WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor? Wystarczą proste dodatki

Co zrobić, aby nasz kalafior nie tylko dobrze smakował, ale również wyglądał apetycznie? Jest na to prosty sposób! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor. 

Obrazek
Agnieszka

Kalafior biały

Obrazek

Lekkie, smaczne warzywo - dokładnie tak można opisać kalafior. Jest on niezastąpionym dodatkiem do dań obiadowych. Idealnie sprawdzi się również jako szybka przekąska.

W zależności od odmiany kalafior może być biały, żółty bądź zielony. Jednak to właśnie kalafior biały najczęściej króluje na naszych stołach. Warzywo to oprócz wyjątkowego smaku cechuje się pięknym kolorem.

Niestety niekiedy zdarza się, że podczas gotowania, kalafior ściemnieje. W konsekwencji to pyszne warzywo nie wygląda już tak apetycznie, jak wcześniej. Co możemy zrobić, żeby zachować jego śnieżnobiałą barwę?

Jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor?

Obrazek
Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli chcemy, aby nasz ugotowany kalafior nadal cieszył się pięknym kolorem, możemy zastosować jeden z trzech prostych sposobów.

Pierwszym z nich jest dodanie łyżeczki mleka do gotującej się wody z kalafiorem. Jeśli nie mamy pod ręką mleka, możemy zastąpić je sokiem z cytryny. Sok dodajemy w takiej samej ilości, co mleko. Natomiast w przypadku, gdy nie mamy żadnego z powyższych składników, do gotującej się wody dodajemy szczyptę cukru.

Dzięki temu nasz kalafior zachowa swój śnieżnobiały kolor. Tak ugotowane warzywo polecamy posypać lekko uprażonymi migdałami, doprawić i podawać jako lekką przystawkę. Goście będą zachwyceni!

Jak gotować kalafior?

Obrazek
pixabay.com

Warto wiedzieć, jak prawidłowo gotować kalafior. Dzięki temu nasze warzywo będzie smaczne i zdrowe.

Kalafior delikatnie wrzucamy do gotującej się wody. Należy pamiętać, aby podczas gotowania nie przykrywać garnka. W przeciwnym razie warzywo straci swój wyjątkowy smak.

Ważny jest również odpowiedni czas gotowania. W zależności od wielkości warzywa, czas gotowania może wynosić od 5 do 15 minut. Warto co jakiś czas sprawdzić warzywo (np. widelcem), czy jest miękkie. Nie chcemy przecież podać surowego lub rozgotowanego kalafiora.

Kalafior to warzywo, które można wykorzystać zarówno na obiad, śniadanie, jak i kolację. Wypróbuj naszego pomysłu na rewelacyjną zapiekankę z kalafiorem!

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba