Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów? Ten patent dodatkowo nada im wyjątkowego aromatu

Jesienią mamy szansę spróbować orzechów laskowych. Wspaniale smakują jako zdrowa przekąska. W związku z tym często zajadamy się nimi między posiłkami. Poza tym niekiedy dodajemy je również do ciast, czy sałatek. Jednak, aby ich spróbować, na początku musimy je rozłupać. Przydaje się tutaj niezawodny dziadek do orzechów. Niekiedy niestety nie mamy go przy sobie. Czy możemy rozłupać orzechy w inny sposób? 

ObrazekJak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?

Obrazek
Orzechy laskowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że do rozłupania orzechów laskowych wcale nie potrzebujemy dziadka do orzechów. Jak w takim razie możemy to zrobić? Wystarczy wykonać kilka prostych czynności. W związku z tym na początku mocz orzechy w wodzie, a następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię. W ten sposób skorupki orzechów szybko popękają.

Poza tym na rozłupanych orzechach laskowych możemy zauważyć skórkę. Odznacza się ona zazwyczaj gorzkim smakiem. W związku z tym często się jej pozbywamy. Okazuje się, że istnieje wyjątkowo prosty sposób na usunięcie skórki z orzechów. Aby to zrobić, również będziesz potrzebować patelni. 

Wystarczy, że uprażysz orzechy na suchej patelni. Skórka zacznie pękać i odchodzić od orzecha. Jeśli chcesz po uprażeniu orzechów, możesz je również przetrzeć ściereczką. Dzięki temu usuniesz pozostałości skórki znajdujące się na powierzchni orzecha.

Zdrowe i smaczne produkty

Obrazek
Orzechy - Pyszności; Foto: Canva.com

Orzechy to nie tylko smaczna przekąska. Okazuje się, że odznaczają się one wysoką wartością odżywczą. Stanowią bogate źródło witamin z grupy B oraz E. Poza tym dostarczają nam takich soli mineralnych jak fosfor, żelazo, wapń, czy magnez. W związku z tym wspaniale wpływają na pracę mózgu. Poza tym regulują poziom cukru we krwi, a także zapobiegają chorobom serca. Warto w takim razie włączyć je do swojej diety. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować roladę marchewkową z masą orzechową krok po kroku. Ciasto wspaniale sprawdzi się na jesienny deser w towarzystwie kawy lub herbaty. 

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia