Jajka w takiej formie sprawdzą się idealnie na wielkanocnym stole. Zamiast majonezu, użyj tego wyjątkowego sosu!

Zbliżająca się Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują jajka w rozmaitej formie. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników i gości, to koniecznie poznaj recepturę na jajka faszerowane. Zamiast drogiego majonezu, możesz użyć innego niezwykłego składniku, który w tym przypadku sprawdzi się idealnie.

ObrazekJajka faszerowane - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Szefowa Kuchni
Karol Wiak

Jajka faszerowane — obowiązkowe danie na każdym wielkanocnym stole

Niezwykle trudno jest sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku, białej kiełbasy, domowych wędlin i przede wszystkim jajek, które w tym czasie spożywa się w rozmaitej formie. Najczęściej podaje się je z majonezem. Jego cena jednak w ostatnim czasie może powodować przerażenie. Dlatego, w takim przypadku, z powodzeniem można przygotować jajka w wielu wspaniałych formach.

Obrazek
Jajka faszerowane - Pyszności; Foto Canva.com

Królują tu przede wszystkim jajka faszerowane. Do ich nadziewania, najczęściej wykorzystuje się żółtka połączone z pieczarkami. Są jednak takie osoby, które stosują dość nietypowe połączenia, nadziewając jajka, wykorzystując awokado, buraki, a nawet śliwki. Co prawda, na liście składników jest też majonez, ale w nieco innej formie. Z powodzeniem możesz również użyć sosu na bazie majonezu, przygotowując jajka, według receptury, którą mamy przyjemność ci zaprezentować.

Jajka faszerowane z sosem tatarskim - jak je zrobić?

W związku z tym, że Wielkanoc coraz bliżej, to warto już dziś poznać przepis na tę świąteczną przekąskę. Sos na bazie majonezu będzie świetnym dodatkiem, który wypełni ugotowane jajka na twardo. Nikt nie będzie w stanie się oprzeć temu wielkanocnemu przysmakowi.

Składniki:

  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 6 jajek
  • 150 g ogórków korniszonów
  • cebula szalotka
  • płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 100 g majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane robi się stosunkowo szybko. Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy całkowicie ostygną, to obierz je ze skorupek i przetnij na połówki. Przystąp do połączenia w misce posiekanej szalotki, majonezu, drobno pokrojonych grzybków, korniszonów i musztardy. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem udekoruj jajka i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Obrazek
Sos tatarski - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Szefowa Kuchni

Takie jajka będą świetnie prezentować się na stole. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżego pieczywa z dodatkiem masła. Każdy, kto ich spróbuje, na pewno będzie zachwycony!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić makaron na patyku a'la pizza:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę