Jadalne kwiaty podbijają internet. Piękną dekorację możesz wyhodować w swoim domu

Je się nie tylko ustami, jedzą też nasze oczy. Piękna prezentacja talerza może pobudzić w nas apetyt i wzbudzić zachwyt wśród gości. Nie musi to być pracochłonne. Idealnym elementem dekoracji będą...jadalne kwiaty, które możesz wyhodować również w domu.

Obrazek
Ewa

Nie stosuj nawozu

Część jadalnych roślin możesz wyhodować nawet w doniczce, niektóre potrzebują trochę więcej miejsca w ogrodzie. Mając swoje własne kwiatki jesteśmy zawsze pewni ich pochodzenia oraz hodowli. Nigdy nie kupuj kwiatów z kwiaciarni: w celu idealnego wyglądu bukietów są intensywnie nawożone i opryskiwane.
Zacznij hodowlę w domu. Kup dobrej jakości nasiona, ziemię i pobaw się w ogrodnika. Pamiętaj, żeby nie stosować żadnych chemicznych nawozów.

#1 Nagietek lekarski

Złociste płatki tego kwiatu idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów. Nada im piękny kolor! Na dodatek jest bardzo zdrowy: działa jak antyoksydant, chroni przed wolnymi rodnikami i substancjami toksycznymi, bogaty w wit. C, magnez i sole mineralne.
Nagietek lubi miejsca ciepłe i mocno nasłonecznione, nie potrzebuje silnego podlewania i dobrze radzi sobie z suszą.

Obrazek

#2 Nasturcja

Bardzo łatwo wyhodujesz ją w doniczce na balkonie. Pięknie pachnie i na dodatek jej kwiaty są jadalne. Mają pieprzny, ostry smak, jak skrzyżowanie rzeżuchy i rzodkiewki. Sprawdzą się świetnie w sałatce.

Obrazek

#3 Stokrotka pospolita

Male kwiatki możesz dodać całe. Z większych oberwij białe listki i dodaj do sałatki. Nie są wymagające, możesz hodować je zarówno w doniczce jak i na trawniku.
Będą pięknym dodatkiem do deserów.

Obrazek

#4 Bratki i fiołki

Mają słodki, trawiasty/zielony smak. Występują w szerokiej gamie kolorów, więc z ich pomocą wyczarujesz cudowny talerz ciasteczek, lizaków, lodów i sałatek.

Obrazek

#5 Lawenda

Piękny element dekoracyjny, zarówno dla domu jak i dla jedzenia. Posadź ją w słonecznym, przewiewnym miejscu i zadbaj, by ziemia w doniczce nie była zbyt wilgotna.
Mają charakterystyczny kwiatowy smak z nutą rozmarynu i mięty. Używaj oszczędnie do słodkich potraw. Lawendowy sernik to coś, co koniecznie musisz spróbować.

Obrazek

#6 Róża

.Intensywność smaku zależy od rodzaju, koloru i warunków glebowych. Im ciemniejsze płatki, tym wyraźniejszy smak. Wszystkie róże są jadalne, ale przed spożyciem usuń białą, gorzką część płatków.

Obrazek

#7 Hibiskus

Jest rośliną łatwą w pielęgnacji, ale wrażliwą na zalanie korzeni, więc hodując go w domu nie pozwól, żeby korzenie stały w wodzie.
Hibiskus najbardziej jest nam znany z herbat. Kwiat można jeść prosto z rośliny, ale zwykle używa się go właśnie do herbaty, przekąsek, dżemu lub sałatek.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę