PoradyJaki jest najlepszy twaróg do pierogów ruskich? Możesz postawić na kilka rodzajów

Jaki jest najlepszy twaróg do pierogów ruskich? Możesz postawić na kilka rodzajów

Jaki twaróg do pierogów ruskich? - Pyszności; Foto Canva.com
Jaki twaróg do pierogów ruskich? - Pyszności; Foto Canva.com
27.12.2022 13:44

Jest takie charakterystyczne polskie danie, które kochają nie tylko mieszkańcy naszego kraju, ale również obcokrajowcy. To oczywiście pierogi ruskie, których podstawą jest najlepsze ciasto oraz oczywiście farsz. A skoro o farszu mowa, to czy wiesz, jaki twaróg do pierogów ruskich warto użyć?

Jaki twaróg do pierogów ruskich? Masz przynajmniej kilka rozwiązań

Pomimo tego, że ich lepienie i przygotowanie jest czasochłonne, to Polacy je uwielbiają. I nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia, czy jemy je tuż po wyjęciu z wody, czy na następny dzień po podsmażeniu. Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk, który zachwyca smakiem. Odpowiednie ciasto oraz twarogowo-ziemniaczany farsz z dodatkiem cebulki i przypraw to kulinarne arcydzieło. To danie, które przygotowujemy od pokoleń. A skoro o farszu mowa, to czy wiesz, jaki twaróg do pierogów ruskich najlepiej będzie użyć?

Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

W tym przypadku będziecie mogli skorzystać z przynajmniej kilku rozwiązań. Może to być twaróg półtłusty lub tłusty, w formie trójkąta pakowanego w papier, w kostce, czy też typ krajanka (w bloczkach). Taki ser należy zmielić w maszynce, czy też przecisnąć przez specjalną praskę. Dopiero wtedy będziemy mogli przystąpić do przygotowania farszu na pierogi.

Najlepszy przepis na pierogi ruskie - jak je przygotować?

W związku z tym, że jest to prawdziwy klasyk, to postanowiliśmy zaprezentować ten najlepszy przepis. Skoro już wiecie, jaki twaróg do pierogów ruskich wybrać, to możecie przystąpić do ich lepienia i gotowania.

Składniki na ciasto:

  • jajko
  • pół kilograma mąki pszennej typu 450 lub 500
  • łyżeczka oleju
  • łyżka wrzątku
  • zimna woda do wyrobienia ciasta.

Składniki na farsz:

  • 80 dag ziemniaków
  • około 80 dag wspomnianego wyżej twarogu
  • łyżka oleju lub masła
  • posiekana cebula
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Wiedząc, jaki twaróg do pierogów ruskich wybrać, możemy przystąpić do ich przygotowania. Rozpoczynamy od ciasta. Robimy kopczyk z mąki i dodajemy jajko, wrzątek i oliwę. Składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Teraz czas na farsz - gotujemy ziemniaki, rozgniatamy tłuczkiem i studzimy. Cebulę szklimy na oleju lub maśle. Twaróg rozdrabniamy i następnie mieszamy wszystkie składniki, doprawiając je solą i pieprzem.

Pierogi ruskie - Pyszności
Pierogi ruskie - Pyszności

Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każdą z nich należy rozwałkować i następnie wykroić kółka. Nadziewamy je, zalepiamy i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, to wyjmujemy je łyżką cedzakową z garnka.

Lubisz tradycyjne dania kuchni polskiej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także