Dodaj zaledwie kilka kropli do swojej porannej jajecznicy. Wyjdzie niesamowicie kremowa i lekka
Jajecznica z cytryną to przepis na idealnie kremowe, aksamitne i puszyste jajka na śniadanie. Wyciśnięty sok to nasz patent na jajecznicę idealną.
Najlepsza jajecznica na śniadanie
Przepisów na jajka w różnych wydaniach są dziesiątki, ale to właśnie do klasycznej jajecznicy wracamy najchętniej. Robi się ją szybko, jest pożywna, lekka i smaczna. Każdy z nas ma swoje ulubione dodatki, którymi ją wzbogaca. Jedni stawiają na boczek, inni wybierają cebulę, a kolejni wolą wersję bez dodatków. Dziś mamy dla Ciebie patent, dzięki któremu nawet prosta jajecznica zamieni się w pyszną ucztę. Dodatek soku z cytryny sprawi, że będzie niesamowicie aksamitna i pyszna. Kwas zawarty w cytrynie wpływa na strukturę białka jaj. Dzięki temu ogranicza zbyt mocne ścinanie jajka na patelni i jajecznica jest kremowa i aksamitna. Dodatkowo, nadaje jajecznicy orzeźwiającego, lekkiego smaku.
Jajecznica z cytryną
Składniki:
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka i dodaj do nich sok z cytryny. Dokładnie je wymieszaj przy pomocy widelca. Na patelni lub w małym rondelku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści- wlej masę jajeczną. Cały czas mieszając, smaż jajka aż osiągną satysfakcjonujący Cię poziom ścięcia. Opcjonalnie, pod koniec smażenia możesz dodać łyżkę śmietanki 30%, które nada kremowy, śmietankowy smak całej jajecznicy. Gotowe danie przełóż na talerz. Świetnie smakuje też na kawałku świeżej chałki lub bułki. Możesz również dorzucić kawałek wędzonego łososia i podać danie jak z dobrej restauracji.
Tak przygotowana jajecznica jest idealnie kremowa, delikatna i pyszna. Udekoruj ją dodatkowo posiekanym szczypiorkiem i serwuj na śniadanie.
Smacznego!
Przepis na soczystego i aromatycznego kurczaka w słoiku znajdziesz na naszym kanale YouTube