Jesienna zebra zaskoczy wszystkich głównym składnikiem. To ciacho rozpływa się w ustach

Zebra twarogowa z dynią to ciasto, które z całą pewnością zapada w pamięć. Ta wyjątkowa kompozycja zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jej przygotowanie jest zaś prostsze, niż ci się wydaje. Znam przepis i nie zawaham się go użyć!

Zebra twarogowa z dynią cieszy oczy i podbija podniebieniaZebra twarogowa z dynią cieszy oczy i podbija podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Romankova

Jesień to czas dyni. To zdrowe warzywo pojawia się w dziesiątkach różnych przepisów — zupach, daniach głównych, plackach i prostych przekąskach. Używanie jej jako składnika ciasta jest prawdopodobnie zabiegiem nieco rzadszym, ale warto się nim zainteresować. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Jest pysznie i niezwykle estetycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Zebra twarogowa z dynią to ciasto, w którym pierwsze skrzypce – poza oczywiście tytułowym warzywem – gra delikatna, rozpływająca się w ustach masa budyniowo-serowa. Ten duet zasługuje na owacje na stojąco. A jak go w prosty sposób połączyć i stworzyć przepyszny wypiek, który zachwyci twoją rodzinę? Instrukcję prezentuję poniżej.

Zebra twarogowa z dynią

Składniki:

Mieszanka dyniowa:

  • ok. 600 g purée z dyni,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g masła.

Masa budyniowo-serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego,
  • 330 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 70 g masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii.

Polewa:

  • 2 łyżki purée z dyni,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • skórka z ½ pomarańczy.

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników,
  • 70 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki drobno pokrusz; możesz do tego użyć blendera. Wymieszaj z ciepłym masłem. Przełóż tę mieszankę na wyłożone pergaminem dno tortownicy i schładzaj w lodówce przez 40 minut.
  2. Czas na masę budyniowo-serową. Połącz zmielony twaróg z resztą składników i zmiksuj na gładką masę.
  3. W ten sam sposób przygotuj masę dyniową – po prostu zmiksuj wszystkie składniki w całość. Jeśli nie wiesz, jak zrobić purée z dyni, koniecznie zajrzyj tutaj.
  4. Następnie wyjmij z lodówki tortownicę i łyżka po łyżce, naprzemiennie nakładaj na środek obie masy.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez 50 minut.
  6. Teraz masz czas na przygotowanie polewy. Masło i czekoladę połącz w kąpieli wodnej. Gdy będą już miały postać płynną, dodaj purée z dyni i startą skórkę z pomarańczy.
  7. Tak przygotowaną polewą polej potem upieczone ciasto. Schłodź w lodówce i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese