9 produktów, które możesz zatrzymać, nawet jeśli upłynie ich data ważności. Nie wyrzucaj ich od razu

Marnowanie jedzenia to plaga XXI, z którą należy walczyć. Możesz to również zrobić w swoim domu, bo każdy krok jest bardzo ważny.

Obrazek
Ewa

#1 Chleb

Odpowiednio przechowywany chleb może posłużyć Ci nieco dłużej.
Możesz przechowywać go w chlebaku lub w torbę papierową, ważna jednak jest pokojowa temperatura. Unikaj także pakowania chleba w folię, która może sprawić, że na bochenku przedwcześnie pojawi się szkodliwa pleśń. Chleb możesz zamrozić lub gdy stanie się suche, zrobić z niego grzanki lub bułkę tartą.

Obrazek

#2 Jajka

Zanim postanowisz wbić jajko do jajecznicy- sprawdź, czy nie jest zepsute. Data jest umowna, a niektóre jajka wciąż mogą być dobre. Jak to zrobić? Przeczytaj tutaj.

Obrazek

#3 Masła

Na termin ważności masła wpływa głównie to, w jaki sposób je przechowujemy. Jeśli przechowujesz je w lodówce, w stałej temperaturze (czyli najlepiej nie na drzwiach), to możesz spróbować masła nawet tydzień po terminie.

Obrazek

#4 Mleko

Im mniejsza w nim zawartość tłuszczu, tym wolniej się psuje. Jeśli w Twojej lodówce jest mleko 2-3 dni po terminie- daj mu jeszcze szansę. Jeśli nie jest kwaśne i nie ma grudek, to możesz go użyć.

Obrazek

#5 Dżem

Przetwory potrafią trochę postać, o ile wcześniej nie były otwierane. Sprawdź tylko, czy nie spleśniały ;)

Obrazek

#6 Ryż

Jak pokazują badania, ryż przechowywany w odpowiednich warunkach, może nie stracić swoich wartości odżywczej oraz aromatu przez 30 lat! Najlepszą temperaturą jest 4,5 ° C lub mniej. Po zakupie ryżu najlepiej przesypać go do plastikowych pojemników na żywność lub szklanych słoików.

Obrazek

#7 Sos sojowy

Ciężko jest zużyć całą butelkę sosu sojowego od razu, ale nie musisz się martwić, że trzeba ją wyrzucić. Nawet jeśli otworzyłaś butelkę z sosem sojowym, bez problemu możesz przechowywać ją na co najmniej 3 lata. Okres przydatności sosu może być nawet dłuższy, ale zależy to od sposobu przechowywania, odpowiedniej temperatury oraz rodzaju sosu np. sosy wysokiej jakości, które powstały w procesie naturalnej fermentacji, mogą być przechowywane przez znacznie dłuższy okres.

Obrazek

#8 Syrop klonowy

Według wielu producentów, nieotwierana butelka syropu klonowego może być przechowywana przez czas nieokreślony. Jeśli po otwarciu, trzymasz butelkę w lodówce, możesz spożywać syrop przez kilka lat.

Obrazek

#9 Mleko w proszku

Mleko w proszku, przetwarzane zgodnie z odpowiednimi normami zdrowotnymi może być przechowywane przez długi czas bez i to bez utraty wartości odżywczej. Najważniejsze, żeby było przechowywane w hermetycznym pojemniku.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit