PrzepisKultowe danie z czasów PRL znowu na topie. Najlepiej smakuje na ciepło

Kultowe danie z czasów PRL znowu na topie. Najlepiej smakuje na ciepło

Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Adobe Stock
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Adobe Stock

05.04.2023 16:36, aktual.: 05.04.2023 16:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli chcesz nieco odpocząć od mięsnych dań, to nie ma do tego lepszego sposobu niż przygotowanie tej potrawy. Jajka w sosie musztardowym to ekonomiczny i pyszny obiad, który zrobisz dosłownie w chwilę. W PRL bił rekordy popularności, a dziś smakuje równie dobrze.

Kuchnia PRL-u miała dwa oblicza. Jedno określilibyśmy mianem kwintesencji kulinarnej pomysłowości i kreatywności, bo to, co wyprawiały nasze mamy i babcie w czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, przechodziło ludzkie pojęcie. Drugie wiąże się z tymi momentami, gdy w skomplikowanych obliczeniach, jak zrobić coś z niczego, doszło do nieznanego pochodzenia błędu, czego wynikiem były na przykład zupy mleczne z rozgotowanym makaronem czy salceson z octem na pajdzie chleba. Nie, do tego nie wracajmy.

Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva

Jednak jajka w sosie musztardowym do dzisiaj kojarzą nam się dobrze, i chociaż na wiele lat zupełnie zapomnieliśmy o takiej formie ich podania, to dzisiaj ten trend powraca. Nie pozostaje więc nam nic innego, jak zanurzyć się w tej studni kulinarnej nostalgii i przyrządzić je według sprawdzonego przepisu. Tak się składa, że takim właśnie dysponujemy. Znajdziesz go poniżej. Powodzenia!

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva
Jajka w sosie musztardowym - Pyszności; foto: Canva

Jajka wstaw do garnuszka, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo. Po około 8 minutach od momentu zagotowania wody odcedź je i zalej zimną wodą. Kiedy ostygną, obierz je ze skorupek i poprzekrawaj na pół.

Przygotuj rondelek lub głęboką patelnię. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Stopniowo zacznij dodawać do niej mąkę, ciągle mieszając. Teraz do tego samego rondelka wlej bulion i sok z cytryny. Mieszaj do uzyskania jednolitej, zagęszczonej konsystencji. Kiedy tak się stanie, dorzuć jeszcze 3 łyżki musztardy, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.

Jajka wyłóż na talerz i oblej je sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Do tego idealnego zestawu brakuje już tylko purée ziemniaczanego. Ach, wspomnienia wracają. Smacznego!

Jajka w sosie doskonale odnajdą się na wielkanocnym stole, tak, jak ten staropolski postny barszcz biały według przepisu z naszego kanału na YouTube.