Genialny pomysł na wielkanocne śniadanie. Teściowa będzie wściekła, że sama na to nie wpadła
Kanapka z jajka to nietypowy pomysł na wielkanocne śniadanie. Zaskocz domowników i przyrządź nietypowe danie, połącz ulubione składniki i zamknij je między dwiema połówkami ugotowanego jajka. Brzmi genialnie, a smakuje jeszcze lepiej.
03.04.2023 | aktual.: 15.09.2023 13:18
Nie masz pomysłu na wielkanocne śniadanie? Chcesz zaskoczyć domowników i podać coś nietypowego, ale jednocześnie na tyle uniwersalnego, by smakowało każdemu? Wypróbuj przepis na kanapkę z jajka. Nie ma nic prostszego. Zobacz, co masz w lodówce i chcesz, by jak najszybciej z niej zniknęło. Pomidor, sałata, ogórek, cebula, wędliny i sery, oliwki i wszelkiej maści wytrawne pasty kanapkowe. Pamiętaj jedynie, by nie wkładać między połówki jajka zbyt wielu składników - wówczas całość może się rozpaść.
Kanapka z jajka. Przepis na idealne śniadanie wielkanocne
Kanapki z jajek zrobisz z ulubionych składników, w tym przepisie panuje pełna dowolność. Połącz awokado z pieczonym boczkiem i czerwoną cebulką, klasycznie pomidora z ogórkiem i ziołami, bądź nieco bardziej ekscentrycznie - ananasa z żółtym serem i wędliną. My proponujemy kanapki z jajka z pieczoną papryką, czerwoną cebulką i wędliną, posypane natką pietruszki. Najlepiej, by jajka, z których chcesz zrobić kanapki, miały ładny, regularny kształt.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- świeża papryka
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- ulubiona wędlina
- majonez
Przygotowanie:
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Jajka przekrój na pół. Wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem oraz posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem.
- Paprykę pokrój na cztery części, wyłóż je na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu. Paprykę piecz przynajmniej 20 minut – do momentu, kiedy skórka się pomarszczy, może się lekko przypalić, ale to nie ma znaczenia, ponieważ w kolejnym kroku skórki trzeba będzie się pozbyć
- Kiedy wyjmiesz paprykę z pieca, przełóż ją szybko do szklanego bądź metalowego pojemnika i szczelnie zakryj folią spożywczą. Dzięki temu gorące powietrze sprawi, że papryka będzie miękka i łatwiejsza do obrania.
- Kiedy papryka ostygnie, obierz ją ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości jajka. Jeśli za bardzo się rozpada, śmiało możesz ją zblendować z żółtkiem z majonezem.
- Wypełnij wgłębienia po żółtkach w jajkach przygotowaną pastą, połóż na nich wędlinę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i upieczoną paprykę.
- Złóż ze sobą dwie połówki jajka i połącz wykałaczką.
- Posyp tak przygotowane kanapki posiekaną natką pietruszki.
Ugotowane jajka. Co można z nich przyrządzić na szybko?
Jajka ugotowane na twardo wykorzystasz do wielu różnych dań, które możesz zaserwować podczas świąt wielkanocnych. Doskonale wszystkim znane faszerowane jajka urozmaicą i wzbogacą kolorami świąteczny stół. Wystarczy, że przekroisz jajka ugotowane na twardo na pół, usuniesz żółtka, a następnie wymieszasz je z majonezem, musztardą, solą, pieprzem i dowolnymi innymi składnikami, które lubisz. Następnie napełnij połówki białek mieszanką i podawaj jako przekąskę.
Wypróbuj również tosty z jajkiem - umieść plasterek jajka ugotowanego na twardo na toście, dodaj ser i wędlinę, przypraw solą i pieprzem, a na końcu zapiecz całość. Jajko może posłużyć również jako dodatek do obiadu: pokrój jajka ugotowane na twardo w kostkę i dodaj do sałatki zielonej lub z warzyw, aby wzbogacić jej smak i wartość odżywczą. Oczywistym rozwiązaniem jest również przyrządzenie z ugotowanych jaj pasty jajecznej. Polecamy taką ze szczypiorkiem, gomasio i czarnuszką.
Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?