmak ze światowych stolic dostępny również w Polsce! Jak go przyrządzić?

O tym, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a Zuzanna lubi je tylko jesienią- wiedzą wszyscy. Jadalne kasztany dawniej były trudno dostępne w Polsce, ale coraz częściej możesz znaleźć je na sklepowych półkach? Jak smakują i jak je przyrządzić?

Obrazek
Ewa

Kolebką kasztanów jadalnych jest Rzym

Jadalne kasztany różnią się od tych, które możemy znaleźć w naszych parkach. Uznawano je za całkiem niezły afrodyzjak, a starożytni Rzymianie uznawali je za pożywienie, które zapewniało "dobrostan fizyczny".

Gdzie ich szukać?

Uprawy jadalnych kasztanów obejmują głównie basen Morza Śródziemnomorskiego, Azję i Kaukaz. Panujący w Polsce klimat sprawia, że nie są łatwe w uprawie, jednak plantacje można znaleźć na Pomorzu Zachodnim i Śląsku.
Na szczęście coraz więcej supermarketów, takich jak Lidl czy Biedronka, wprowadza do swojej oferty jadalne kasztany. Jeśli zobaczysz na sklepowej półce- zaufaj nam i kup!

Jak przyrządzić jadalne kasztany?

Obrazek

Sposobów jest kilka i każdy z nas ma swój ulubiony.

Możesz je ugotować: włóż je do garnka i zalej dużą ilością wody. Dodaj 2 łyżeczki soli i opcjonalnie liścia laurowego. Gotuj przez 40 minut. Jeśli kasztany nie są świeże- wydłuż czas gotowania.
Sprawdź, czy są już miękkie. Zostaw na kilka minut w zimnej wodzie, żeby ostygły. Zdejmij z nich łupinę i ściągnij błonkę i zjadaj ze smakiem.

Spróbuj je także upiec: umyj, osusz i ponacinaj skórkę kasztanów z wypukłej strony, dzięki czemu łatwiej będą się obierały. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 25 minut. Lekko je przestudź i zjedz jeszcze ciepłe- takie smakują najlepiej :)

Obrazek

Świetnie smakują również prażone na patelni. Wystarczy 10 minut smażenia pod przykryciem i gotowe!

Obrazek

Kasztany to samo zdrowie!

Jadalne kasztany zawierają sporo witaminy C, A i witamin z grupy B. W medycynie naturalnej wykorzystuje się je do obniżenia ciśnienia oraz naturalnego wspomagania odporności i układu nerwowego.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu