WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Jaki jest najlepszy twaróg do pierogów ruskich? Możesz postawić na kilka rodzajów

Jest takie charakterystyczne polskie danie, które kochają nie tylko mieszkańcy naszego kraju, ale również obcokrajowcy. To oczywiście pierogi ruskie, których podstawą jest najlepsze ciasto oraz oczywiście farsz. A skoro o farszu mowa, to czy wiesz, jaki twaróg do pierogów ruskich warto użyć?

ObrazekJaki twaróg do pierogów ruskich? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jaki twaróg do pierogów ruskich? Masz przynajmniej kilka rozwiązań

Pomimo tego, że ich lepienie i przygotowanie jest czasochłonne, to Polacy je uwielbiają. I nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia, czy jemy je tuż po wyjęciu z wody, czy na następny dzień po podsmażeniu. Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk, który zachwyca smakiem. Odpowiednie ciasto oraz twarogowo-ziemniaczany farsz z dodatkiem cebulki i przypraw to kulinarne arcydzieło. To danie, które przygotowujemy od pokoleń. A skoro o farszu mowa, to czy wiesz, jaki twaróg do pierogów ruskich najlepiej będzie użyć?

Obrazek
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

W tym przypadku będziecie mogli skorzystać z przynajmniej kilku rozwiązań. Może to być twaróg półtłusty lub tłusty, w formie trójkąta pakowanego w papier, w kostce, czy też typ krajanka (w bloczkach). Taki ser należy zmielić w maszynce, czy też przecisnąć przez specjalną praskę. Dopiero wtedy będziemy mogli przystąpić do przygotowania farszu na pierogi.

Najlepszy przepis na pierogi ruskie - jak je przygotować?

W związku z tym, że jest to prawdziwy klasyk, to postanowiliśmy zaprezentować ten najlepszy przepis. Skoro już wiecie, jaki twaróg do pierogów ruskich wybrać, to możecie przystąpić do ich lepienia i gotowania.

Składniki na ciasto:

  • jajko
  • pół kilograma mąki pszennej typu 450 lub 500
  • łyżeczka oleju
  • łyżka wrzątku
  • zimna woda do wyrobienia ciasta.

Składniki na farsz:

  • 80 dag ziemniaków
  • około 80 dag wspomnianego wyżej twarogu
  • łyżka oleju lub masła
  • posiekana cebula
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Wiedząc, jaki twaróg do pierogów ruskich wybrać, możemy przystąpić do ich przygotowania. Rozpoczynamy od ciasta. Robimy kopczyk z mąki i dodajemy jajko, wrzątek i oliwę. Składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Teraz czas na farsz - gotujemy ziemniaki, rozgniatamy tłuczkiem i studzimy. Cebulę szklimy na oleju lub maśle. Twaróg rozdrabniamy i następnie mieszamy wszystkie składniki, doprawiając je solą i pieprzem.

Obrazek
Pierogi ruskie - Pyszności

Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każdą z nich należy rozwałkować i następnie wykroić kółka. Nadziewamy je, zalepiamy i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, to wyjmujemy je łyżką cedzakową z garnka.

Lubisz tradycyjne dania kuchni polskiej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty:

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki