PoradyKucharze w hotelach mają sprytny patent na gotowanie jajek. Możesz go wykorzystać w swoim domu!
Kucharze w hotelach mają sprytny patent na gotowanie jajek. Możesz go wykorzystać w swoim domu!
Jajka na twardo to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Jeśli jednak musisz ugotować ich większą ilość, np. do sałatki lub dla większej ilości osób, skorzystaj z patentu prosto z hotelowej kuchni.
Ewa
Przygotuj:
- 12 jajek
- 2 szklanki zimnej wody
- kilka kostek lodu
- 1 foremka na babeczki
#1 Ułóż jajka w formie na babeczki
Jajka w foremce wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
#2 Czas na lodową kąpiel
Do miski wlej 2 szklanki wody i dodaj kostki lodu. Teraz w misce możesz umieścić jajka. Trzymaj je tam 10 minut, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.
#3 Pozbądź się skorupki
Dzięki pieczeniu w piekarniku, obierzesz jajka w ekspresowym tempie. Co więcej, możesz przechowywać je w lodówce do 7 dni!
#4 Ciesz się smakiem idealnego jajka na twardo
I to wszystko! Tak przygotowane jajka możesz wykorzystać jako składnik sałatki, kanapki, czy też przekąska na drugie śniadanie.