Jesienna zebra zaskoczy wszystkich głównym składnikiem. To ciacho rozpływa się w ustach
Zebra twarogowa z dynią to ciasto, które z całą pewnością zapada w pamięć. Ta wyjątkowa kompozycja zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jej przygotowanie jest zaś prostsze, niż ci się wydaje. Znam przepis i nie zawaham się go użyć!
28.10.2024 10:53
Jesień to czas dyni. To zdrowe warzywo pojawia się w dziesiątkach różnych przepisów — zupach, daniach głównych, plackach i prostych przekąskach. Używanie jej jako składnika ciasta jest prawdopodobnie zabiegiem nieco rzadszym, ale warto się nim zainteresować. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Jest pysznie i niezwykle estetycznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zebra twarogowa z dynią to ciasto, w którym pierwsze skrzypce – poza oczywiście tytułowym warzywem – gra delikatna, rozpływająca się w ustach masa budyniowo-serowa. Ten duet zasługuje na owacje na stojąco. A jak go w prosty sposób połączyć i stworzyć przepyszny wypiek, który zachwyci twoją rodzinę? Instrukcję prezentuję poniżej.
Zebra twarogowa z dynią
Składniki:
Mieszanka dyniowa:
- ok. 600 g purée z dyni,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 240 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70 g masła.
Masa budyniowo-serowa:
- 600 g twarogu półtłustego,
- 330 g cukru,
- 3 jajka,
- 70 g masła,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii.
Polewa:
- 2 łyżki purée z dyni,
- 100 g białej czekolady,
- 1 łyżka masła,
- skórka z ½ pomarańczy.
Dodatkowo:
- 150 g herbatników,
- 70 g masła.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki drobno pokrusz; możesz do tego użyć blendera. Wymieszaj z ciepłym masłem. Przełóż tę mieszankę na wyłożone pergaminem dno tortownicy i schładzaj w lodówce przez 40 minut.
- Czas na masę budyniowo-serową. Połącz zmielony twaróg z resztą składników i zmiksuj na gładką masę.
- W ten sam sposób przygotuj masę dyniową – po prostu zmiksuj wszystkie składniki w całość. Jeśli nie wiesz, jak zrobić purée z dyni, koniecznie zajrzyj tutaj.
- Następnie wyjmij z lodówki tortownicę i łyżka po łyżce, naprzemiennie nakładaj na środek obie masy.
- Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez 50 minut.
- Teraz masz czas na przygotowanie polewy. Masło i czekoladę połącz w kąpieli wodnej. Gdy będą już miały postać płynną, dodaj purée z dyni i startą skórkę z pomarańczy.
- Tak przygotowaną polewą polej potem upieczone ciasto. Schłodź w lodówce i gotowe. Smacznego!