PoradyPrzestań kupować w sklepie. Teściowe zdradziła mi patent na domowe, suszone jabłka

Przestań kupować w sklepie. Teściowe zdradziła mi patent na domowe, suszone jabłka

Suszone jabłka - Pyszności; Foto screen z https://www.youtube.com/watch?v=vJGSkK6HXoQ i https://www.youtube.com/watch?v=RN2KdrdFA68
Suszone jabłka - Pyszności; Foto screen z https://www.youtube.com/watch?v=vJGSkK6HXoQ i https://www.youtube.com/watch?v=RN2KdrdFA68

09.10.2022 11:46, aktual.: 16.10.2023 10:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W sezonie jesiennym, sady przeżywają prawdziwe oblężenie, a sklepy oferują liczne promocje na jabłka. Ich smak może Cię zachwycać przez cały kalendarzowy rok. Poznaj technikę, która pozwoli przygotować Ci smaczne domowe suszone jabłka.

Suszone jabłka - jak je przygotować i w jaki sposób suszyć?

Suszone jabłka, co warto podkreślić, są niezwykle zdrowym i smacznym przysmakiem, który z powodzeniem możemy dodać do wielu dań. Najlepiej smakują, jako dodatek do owsianki i deserów, które lubimy przygotowywać jesienią. Okazuje się, że ususzenie jabłek może być banalnie proste. I co ważne, zrobisz to w swoim własnym domu. Musisz wziąć sobie jednak do serca kilka istotnych wskazówek, które pozwolą Ci przygotować te najlepsze i najsmaczniejsze suszone jabłka.

Jabłka - Pyszności
Jabłka - Pyszności

Liczy się tu nie tylko ich jakość i soczystość, ale kilka innych istotnych kwestii. Pamiętaj, że musisz je umyć, osuszyć, wydrążyć pestki i pokroić. Ci odważni miłośnicy kulinarnych specjałów, mogą odrobinę poeksperymentować i użyć przypraw, takich jak goździki, czy cynamon.  Istotne jest również samo suszenie. Możesz je robić na wiele różnych sposobów - w piekarniku, nad piecem, specjalną suszarką do owoców, na kaloryferze lub po prostu na słońcu.

Idealna receptura na domowe suszone jabłka - co zrobić?

Najprostsze rozwiązania wydają się być tymi najlepszymi. I tak też się dzieje w przypadku suszonych jabłek. Poznaj recepturę, która pozwoli Ci przygotować je stosunkowo szybko, a ich smak będzie Cię zachwycał zawsze, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.

Suszone jabłka - Pyszności; Foto screen z https://www.youtube.com/watch?v=vJGSkK6HXoQ
Suszone jabłka - Pyszności; Foto screen z https://www.youtube.com/watch?v=vJGSkK6HXoQ

Składniki:

     
  • około 1 kg świeżych jabłek
  • cynamon do smaku
  • ostry nóż lub obieraczka.

Sposób przygotowania:

Aby suszone jabłka wyszły najlepsze, trzeba je odpowiednio przygotować. Dokładnie je myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kolejnym krokiem będzie wydrążanie nasion i krojenie w cienkie plasterki. Idealnie sprawdzi się tu specjalna obieraczka. Przypraw jabłka cynamonem, według uznania i przystąp do ich suszenia. Skorzystaj z wyżej wymienionych metod lub ususz je w piekarniku. Najlepiej robić to w temperaturze 50-70 stopni przez 3 godziny. Jeśli zależy Ci na chrupkości, to rób to nieco dłużej. Efekt i smak Cię zachwyci. Smacznego!

Jeśli jednak wolisz świeże jabłka, to zobacz na naszym kanale przepis na szybkie ciasto na jogurcie naturalnym: