Kalafior będzie smakował jak mięso. W tej wersji przekona każdego
Kalafior podawany z bułką tartą i masłem wciąż cieszy się popularnością, ale coraz częściej przygotowujemy go inaczej. Jest pyszny po upieczeniu w piekarniku, przerobiony na kotlety czy w sałatkach. Świetnym pomysłem jest też usmażenie kawałków kalafiora w cieście z nietypowym dodatkiem. Będzie niezwykle chrupiący.
12.06.2024 | aktual.: 12.06.2024 08:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kalafior usmażony w różyczkach w cieście to dobry pomysł na imprezową przekąskę lub dodatek do obiadu. Smakuje na ciepło i na zimno, a jego smak świetnie podkreślają sosy, np. na bazie jogurtu czy majonezu.
Liczy się czas
Sezon na kalafiora trwa w najlepsze i pewnie jedliście go już w wielu daniach. Niektóre z nich kojarzą się z dość długim przygotowaniem. Wiadomo, to warzywo wymaga ugotowania, a przynajmniej tak nam się wydaje. W tym przepisie należy go krótko obgotować. To znacznie skraca czas przygotowania tej przekąski. Ciasto? Wystarczy wymieszać kilka składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ależ chrupki
Składniki na ciasto przypominają te na naleśniki. Wyróżnia je jednak piwo. Ciasto wzbogacone o ten napój z bąbelki sprawia, że różyczki z kalafiora otacza złota i chrupiąca otoczka. Taka panierka jest przepyszna i chrupiąca, a dodatkowo zabezpiecza przed utratą wilgoci. Przepis na kalafiora w cieście piwnym to tylko kilka prostych kroków, nie sprawią one trudności nawet początkującym.
Nie tylko do warzyw
Dlaczego piwo? Nie tylko nadaje charakterystyczny posmak, ale też sprawia, że panierka jest lekka i puszysta. Ten patent wykorzystuje się do słynnej angielskiej fish and chips. Przygotowane w ten sposób ryby zyskują na smaku. Piwo wykorzystuje się także do marynat. Sprawia, że mięso jest bardziej miękkie i soczyste. Ten napój w przepisie na pierniki też nikogo nie zaskoczy, ale dodaje się je też do innych wypieków. Dzięki niemu są bardziej pulchne.
Kalafior w cieście piwnym
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 szklanki piwa,
- szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki octu,
- sól, pieprz, curry, papryka do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przesianą mąkę połącz z jajkami i piwem, by powstało gładkie ciasto.
- Ciasto przypraw do smaku.
- Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie kalafiora umyj i podziel na różyczki. Potem wymocz go przez kilka minut w wodzie z dodatkiem octu.
- Potem go odsącz i krótko obgotuj w osolonej wodzie –wystarczy 5 minut. Po odcedzeniu, pozostaw go do wystygnięcia.
- Następnie różyczki kalafiora zanurzaj w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kalafior powinien mieć złoty kolor. Potem przełóż go na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.