Jak gotować kalafior, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu?
Kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. W wiosenno-letnim sezonie to must have lekkiego i pysznego obiadu. Jak gotować kalafior, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu? Znamy najlepsze sposoby.
17.05.2022 | aktual.: 20.03.2024 15:13
Kalafior to warzywo pełne błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Jest bogaty w wiele witaminy z grupy B, witaminę C i K1, a także potas, magnez i mangan. Kalafior ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe!
Pojawił się po raz pierwszy w regionie Azji. Uważa się, że trafił do Stanów Zjednoczonych i Europy w połowie XVI wieku. W tym czasie stał się powszechnie zbieranym warzywem, które było wykorzystywane w wielu różnych potrawach.
Jest pyszny i zdrowy, ale ma jedną małą wadę- podczas gotowania nieprzyjemnie pachnie. Mamy jednak rozwiązanie tego problemu. Te patenty przydadzą się również podczas gotowania innych "aromatycznych" warzyw, jak brokuły czy też brukselka. Zatem zapraszamy do poradnika jak gotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu.
#1 Soda oczyszczona
Soda oczyszczona ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodanie łyżeczki sody do garnka z wodą i gotującym się kalafiorem może zneutralizować smak. Dodatek sody sprawi też, że kalafior po ugotowaniu będzie miał piękny, biały kolor.
#2 Mleko
Nasz ulubiony patent to dodanie do gotowania kalafiora pół szklanki mleka. Podkreśli ono dodatkowo smak warzywa i zneutralizuje nieprzyjemny zapach podczas gotowania.
#3 Liść laurowy
Dodanie go do kalafiora razem z odrobiną soku z cytryny może również pomóc pozbyć się niechcianego zapachu. Podobnie zadziała szczypta gałki muszkatołowej. Są to jednak dodatki, które nie tylko zneutralizują zapach, ale wpłyną też na smak kalafiora.
Patent na liście kalafiora
O tym, że kwiat kalafiora jest zdrowy nikomu nie trzeba mówić. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że liście również są prawdziwym bogactwem!
Dokładnie je umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w oliwie i ulubionych przyprawach (my polecamy mieszankę papryki słodkiej, ostrej i wędzonej z odrobiną rozmarynu i tymianku) i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.