PrzepisSłodkościJesienna zebra zaskoczy wszystkich głównym składnikiem. To ciacho rozpływa się w ustach

Jesienna zebra zaskoczy wszystkich głównym składnikiem. To ciacho rozpływa się w ustach

Zebra twarogowa z dynią to ciasto, które z całą pewnością zapada w pamięć. Ta wyjątkowa kompozycja zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jej przygotowanie jest zaś prostsze, niż ci się wydaje. Znam przepis i nie zawaham się go użyć!

Zebra twarogowa z dynią cieszy oczy i podbija podniebienia
Zebra twarogowa z dynią cieszy oczy i podbija podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Romankova

28.10.2024 10:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesień to czas dyni. To zdrowe warzywo pojawia się w dziesiątkach różnych przepisów — zupach, daniach głównych, plackach i prostych przekąskach. Używanie jej jako składnika ciasta jest prawdopodobnie zabiegiem nieco rzadszym, ale warto się nim zainteresować. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Jest pysznie i niezwykle estetycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zebra twarogowa z dynią to ciasto, w którym pierwsze skrzypce – poza oczywiście tytułowym warzywem – gra delikatna, rozpływająca się w ustach masa budyniowo-serowa. Ten duet zasługuje na owacje na stojąco. A jak go w prosty sposób połączyć i stworzyć przepyszny wypiek, który zachwyci twoją rodzinę? Instrukcję prezentuję poniżej.

Zebra twarogowa z dynią

Składniki:

Mieszanka dyniowa:

  • ok. 600 g purée z dyni,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g masła.

Masa budyniowo-serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego,
  • 330 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 70 g masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii.

Polewa:

  • 2 łyżki purée z dyni,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • skórka z ½ pomarańczy.

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników,
  • 70 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki drobno pokrusz; możesz do tego użyć blendera. Wymieszaj z ciepłym masłem. Przełóż tę mieszankę na wyłożone pergaminem dno tortownicy i schładzaj w lodówce przez 40 minut.
  2. Czas na masę budyniowo-serową. Połącz zmielony twaróg z resztą składników i zmiksuj na gładką masę.
  3. W ten sam sposób przygotuj masę dyniową – po prostu zmiksuj wszystkie składniki w całość. Jeśli nie wiesz, jak zrobić purée z dyni, koniecznie zajrzyj tutaj.
  4. Następnie wyjmij z lodówki tortownicę i łyżka po łyżce, naprzemiennie nakładaj na środek obie masy.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez 50 minut.
  6. Teraz masz czas na przygotowanie polewy. Masło i czekoladę połącz w kąpieli wodnej. Gdy będą już miały postać płynną, dodaj purée z dyni i startą skórkę z pomarańczy.
  7. Tak przygotowaną polewą polej potem upieczone ciasto. Schłodź w lodówce i gotowe. Smacznego!
ciasto zebradyniasłodkości