WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Czosndog to niebo w gębie. Kto raz spróbuje, już nie zje zwykłego hot-doga

Czosndog to coraz popularniejsza wersja hot doga, w której zwykła, pszenna bułka zastąpiona jest czosnkową bagietką. Jak przygotować Czosndoga, żeby już nigdy nie chcieć wrócić do klasycznej wersji? Mamy na to sposób. 

ObrazekPixabay

Czosnkowe bagietki to pyszna przekąska, zwłaszcza wtedy, gdy od momentu ich wypiekania nie minęło zbyt wiele czasu. Chrupiące, aromatyczne pieczywko z odrobiną masła to wszystko, czego nam potrzeba na mały głód.

Jednak wystarczy troszeczkę pokombinować, by z takiej bagietki powstało danie, którym spokojnie się najesz. Nie jest to może potrawa, którą poleciłaby nam Ania Lewandowska czy Ewa Chodakowska, ale cóż. Brońmy się tym, że czosnek też jest przecież zdrowy. Okej?

Obrazek
Jak przygotować Czosndoga - Pyszności; foto: Canva

Ponadto, do naszych Czosndogów użyjemy również kilku warzyw. Po krótkim buszowaniu w sieci odkryliśmy też idealnie pasujący do tego posiłku sos. Portal slodkoslonepichcenie.pl natchnął nas do spróbowania Czosndogów z sosem miodowym i dodatkiem musztardy. Wyszło obłędnie, a podwójna porcja warzyw sprawiła, że nawet nie mamy wyrzutów sumienia.

Jak przygotować Czosndoga? Oto przepis.

Czosndog

Składniki:

              
  • 3 bagietki czosnkowe
  • 5 parówek o jak największej zawartości mięsa
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g mozzarelli
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bułki natnij wzdłuż - uważaj, żeby nie przeciąć ich do końca. Rozchyl nacięte bułki i umieść w środku parówki. W przepisie podaliśmy większą liczbę parówek w stosunku do bagietek, ponieważ te drugie są zazwyczaj nieco dłuższe.

Na parówkach rozsyp startą mozzarellę. Oczywiście może to być też zwykły ser żółty - co wolisz. Tak przygotowane Czosndogi wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 10 minut.

Obrazek
Jak przygotować Czosndoga - Pyszności; foto: Canva

W tym czasie pokrój warzywa w kostkę i przełóż je do miski. Następnie dodaj do nich łyżeczkę płynnego miodu, ocet i olej. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Powyższą sałatkę ułóż na wyciągniętych z piekarnika Czosndogach. Polej keczupem i gotowe. Smacznego!

Wiesz już jak przygotować Czosndoga. Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie dania, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę