Jak wybrać najlepszego pączka? Zwróć na to szczególną uwagę
Tłusty czwartek to dzień, w którym nie liczą się kalorie, ani ilość spożytych pączków. Już od rana, do sklepów i popularnych cukierni w danej miejscowości, ustawiają się naprawdę dłuuuugie kolejki. Każdy czeka z zamiarem zakupu pączków i faworków. A czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, jak wybrać najlepszego pączka? Okazuje się, że warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.
Nie tylko obwódka - czyli, jak wybrać najlepszego pączka?
Z pewnością, masz swoją ulubioną cukiernię, do której uczęszczasz od lat i to nie tylko w tłusty czwartek. Oferta obejmuje wspaniałe ciasta, drożdżówki, czy pączki, które właśnie w tłusty czwartek cieszą się największą popularnością. Jeśli jesteś przyzwyczajony do ich smaku, to na pewno nie zwracasz uwagę na kilka szczegółów, które mogą świadczyć o tym, że są naprawdę świeże. Pamiętaj, by unikać tanich pączków sprzedawanych w marketach. Są one pełne chemii, a przygotowuje się je kilka miesięcy wcześniej, głęboko mrozi i następnie przeznacza do sprzedaży.
Pączek musi wyróżniać się wyjątkowym smakiem, odpowiednią ilością nadzienia. Idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów, mieć ponad 400 kalorii, musi być wykonany z najlepszego ciasta drożdżowego, a najlepiej, jeśli będzie smażony na smalcu. Dodajmy, że świeży pączek wyróżnia się jasną obwódką, która jest pewną oznaką świeżości.
Lara Gessler radzi, jak rozpoznać świeżego pączka
Pewnym wskazówkami, związanymi z tym, jak wybrać najlepszego pączka, podzieliła się ostatnio Lara Gessler, która jest właścicielką cukierni Słodki Słony. Według niej, na świeżość pączków, istotny wpływ ma kilka istotnych czynników.
- podkreśliła Lara Gessler.
A jakie są twoje ulubione pączki? Te domowe, czy prosto z cukierni?
Alternatywę dla pączków stanowią chrupiące faworki. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ten przysmak. Potrzebne ci będą tylko dwa składniki: