Jadalne kwiaty podbijają internet. Piękną dekorację możesz wyhodować w swoim domu

Je się nie tylko ustami, jedzą też nasze oczy. Piękna prezentacja talerza może pobudzić w nas apetyt i wzbudzić zachwyt wśród gości. Nie musi to być pracochłonne. Idealnym elementem dekoracji będą...jadalne kwiaty, które możesz wyhodować również w domu.

Obrazek
Ewa

Nie stosuj nawozu

Część jadalnych roślin możesz wyhodować nawet w doniczce, niektóre potrzebują trochę więcej miejsca w ogrodzie. Mając swoje własne kwiatki jesteśmy zawsze pewni ich pochodzenia oraz hodowli. Nigdy nie kupuj kwiatów z kwiaciarni: w celu idealnego wyglądu bukietów są intensywnie nawożone i opryskiwane.
Zacznij hodowlę w domu. Kup dobrej jakości nasiona, ziemię i pobaw się w ogrodnika. Pamiętaj, żeby nie stosować żadnych chemicznych nawozów.

#1 Nagietek lekarski

Złociste płatki tego kwiatu idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów. Nada im piękny kolor! Na dodatek jest bardzo zdrowy: działa jak antyoksydant, chroni przed wolnymi rodnikami i substancjami toksycznymi, bogaty w wit. C, magnez i sole mineralne.
Nagietek lubi miejsca ciepłe i mocno nasłonecznione, nie potrzebuje silnego podlewania i dobrze radzi sobie z suszą.

Obrazek

#2 Nasturcja

Bardzo łatwo wyhodujesz ją w doniczce na balkonie. Pięknie pachnie i na dodatek jej kwiaty są jadalne. Mają pieprzny, ostry smak, jak skrzyżowanie rzeżuchy i rzodkiewki. Sprawdzą się świetnie w sałatce.

Obrazek

#3 Stokrotka pospolita

Male kwiatki możesz dodać całe. Z większych oberwij białe listki i dodaj do sałatki. Nie są wymagające, możesz hodować je zarówno w doniczce jak i na trawniku.
Będą pięknym dodatkiem do deserów.

Obrazek

#4 Bratki i fiołki

Mają słodki, trawiasty/zielony smak. Występują w szerokiej gamie kolorów, więc z ich pomocą wyczarujesz cudowny talerz ciasteczek, lizaków, lodów i sałatek.

Obrazek

#5 Lawenda

Piękny element dekoracyjny, zarówno dla domu jak i dla jedzenia. Posadź ją w słonecznym, przewiewnym miejscu i zadbaj, by ziemia w doniczce nie była zbyt wilgotna.
Mają charakterystyczny kwiatowy smak z nutą rozmarynu i mięty. Używaj oszczędnie do słodkich potraw. Lawendowy sernik to coś, co koniecznie musisz spróbować.

Obrazek

#6 Róża

.Intensywność smaku zależy od rodzaju, koloru i warunków glebowych. Im ciemniejsze płatki, tym wyraźniejszy smak. Wszystkie róże są jadalne, ale przed spożyciem usuń białą, gorzką część płatków.

Obrazek

#7 Hibiskus

Jest rośliną łatwą w pielęgnacji, ale wrażliwą na zalanie korzeni, więc hodując go w domu nie pozwól, żeby korzenie stały w wodzie.
Hibiskus najbardziej jest nam znany z herbat. Kwiat można jeść prosto z rośliny, ale zwykle używa się go właśnie do herbaty, przekąsek, dżemu lub sałatek.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością