Kultowe danie z czasów PRL znowu na topie. Najlepiej smakuje na ciepło

Jeśli chcesz nieco odpocząć od mięsnych dań, to nie ma do tego lepszego sposobu niż przygotowanie tej potrawy. Jajka w sosie musztardowym to ekonomiczny i pyszny obiad, który zrobisz dosłownie w chwilę. W PRL bił rekordy popularności, a dziś smakuje równie dobrze.

ObrazekJajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Adobe Stock

Kuchnia PRL-u miała dwa oblicza. Jedno określilibyśmy mianem kwintesencji kulinarnej pomysłowości i kreatywności, bo to, co wyprawiały nasze mamy i babcie w czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, przechodziło ludzkie pojęcie. Drugie wiąże się z tymi momentami, gdy w skomplikowanych obliczeniach, jak zrobić coś z niczego, doszło do nieznanego pochodzenia błędu, czego wynikiem były na przykład zupy mleczne z rozgotowanym makaronem czy salceson z octem na pajdzie chleba. Nie, do tego nie wracajmy.

Obrazek
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva

Jednak jajka w sosie musztardowym do dzisiaj kojarzą nam się dobrze, i chociaż na wiele lat zupełnie zapomnieliśmy o takiej formie ich podania, to dzisiaj ten trend powraca. Nie pozostaje więc nam nic innego, jak zanurzyć się w tej studni kulinarnej nostalgii i przyrządzić je według sprawdzonego przepisu. Tak się składa, że takim właśnie dysponujemy. Znajdziesz go poniżej. Powodzenia!

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva

Jajka wstaw do garnuszka, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo. Po około 8 minutach od momentu zagotowania wody odcedź je i zalej zimną wodą. Kiedy ostygną, obierz je ze skorupek i poprzekrawaj na pół.

Przygotuj rondelek lub głęboką patelnię. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Stopniowo zacznij dodawać do niej mąkę, ciągle mieszając. Teraz do tego samego rondelka wlej bulion i sok z cytryny. Mieszaj do uzyskania jednolitej, zagęszczonej konsystencji. Kiedy tak się stanie, dorzuć jeszcze 3 łyżki musztardy, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.

Jajka wyłóż na talerz i oblej je sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Do tego idealnego zestawu brakuje już tylko purée ziemniaczanego. Ach, wspomnienia wracają. Smacznego!

Jajka w sosie doskonale odnajdą się na wielkanocnym stole, tak, jak ten staropolski postny barszcz biały według przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥