Jadalne kwiaty podbijają internet. Piękną dekorację możesz wyhodować w swoim domu

Je się nie tylko ustami, jedzą też nasze oczy. Piękna prezentacja talerza może pobudzić w nas apetyt i wzbudzić zachwyt wśród gości. Nie musi to być pracochłonne. Idealnym elementem dekoracji będą...jadalne kwiaty, które możesz wyhodować również w domu.

Obrazek
Ewa

Nie stosuj nawozu

Część jadalnych roślin możesz wyhodować nawet w doniczce, niektóre potrzebują trochę więcej miejsca w ogrodzie. Mając swoje własne kwiatki jesteśmy zawsze pewni ich pochodzenia oraz hodowli. Nigdy nie kupuj kwiatów z kwiaciarni: w celu idealnego wyglądu bukietów są intensywnie nawożone i opryskiwane.
Zacznij hodowlę w domu. Kup dobrej jakości nasiona, ziemię i pobaw się w ogrodnika. Pamiętaj, żeby nie stosować żadnych chemicznych nawozów.

#1 Nagietek lekarski

Złociste płatki tego kwiatu idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów. Nada im piękny kolor! Na dodatek jest bardzo zdrowy: działa jak antyoksydant, chroni przed wolnymi rodnikami i substancjami toksycznymi, bogaty w wit. C, magnez i sole mineralne.
Nagietek lubi miejsca ciepłe i mocno nasłonecznione, nie potrzebuje silnego podlewania i dobrze radzi sobie z suszą.

Obrazek

#2 Nasturcja

Bardzo łatwo wyhodujesz ją w doniczce na balkonie. Pięknie pachnie i na dodatek jej kwiaty są jadalne. Mają pieprzny, ostry smak, jak skrzyżowanie rzeżuchy i rzodkiewki. Sprawdzą się świetnie w sałatce.

Obrazek

#3 Stokrotka pospolita

Male kwiatki możesz dodać całe. Z większych oberwij białe listki i dodaj do sałatki. Nie są wymagające, możesz hodować je zarówno w doniczce jak i na trawniku.
Będą pięknym dodatkiem do deserów.

Obrazek

#4 Bratki i fiołki

Mają słodki, trawiasty/zielony smak. Występują w szerokiej gamie kolorów, więc z ich pomocą wyczarujesz cudowny talerz ciasteczek, lizaków, lodów i sałatek.

Obrazek

#5 Lawenda

Piękny element dekoracyjny, zarówno dla domu jak i dla jedzenia. Posadź ją w słonecznym, przewiewnym miejscu i zadbaj, by ziemia w doniczce nie była zbyt wilgotna.
Mają charakterystyczny kwiatowy smak z nutą rozmarynu i mięty. Używaj oszczędnie do słodkich potraw. Lawendowy sernik to coś, co koniecznie musisz spróbować.

Obrazek

#6 Róża

.Intensywność smaku zależy od rodzaju, koloru i warunków glebowych. Im ciemniejsze płatki, tym wyraźniejszy smak. Wszystkie róże są jadalne, ale przed spożyciem usuń białą, gorzką część płatków.

Obrazek

#7 Hibiskus

Jest rośliną łatwą w pielęgnacji, ale wrażliwą na zalanie korzeni, więc hodując go w domu nie pozwól, żeby korzenie stały w wodzie.
Hibiskus najbardziej jest nam znany z herbat. Kwiat można jeść prosto z rośliny, ale zwykle używa się go właśnie do herbaty, przekąsek, dżemu lub sałatek.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀