Jesienna zebra zaskoczy wszystkich głównym składnikiem. To ciacho rozpływa się w ustach

Zebra twarogowa z dynią to ciasto, które z całą pewnością zapada w pamięć. Ta wyjątkowa kompozycja zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jej przygotowanie jest zaś prostsze, niż ci się wydaje. Znam przepis i nie zawaham się go użyć!

Zebra twarogowa z dynią cieszy oczy i podbija podniebieniaZebra twarogowa z dynią cieszy oczy i podbija podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Romankova

Jesień to czas dyni. To zdrowe warzywo pojawia się w dziesiątkach różnych przepisów — zupach, daniach głównych, plackach i prostych przekąskach. Używanie jej jako składnika ciasta jest prawdopodobnie zabiegiem nieco rzadszym, ale warto się nim zainteresować. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Jest pysznie i niezwykle estetycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Zebra twarogowa z dynią to ciasto, w którym pierwsze skrzypce – poza oczywiście tytułowym warzywem – gra delikatna, rozpływająca się w ustach masa budyniowo-serowa. Ten duet zasługuje na owacje na stojąco. A jak go w prosty sposób połączyć i stworzyć przepyszny wypiek, który zachwyci twoją rodzinę? Instrukcję prezentuję poniżej.

Zebra twarogowa z dynią

Składniki:

Mieszanka dyniowa:

  • ok. 600 g purée z dyni,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g masła.

Masa budyniowo-serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego,
  • 330 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 70 g masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii.

Polewa:

  • 2 łyżki purée z dyni,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • skórka z ½ pomarańczy.

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników,
  • 70 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki drobno pokrusz; możesz do tego użyć blendera. Wymieszaj z ciepłym masłem. Przełóż tę mieszankę na wyłożone pergaminem dno tortownicy i schładzaj w lodówce przez 40 minut.
  2. Czas na masę budyniowo-serową. Połącz zmielony twaróg z resztą składników i zmiksuj na gładką masę.
  3. W ten sam sposób przygotuj masę dyniową – po prostu zmiksuj wszystkie składniki w całość. Jeśli nie wiesz, jak zrobić purée z dyni, koniecznie zajrzyj tutaj.
  4. Następnie wyjmij z lodówki tortownicę i łyżka po łyżce, naprzemiennie nakładaj na środek obie masy.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez 50 minut.
  6. Teraz masz czas na przygotowanie polewy. Masło i czekoladę połącz w kąpieli wodnej. Gdy będą już miały postać płynną, dodaj purée z dyni i startą skórkę z pomarańczy.
  7. Tak przygotowaną polewą polej potem upieczone ciasto. Schłodź w lodówce i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀