Przestań kupować w sklepie. Teściowe zdradziła mi patent na domowe, suszone jabłka

W sezonie jesiennym, sady przeżywają prawdziwe oblężenie, a sklepy oferują liczne promocje na jabłka. Ich smak może Cię zachwycać przez cały kalendarzowy rok. Poznaj technikę, która pozwoli przygotować Ci smaczne domowe suszone jabłka.

ObrazekSuszone jabłka - Pyszności; Foto screen z https://www.youtube.com/watch?v=vJGSkK6HXoQ i https://www.youtube.com/watch?v=RN2KdrdFA68
Karol Wiak

Suszone jabłka - jak je przygotować i w jaki sposób suszyć?

Suszone jabłka, co warto podkreślić, są niezwykle zdrowym i smacznym przysmakiem, który z powodzeniem możemy dodać do wielu dań. Najlepiej smakują, jako dodatek do owsianki i deserów, które lubimy przygotowywać jesienią. Okazuje się, że ususzenie jabłek może być banalnie proste. I co ważne, zrobisz to w swoim własnym domu. Musisz wziąć sobie jednak do serca kilka istotnych wskazówek, które pozwolą Ci przygotować te najlepsze i najsmaczniejsze suszone jabłka.

Obrazek
Jabłka - Pyszności

Liczy się tu nie tylko ich jakość i soczystość, ale kilka innych istotnych kwestii. Pamiętaj, że musisz je umyć, osuszyć, wydrążyć pestki i pokroić. Ci odważni miłośnicy kulinarnych specjałów, mogą odrobinę poeksperymentować i użyć przypraw, takich jak goździki, czy cynamon.  Istotne jest również samo suszenie. Możesz je robić na wiele różnych sposobów - w piekarniku, nad piecem, specjalną suszarką do owoców, na kaloryferze lub po prostu na słońcu.

Idealna receptura na domowe suszone jabłka - co zrobić?

Najprostsze rozwiązania wydają się być tymi najlepszymi. I tak też się dzieje w przypadku suszonych jabłek. Poznaj recepturę, która pozwoli Ci przygotować je stosunkowo szybko, a ich smak będzie Cię zachwycał zawsze, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.

Obrazek
Suszone jabłka - Pyszności; Foto screen z https://www.youtube.com/watch?v=vJGSkK6HXoQ

Składniki:

     
  • około 1 kg świeżych jabłek
  • cynamon do smaku
  • ostry nóż lub obieraczka.

Sposób przygotowania:

Aby suszone jabłka wyszły najlepsze, trzeba je odpowiednio przygotować. Dokładnie je myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kolejnym krokiem będzie wydrążanie nasion i krojenie w cienkie plasterki. Idealnie sprawdzi się tu specjalna obieraczka. Przypraw jabłka cynamonem, według uznania i przystąp do ich suszenia. Skorzystaj z wyżej wymienionych metod lub ususz je w piekarniku. Najlepiej robić to w temperaturze 50-70 stopni przez 3 godziny. Jeśli zależy Ci na chrupkości, to rób to nieco dłużej. Efekt i smak Cię zachwyci. Smacznego!

Jeśli jednak wolisz świeże jabłka, to zobacz na naszym kanale przepis na szybkie ciasto na jogurcie naturalnym:

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy