Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów? Ten patent dodatkowo nada im wyjątkowego aromatu

Jesienią mamy szansę spróbować orzechów laskowych. Wspaniale smakują jako zdrowa przekąska. W związku z tym często zajadamy się nimi między posiłkami. Poza tym niekiedy dodajemy je również do ciast, czy sałatek. Jednak, aby ich spróbować, na początku musimy je rozłupać. Przydaje się tutaj niezawodny dziadek do orzechów. Niekiedy niestety nie mamy go przy sobie. Czy możemy rozłupać orzechy w inny sposób? 

ObrazekJak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?

Obrazek
Orzechy laskowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że do rozłupania orzechów laskowych wcale nie potrzebujemy dziadka do orzechów. Jak w takim razie możemy to zrobić? Wystarczy wykonać kilka prostych czynności. W związku z tym na początku mocz orzechy w wodzie, a następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię. W ten sposób skorupki orzechów szybko popękają.

Poza tym na rozłupanych orzechach laskowych możemy zauważyć skórkę. Odznacza się ona zazwyczaj gorzkim smakiem. W związku z tym często się jej pozbywamy. Okazuje się, że istnieje wyjątkowo prosty sposób na usunięcie skórki z orzechów. Aby to zrobić, również będziesz potrzebować patelni. 

Wystarczy, że uprażysz orzechy na suchej patelni. Skórka zacznie pękać i odchodzić od orzecha. Jeśli chcesz po uprażeniu orzechów, możesz je również przetrzeć ściereczką. Dzięki temu usuniesz pozostałości skórki znajdujące się na powierzchni orzecha.

Zdrowe i smaczne produkty

Obrazek
Orzechy - Pyszności; Foto: Canva.com

Orzechy to nie tylko smaczna przekąska. Okazuje się, że odznaczają się one wysoką wartością odżywczą. Stanowią bogate źródło witamin z grupy B oraz E. Poza tym dostarczają nam takich soli mineralnych jak fosfor, żelazo, wapń, czy magnez. W związku z tym wspaniale wpływają na pracę mózgu. Poza tym regulują poziom cukru we krwi, a także zapobiegają chorobom serca. Warto w takim razie włączyć je do swojej diety. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować roladę marchewkową z masą orzechową krok po kroku. Ciasto wspaniale sprawdzi się na jesienny deser w towarzystwie kawy lub herbaty. 

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba