Przypaliłeś mięso? Ten prosty sposób pozwoli Ci na uratowanie Twojego obiadu

Chwila nieuwagi i o małą, kuchenną katastrofę wcale nie tak trudno. Zanim zaczniesz poszukiwania numeru do pizzerni- zobacz, jak możesz uratować przypalone mięso.

Obrazek
Ewa
Obrazek

1. Odkrój przypaloną część

Jeśli przypalił się tylko fragment- odkrój tę część. To dość oczywiste, ale warto o tym pamiętać.

2. Nie odrywaj od patelni

Jeśli mięso mocno przywarło do dna patelni- nie zeskrobuj go na siłę. Lepiej podlej delikatnie wodą, żeby się "odczepiło", bo możesz tylko pogorszyć sytuację.

Obrazek

3. Zamień na potrawkę!

Nic nie zamaskuje tak dobrze przypalonej potrawy, jak... sos. Jeśli Twoja pieczeń lub stek nieco się zwęgliły i nie smakują już tak dobrze- spróbuj zamienić je w pyszną potrawkę.

Wystarczy przełożyć mięso do głębokiej patelni, zalać mieszaniną bulionu i wina (możesz je również zamienić na ciemne piwo). Dodaj masło i energicznie mieszaj, aż sos zgęstnieje.

#4 Sięgnij po wspomagacze

Jeśli w Twojej potrawie dalej czuć nieco przypalony posmak- dodaj do niej karmelizowaną cebulkę, brązowy cukier lub miód. Pozwolą one odrobiną zamaskować nieprzyjemny aromat.

Zobacz, jak w prosty sposób wyczyścić przypalony garnek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji