Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów? Ten patent dodatkowo nada im wyjątkowego aromatu
Jesienią mamy szansę spróbować orzechów laskowych. Wspaniale smakują jako zdrowa przekąska. W związku z tym często zajadamy się nimi między posiłkami. Poza tym niekiedy dodajemy je również do ciast, czy sałatek. Jednak, aby ich spróbować, na początku musimy je rozłupać. Przydaje się tutaj niezawodny dziadek do orzechów. Niekiedy niestety nie mamy go przy sobie. Czy możemy rozłupać orzechy w inny sposób?
17.09.2022 07:50
Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?
Okazuje się, że do rozłupania orzechów laskowych wcale nie potrzebujemy dziadka do orzechów. Jak w takim razie możemy to zrobić? Wystarczy wykonać kilka prostych czynności. W związku z tym na początku mocz orzechy w wodzie, a następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię. W ten sposób skorupki orzechów szybko popękają.
Poza tym na rozłupanych orzechach laskowych możemy zauważyć skórkę. Odznacza się ona zazwyczaj gorzkim smakiem. W związku z tym często się jej pozbywamy. Okazuje się, że istnieje wyjątkowo prosty sposób na usunięcie skórki z orzechów. Aby to zrobić, również będziesz potrzebować patelni.
Wystarczy, że uprażysz orzechy na suchej patelni. Skórka zacznie pękać i odchodzić od orzecha. Jeśli chcesz po uprażeniu orzechów, możesz je również przetrzeć ściereczką. Dzięki temu usuniesz pozostałości skórki znajdujące się na powierzchni orzecha.
Zdrowe i smaczne produkty
Orzechy to nie tylko smaczna przekąska. Okazuje się, że odznaczają się one wysoką wartością odżywczą. Stanowią bogate źródło witamin z grupy B oraz E. Poza tym dostarczają nam takich soli mineralnych jak fosfor, żelazo, wapń, czy magnez. W związku z tym wspaniale wpływają na pracę mózgu. Poza tym regulują poziom cukru we krwi, a także zapobiegają chorobom serca. Warto w takim razie włączyć je do swojej diety.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować roladę marchewkową z masą orzechową krok po kroku. Ciasto wspaniale sprawdzi się na jesienny deser w towarzystwie kawy lub herbaty.