9 produktów, które możesz zatrzymać, nawet jeśli upłynie ich data ważności. Nie wyrzucaj ich od razu

Marnowanie jedzenia to plaga XXI, z którą należy walczyć. Możesz to również zrobić w swoim domu, bo każdy krok jest bardzo ważny.

Obrazek
Ewa

#1 Chleb

Odpowiednio przechowywany chleb może posłużyć Ci nieco dłużej.
Możesz przechowywać go w chlebaku lub w torbę papierową, ważna jednak jest pokojowa temperatura. Unikaj także pakowania chleba w folię, która może sprawić, że na bochenku przedwcześnie pojawi się szkodliwa pleśń. Chleb możesz zamrozić lub gdy stanie się suche, zrobić z niego grzanki lub bułkę tartą.

Obrazek

#2 Jajka

Zanim postanowisz wbić jajko do jajecznicy- sprawdź, czy nie jest zepsute. Data jest umowna, a niektóre jajka wciąż mogą być dobre. Jak to zrobić? Przeczytaj tutaj.

Obrazek

#3 Masła

Na termin ważności masła wpływa głównie to, w jaki sposób je przechowujemy. Jeśli przechowujesz je w lodówce, w stałej temperaturze (czyli najlepiej nie na drzwiach), to możesz spróbować masła nawet tydzień po terminie.

Obrazek

#4 Mleko

Im mniejsza w nim zawartość tłuszczu, tym wolniej się psuje. Jeśli w Twojej lodówce jest mleko 2-3 dni po terminie- daj mu jeszcze szansę. Jeśli nie jest kwaśne i nie ma grudek, to możesz go użyć.

Obrazek

#5 Dżem

Przetwory potrafią trochę postać, o ile wcześniej nie były otwierane. Sprawdź tylko, czy nie spleśniały ;)

Obrazek

#6 Ryż

Jak pokazują badania, ryż przechowywany w odpowiednich warunkach, może nie stracić swoich wartości odżywczej oraz aromatu przez 30 lat! Najlepszą temperaturą jest 4,5 ° C lub mniej. Po zakupie ryżu najlepiej przesypać go do plastikowych pojemników na żywność lub szklanych słoików.

Obrazek

#7 Sos sojowy

Ciężko jest zużyć całą butelkę sosu sojowego od razu, ale nie musisz się martwić, że trzeba ją wyrzucić. Nawet jeśli otworzyłaś butelkę z sosem sojowym, bez problemu możesz przechowywać ją na co najmniej 3 lata. Okres przydatności sosu może być nawet dłuższy, ale zależy to od sposobu przechowywania, odpowiedniej temperatury oraz rodzaju sosu np. sosy wysokiej jakości, które powstały w procesie naturalnej fermentacji, mogą być przechowywane przez znacznie dłuższy okres.

Obrazek

#8 Syrop klonowy

Według wielu producentów, nieotwierana butelka syropu klonowego może być przechowywana przez czas nieokreślony. Jeśli po otwarciu, trzymasz butelkę w lodówce, możesz spożywać syrop przez kilka lat.

Obrazek

#9 Mleko w proszku

Mleko w proszku, przetwarzane zgodnie z odpowiednimi normami zdrowotnymi może być przechowywane przez długi czas bez i to bez utraty wartości odżywczej. Najważniejsze, żeby było przechowywane w hermetycznym pojemniku.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu