Sposób przygotowania ryżu opisany na opakowaniach - nie jest kompletny. Brakuje 1 składnika!

Ryż jest fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Może z powodzeniem zamienić ziemniaki i makaron, jest bardzo sycący i ogólnodostępny.

Obrazek
Ewa

Dlaczego warto jeść ryż?

Obrazek
rice

Jest idealny dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Zawiera dużo skrobi, przez co jest dobrym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza się w czasie diety lekkostrawnej, bo jego biała odmiana nie ma dużej zawartości błonnika.

Jak ugotować ryż na sypko?

Ugotowanie sypkich ziaren ryżu jest bardzo proste. O ile wiesz, jak to zrobić :)
Możesz sięgnąć po ryż w woreczku lub luzem. Oczywiście, ten pierwszy gotuje się odrobinę łatwiej. Tak naprawdę musisz pamiętać o jednej rzeczy: zegarku.

Na 3 porcje przygotuj:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5- 2 szklanki wody
  • pół łyżeczki soli
Obrazek

Dokładnie opłucz ryż pod zimną wodą. W ten sposób usuniesz zanieczyszczenia i pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarna się zlepiają.

Podstawową zasadą jest to, żeby gotować ryż w odpowiedniej ilości wody. Do garnka wsyp ryż i zalej go dwukrotnie większą objętością wody. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum. Gotuj przez 10-15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki i sypki.
Jeśli przygotowujesz ryż brązowy, to czas gotowania powinien być dłuższy- ok. 30-40 min.

Niektóre szkoły mówią, żeby do gotującej się wody dodać odrobinę oleju lub innego tłuszczu. Podobnie jak w przypadku makaronu, jest to dość sporna kwestia.

Obrazek

Do gotującej się wody możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny, żeby zachować jego śnieżnobiały kolor.
Nie przesadzaj też z ilością wody: jeśli będzie jej za dużo, to ryż stanie się klejący i zbyt miękki.

Ryż na mleku

Możesz ugotować również ryż na mleko. W rezultacie otrzymasz prosty deser.
Wystarczy, że do garnka wsypiesz szklankę ryżu i wlejesz szklankę mleka. Zacznij podgrzewać. Gdy mleko się wygotuje- stopniowo dolewaj go coraz więcej. Dodaj cukier i laskę wanilii. Smak dzieciństwa!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy