Jajka w takiej formie sprawdzą się idealnie na wielkanocnym stole. Zamiast majonezu, użyj tego wyjątkowego sosu!

Zbliżająca się Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują jajka w rozmaitej formie. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników i gości, to koniecznie poznaj recepturę na jajka faszerowane. Zamiast drogiego majonezu, możesz użyć innego niezwykłego składniku, który w tym przypadku sprawdzi się idealnie.

ObrazekJajka faszerowane - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Szefowa Kuchni
Karol Wiak

Jajka faszerowane — obowiązkowe danie na każdym wielkanocnym stole

Niezwykle trudno jest sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku, białej kiełbasy, domowych wędlin i przede wszystkim jajek, które w tym czasie spożywa się w rozmaitej formie. Najczęściej podaje się je z majonezem. Jego cena jednak w ostatnim czasie może powodować przerażenie. Dlatego, w takim przypadku, z powodzeniem można przygotować jajka w wielu wspaniałych formach.

Obrazek
Jajka faszerowane - Pyszności; Foto Canva.com

Królują tu przede wszystkim jajka faszerowane. Do ich nadziewania, najczęściej wykorzystuje się żółtka połączone z pieczarkami. Są jednak takie osoby, które stosują dość nietypowe połączenia, nadziewając jajka, wykorzystując awokado, buraki, a nawet śliwki. Co prawda, na liście składników jest też majonez, ale w nieco innej formie. Z powodzeniem możesz również użyć sosu na bazie majonezu, przygotowując jajka, według receptury, którą mamy przyjemność ci zaprezentować.

Jajka faszerowane z sosem tatarskim - jak je zrobić?

W związku z tym, że Wielkanoc coraz bliżej, to warto już dziś poznać przepis na tę świąteczną przekąskę. Sos na bazie majonezu będzie świetnym dodatkiem, który wypełni ugotowane jajka na twardo. Nikt nie będzie w stanie się oprzeć temu wielkanocnemu przysmakowi.

Składniki:

  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 6 jajek
  • 150 g ogórków korniszonów
  • cebula szalotka
  • płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 100 g majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane robi się stosunkowo szybko. Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy całkowicie ostygną, to obierz je ze skorupek i przetnij na połówki. Przystąp do połączenia w misce posiekanej szalotki, majonezu, drobno pokrojonych grzybków, korniszonów i musztardy. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem udekoruj jajka i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Obrazek
Sos tatarski - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Szefowa Kuchni

Takie jajka będą świetnie prezentować się na stole. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżego pieczywa z dodatkiem masła. Każdy, kto ich spróbuje, na pewno będzie zachwycony!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić makaron na patyku a'la pizza:

Wybrane dla Ciebie
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟