Przestań kupować w sklepie. Teściowe zdradziła mi patent na domowe, suszone jabłka
W sezonie jesiennym, sady przeżywają prawdziwe oblężenie, a sklepy oferują liczne promocje na jabłka. Ich smak może Cię zachwycać przez cały kalendarzowy rok. Poznaj technikę, która pozwoli przygotować Ci smaczne domowe suszone jabłka.
Suszone jabłka - jak je przygotować i w jaki sposób suszyć?
Suszone jabłka, co warto podkreślić, są niezwykle zdrowym i smacznym przysmakiem, który z powodzeniem możemy dodać do wielu dań. Najlepiej smakują, jako dodatek do owsianki i deserów, które lubimy przygotowywać jesienią. Okazuje się, że ususzenie jabłek może być banalnie proste. I co ważne, zrobisz to w swoim własnym domu. Musisz wziąć sobie jednak do serca kilka istotnych wskazówek, które pozwolą Ci przygotować te najlepsze i najsmaczniejsze suszone jabłka.
Liczy się tu nie tylko ich jakość i soczystość, ale kilka innych istotnych kwestii. Pamiętaj, że musisz je umyć, osuszyć, wydrążyć pestki i pokroić. Ci odważni miłośnicy kulinarnych specjałów, mogą odrobinę poeksperymentować i użyć przypraw, takich jak goździki, czy cynamon. Istotne jest również samo suszenie. Możesz je robić na wiele różnych sposobów - w piekarniku, nad piecem, specjalną suszarką do owoców, na kaloryferze lub po prostu na słońcu.
Idealna receptura na domowe suszone jabłka - co zrobić?
Najprostsze rozwiązania wydają się być tymi najlepszymi. I tak też się dzieje w przypadku suszonych jabłek. Poznaj recepturę, która pozwoli Ci przygotować je stosunkowo szybko, a ich smak będzie Cię zachwycał zawsze, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.
Składniki:
- około 1 kg świeżych jabłek
- cynamon do smaku
- ostry nóż lub obieraczka.
Sposób przygotowania:
Aby suszone jabłka wyszły najlepsze, trzeba je odpowiednio przygotować. Dokładnie je myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kolejnym krokiem będzie wydrążanie nasion i krojenie w cienkie plasterki. Idealnie sprawdzi się tu specjalna obieraczka. Przypraw jabłka cynamonem, według uznania i przystąp do ich suszenia. Skorzystaj z wyżej wymienionych metod lub ususz je w piekarniku. Najlepiej robić to w temperaturze 50-70 stopni przez 3 godziny. Jeśli zależy Ci na chrupkości, to rób to nieco dłużej. Efekt i smak Cię zachwyci. Smacznego!
Jeśli jednak wolisz świeże jabłka, to zobacz na naszym kanale przepis na szybkie ciasto na jogurcie naturalnym: