PrzepisCiastaJest tak pyszne jak babcine wypieki. Przewyższa je tym, że nie tuczy

Jest tak pyszne jak babcine wypieki. Przewyższa je tym, że nie tuczy

Ciasto
Ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.01.2024 12:25, aktualizacja: 07.01.2024 13:51

Czy ciasto, którym możemy się objadać i nie przytyjemy, istnieje? Oczywiście, że tak i ten wypiek jest świetnym na dowodem na to. Dzięki niemu nie musimy rezygnować ze słodkości, a deser w żadnym stopniu nie zniszczy efektów, jakie wypracowaliśmy.

Jedzenie słodyczy na diecie nie jest zbyt dobrym pomysłem, ale czasem po prostu mamy na nie silną ochotę. Często ulegamy i zjadamy tę kosteczkę czekolady. Czasem jednak nie potrafimy się powstrzymać przed objadaniem się i efekty diety zaczynają znikać. Jeśli jednak należycie do grupy, która od czasu do czasu sięga po słodkie, na pewno wiecie, że wtedy trzeba kontrolować podaż kalorii. W przypadku, gdy (tak jak ja) nie możecie żyć bez słodkości, postawcie na te w wersji fit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit ciasto, którym bez wyrzutów sumienia możesz się zajadać

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 duże jajka,
  • pół szklanki ksylitolu (może być też erytrytol - ten słodzik jest praktycznie pozbawiony kalorii, więc ciasto będzie jeszcze bardziej fit),
  • 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego (powinno być temperaturze pokojowej),
  • skórka starta z całej cytryny (cienka i żółta część),
  • sok z połowy cytryny,
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
  • pół szklanki mąki owsianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli (najlepiej morskiej).
Ciasto
Ciasto© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Masło lub olej kokosowy (w zależności do tego, co wybierzesz) zmiksuj z ksylitolem (erytrytolem). Po chwili dodaj jajka i miksuj do momentu, w którym masa będzie bardzo puszysta.
  2. Do innego naczynia wsyp proszek do pieczenia, sól oraz obydwie mąki (są one świetnym źródłem błonnika pokarmowego). Dodaj te składniki do masy jajecznej, dołóż też jogurt, startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj całość.
  3. Masę na ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także