Jedyna słuszna metoda mrożenia kurek. W przeciwnym razie wyjdą gorzkie i zupełnie niejadalne

Kurka jest wyjątkowo aromatycznym i smacznym grzybem. W konsekwencji często dodajemy go do różnych dań. Sezon na nie trwa od początku lata do jesieni. W lesie już zaobserwujemy pierwsze osoby w poszukiwaniu tych leśnych pyszności. Jeśli trafimy na dobre miejsce i wrócimy do domu z pełnym koszykiem, to możemy przygotować z nich wiele pysznych potraw lub zamrozić na zimę. Jaka jest najlepsza metoda mrożenia kurek, ile czasu przechowywać je w zamrażalce? Oto odpowiedź na wszystkie pytania.

Obrazek
Paulina

Prosta metoda mrożenia kurek

Obrazek
Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak szybko wyczyścić kurki przed zamrożeniem?

Wiadomo, że brudnych kurek, które dopiero co przynieśliśmy z lasu, nie zamrozimy. Natomiast każdy z nas też wie, że czyszczenie kurek to czynność, która nie należy do najprzyjemniejszych. Jak szybko wyczyścić kurki? Jest na to sposób.

Pierwszym sposobem jest moczenie kurek w zalewie z wody i soli. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą małego nożyka, a następnie włożyć je do miski z ciepłą wodą i 2 łyżkami soli. W tak przygotowanym roztworze pozostawić grzyby na kilka minut. Przez ten czas całe zanieczyszczenie, które znajdują się na grzybach, opadną na dno. Następnie wyjmij kurki na durszlak i jeszcze raz przepłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie grzyby rozłóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru wody.  Tak przygotowane kurki najlepiej zamrozić w plastikowych pudełkach lub foliowych torebkach. Jak długo można je przechowywać? 

Obrazek

Ile przechowywać kurki w zamrażalce?

Największy problem, z jakim często się spotykamy to gorzkie kurki po rozmrożeniu. Jest kilka powodów, czemu tak się dzieje i tyle samo sposobów, by sobie z tym poradzić. Pierwszym sposobem jest poddanie je krótkiej obróbce cieplnej. Dzięki temu po rozmrożeniu nasze grzyby nie powinny być gorzkie. Po tym procesie możemy przystąpić do zamrożenia grzybów. Ryzyko gorzkiego smaku powstaje również na skutek zbyt długiego przechowywania grzybów w zamrażalce. Więc powinny zostać spożyte w ciągu 6-8 miesięcy od zamrożenia. Można przygotować z nich wiele pysznych i aromatycznych dań. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis