Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów? Ten patent dodatkowo nada im wyjątkowego aromatu

Jesienią mamy szansę spróbować orzechów laskowych. Wspaniale smakują jako zdrowa przekąska. W związku z tym często zajadamy się nimi między posiłkami. Poza tym niekiedy dodajemy je również do ciast, czy sałatek. Jednak, aby ich spróbować, na początku musimy je rozłupać. Przydaje się tutaj niezawodny dziadek do orzechów. Niekiedy niestety nie mamy go przy sobie. Czy możemy rozłupać orzechy w inny sposób? 

ObrazekJak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?

Obrazek
Orzechy laskowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że do rozłupania orzechów laskowych wcale nie potrzebujemy dziadka do orzechów. Jak w takim razie możemy to zrobić? Wystarczy wykonać kilka prostych czynności. W związku z tym na początku mocz orzechy w wodzie, a następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię. W ten sposób skorupki orzechów szybko popękają.

Poza tym na rozłupanych orzechach laskowych możemy zauważyć skórkę. Odznacza się ona zazwyczaj gorzkim smakiem. W związku z tym często się jej pozbywamy. Okazuje się, że istnieje wyjątkowo prosty sposób na usunięcie skórki z orzechów. Aby to zrobić, również będziesz potrzebować patelni. 

Wystarczy, że uprażysz orzechy na suchej patelni. Skórka zacznie pękać i odchodzić od orzecha. Jeśli chcesz po uprażeniu orzechów, możesz je również przetrzeć ściereczką. Dzięki temu usuniesz pozostałości skórki znajdujące się na powierzchni orzecha.

Zdrowe i smaczne produkty

Obrazek
Orzechy - Pyszności; Foto: Canva.com

Orzechy to nie tylko smaczna przekąska. Okazuje się, że odznaczają się one wysoką wartością odżywczą. Stanowią bogate źródło witamin z grupy B oraz E. Poza tym dostarczają nam takich soli mineralnych jak fosfor, żelazo, wapń, czy magnez. W związku z tym wspaniale wpływają na pracę mózgu. Poza tym regulują poziom cukru we krwi, a także zapobiegają chorobom serca. Warto w takim razie włączyć je do swojej diety. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować roladę marchewkową z masą orzechową krok po kroku. Ciasto wspaniale sprawdzi się na jesienny deser w towarzystwie kawy lub herbaty. 

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟