Jako dzieci zajadaliśmy ze smakiem. Najlepszy dodatek do obiadu

Niektórych rzeczy nie zmieni nawet nieubłaganie płynący czas. Tak oto nasza miłość do marchewki z groszkiem nie zmalała od dzieciństwa i niezmiennie uważamy ją za najlepszy możliwy dodatek do obiadu. Postanowiliśmy zebrać w całość wszystkie porady na temat tej potrawy, które zbieraliśmy regularnie przez te długie lata. Warto je poznać, by i twoja marchewka z groszkiem kojarzyła się dobrze następnym pokoleniom. 

Obrazekmarchewka z groszkiem - Pyszności; foto: Canva

Czasem dochodzą nas słuchy, że niektóre dzieciaki nie przepadają za marchewką z groszkiem. To sprawia, że próbujemy sięgnąć pamięcią do czasów, kiedy i my rzekomo "musieliśmy jeszcze dorosnąć" do tego dodatku do obiadu. Skupiamy się więc, wytężamy umysły i... nic. Wygląda na to, że marchewka z groszkiem była naszą wielką kulinarną miłością od zawsze. 

Obrazek
marchewka z groszkiem - Pyszności; foto: Canva

Żeby jednak była perfekcyjna, należy trzymać się kilku złotych zasad. Poniżej zamieściliśmy te, które uważamy za najważniejsze. Być może to one są kluczem do tego, żeby marchewka z groszkiem była kochana dosłownie przez wszystkich? Cóż, nie przekonasz się, jeśli nie spróbujesz. Powodzenia!

Idealna marchewka z groszkiem

Zasmażka

Nauczenie się przygotowania odpowiedniej zasmażki to pierwsza czynność, jaką należy wykonać przed zrobieniem marchewki z groszkiem. Ten dodatek lubi się z tzw. zasmażką pierwszego stopnia, inaczej zwaną "białą". Polega to na tym, że trzymamy ją na ogniu jedynie do momentu, w którym zasmażka straci smak mąki. Do jej zrobienia użyj masła zwykłego lub klarowanego — nie ma to dużego znaczenia, ponieważ tłuszcz nie zdąży nabrać temperatury dymienia przed zdjęciem z ognia. Proporcje? 1 łyżka tłuszczu na 1 łyżkę mąki. 

Dodatki

Standardowe przyprawy do marchewki z groszkiem to sól, cukier i pieprz. My uważamy, że nie trzeba jednak na nich poprzestawać. Okazuje się, że odrobina soku z cytryny doskonale podkręci smak tej potrawy. Niektórzy kucharze dodają też do marchewki z groszkiem szczyptę gałki muszkatołowej. Nie zmienia ona zbytnio smaku dania, za to nadaje mu apetycznego aromatu.

Obrazek
marchewka z groszkiem - Pyszności; foto; Canva

Marchewka z groszkiem a pora roku

Niewątpliwie najlepszym czasem na przygotowanie marchewki z groszkiem jest lato. To wtedy trwa sezon na groszek, a w świeżym produkcie odnajdziemy najwięcej smaku, witamin i minerałów. Również słodycz młodych marchewek sprawia, że nasz dodatek do obiadu jest lepszy. Zimą można ratować się produktem mrożonym lub konserwowym. Wbrew pozorom lepszy jest ten pierwszy. Mrożony groszek nie tylko nie traci swoich wartości odżywczych, ale również koloru, dzięki czemu twój dodatek do obiadu będzie dobrze smakował i pysznie wyglądał. Groszek z puszki też jest oczywiście zdrowy, jednak mniej od wersji świeżej lub mrożonej.

Świetnie będzie komponować się z marchewką z groszkiem, jak za dawnych lat:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat