Jak gotować kalafior, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu?

Kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. W wiosenno-letnim sezonie to must have lekkiego i pysznego obiadu. Jak gotować kalafior, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu? Znamy najlepsze sposoby.

Obrazek
Ewa

Kalafior to warzywo pełne błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Jest bogaty w wiele witaminy z grupy B, witaminę C i K1, a także potas, magnez i mangan. Kalafior ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe!

Pojawił się po raz pierwszy w regionie Azji. Uważa się, że trafił do Stanów Zjednoczonych i Europy w połowie XVI wieku. W tym czasie stał się powszechnie zbieranym warzywem, które było wykorzystywane w wielu różnych potrawach.

Jest pyszny i zdrowy, ale ma jedną małą wadę- podczas gotowania nieprzyjemnie pachnie. Mamy jednak rozwiązanie tego problemu. Te patenty przydadzą się również podczas gotowania innych "aromatycznych" warzyw, jak brokuły czy też brukselka. Zatem zapraszamy do poradnika jak gotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu.

Obrazek

#1 Soda oczyszczona

Soda oczyszczona ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodanie łyżeczki sody do garnka z wodą i gotującym się kalafiorem może zneutralizować smak. Dodatek sody sprawi też, że kalafior po ugotowaniu będzie miał piękny, biały kolor.

#2 Mleko

Nasz ulubiony patent to dodanie do gotowania kalafiora pół szklanki mleka. Podkreśli ono dodatkowo smak warzywa i zneutralizuje nieprzyjemny zapach podczas gotowania.

Obrazek

#3 Liść laurowy

Dodanie go do kalafiora razem z odrobiną soku z cytryny może również pomóc pozbyć się niechcianego zapachu. Podobnie zadziała szczypta gałki muszkatołowej. Są to jednak dodatki, które nie tylko zneutralizują zapach, ale wpłyną też na smak kalafiora.

Patent na liście kalafiora

O tym, że kwiat kalafiora jest zdrowy nikomu nie trzeba mówić. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że liście również są prawdziwym bogactwem!

Dokładnie je umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w oliwie i ulubionych przyprawach (my polecamy mieszankę papryki słodkiej, ostrej i wędzonej z odrobiną rozmarynu i tymianku) i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.

Obrazek
thekitchn.com
Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem