PrzepisKultowe danie z czasów PRL znowu na topie. Najlepiej smakuje na ciepło

Kultowe danie z czasów PRL znowu na topie. Najlepiej smakuje na ciepło

Jeśli chcesz nieco odpocząć od mięsnych dań, to nie ma do tego lepszego sposobu niż przygotowanie tej potrawy. Jajka w sosie musztardowym to ekonomiczny i pyszny obiad, który zrobisz dosłownie w chwilę. W PRL bił rekordy popularności, a dziś smakuje równie dobrze.

Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Adobe Stock
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Adobe Stock

05.04.2023 | aktual.: 05.04.2023 16:51

Kuchnia PRL-u miała dwa oblicza. Jedno określilibyśmy mianem kwintesencji kulinarnej pomysłowości i kreatywności, bo to, co wyprawiały nasze mamy i babcie w czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, przechodziło ludzkie pojęcie. Drugie wiąże się z tymi momentami, gdy w skomplikowanych obliczeniach, jak zrobić coś z niczego, doszło do nieznanego pochodzenia błędu, czego wynikiem były na przykład zupy mleczne z rozgotowanym makaronem czy salceson z octem na pajdzie chleba. Nie, do tego nie wracajmy.

Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva

Jednak jajka w sosie musztardowym do dzisiaj kojarzą nam się dobrze, i chociaż na wiele lat zupełnie zapomnieliśmy o takiej formie ich podania, to dzisiaj ten trend powraca. Nie pozostaje więc nam nic innego, jak zanurzyć się w tej studni kulinarnej nostalgii i przyrządzić je według sprawdzonego przepisu. Tak się składa, że takim właśnie dysponujemy. Znajdziesz go poniżej. Powodzenia!

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva

Jajka wstaw do garnuszka, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo. Po około 8 minutach od momentu zagotowania wody odcedź je i zalej zimną wodą. Kiedy ostygną, obierz je ze skorupek i poprzekrawaj na pół.

Przygotuj rondelek lub głęboką patelnię. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Stopniowo zacznij dodawać do niej mąkę, ciągle mieszając. Teraz do tego samego rondelka wlej bulion i sok z cytryny. Mieszaj do uzyskania jednolitej, zagęszczonej konsystencji. Kiedy tak się stanie, dorzuć jeszcze 3 łyżki musztardy, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.

Jajka wyłóż na talerz i oblej je sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Do tego idealnego zestawu brakuje już tylko purée ziemniaczanego. Ach, wspomnienia wracają. Smacznego!

Jajka w sosie doskonale odnajdą się na wielkanocnym stole, tak, jak ten staropolski postny barszcz biały według przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie