Jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor? Wystarczą proste dodatki

Co zrobić, aby nasz kalafior nie tylko dobrze smakował, ale również wyglądał apetycznie? Jest na to prosty sposób! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor. 

Obrazek
Agnieszka

Kalafior biały

Obrazek

Lekkie, smaczne warzywo - dokładnie tak można opisać kalafior. Jest on niezastąpionym dodatkiem do dań obiadowych. Idealnie sprawdzi się również jako szybka przekąska.

W zależności od odmiany kalafior może być biały, żółty bądź zielony. Jednak to właśnie kalafior biały najczęściej króluje na naszych stołach. Warzywo to oprócz wyjątkowego smaku cechuje się pięknym kolorem.

Niestety niekiedy zdarza się, że podczas gotowania, kalafior ściemnieje. W konsekwencji to pyszne warzywo nie wygląda już tak apetycznie, jak wcześniej. Co możemy zrobić, żeby zachować jego śnieżnobiałą barwę?

Jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor?

Obrazek
Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli chcemy, aby nasz ugotowany kalafior nadal cieszył się pięknym kolorem, możemy zastosować jeden z trzech prostych sposobów.

Pierwszym z nich jest dodanie łyżeczki mleka do gotującej się wody z kalafiorem. Jeśli nie mamy pod ręką mleka, możemy zastąpić je sokiem z cytryny. Sok dodajemy w takiej samej ilości, co mleko. Natomiast w przypadku, gdy nie mamy żadnego z powyższych składników, do gotującej się wody dodajemy szczyptę cukru.

Dzięki temu nasz kalafior zachowa swój śnieżnobiały kolor. Tak ugotowane warzywo polecamy posypać lekko uprażonymi migdałami, doprawić i podawać jako lekką przystawkę. Goście będą zachwyceni!

Jak gotować kalafior?

Obrazek
pixabay.com

Warto wiedzieć, jak prawidłowo gotować kalafior. Dzięki temu nasze warzywo będzie smaczne i zdrowe.

Kalafior delikatnie wrzucamy do gotującej się wody. Należy pamiętać, aby podczas gotowania nie przykrywać garnka. W przeciwnym razie warzywo straci swój wyjątkowy smak.

Ważny jest również odpowiedni czas gotowania. W zależności od wielkości warzywa, czas gotowania może wynosić od 5 do 15 minut. Warto co jakiś czas sprawdzić warzywo (np. widelcem), czy jest miękkie. Nie chcemy przecież podać surowego lub rozgotowanego kalafiora.

Kalafior to warzywo, które można wykorzystać zarówno na obiad, śniadanie, jak i kolację. Wypróbuj naszego pomysłu na rewelacyjną zapiekankę z kalafiorem!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇