Genialny pomysł na wielkanocne śniadanie. Teściowa będzie wściekła, że sama na to nie wpadła

Kanapka z jajka to nietypowy pomysł na wielkanocne śniadanie. Zaskocz domowników i przyrządź nietypowe danie, połącz ulubione składniki i zamknij je między dwiema połówkami ugotowanego jajka. Brzmi genialnie, a smakuje jeszcze lepiej. 

ObrazekKanapka z jajka to idealny pomysł na śniadanie wielkanocne - Pyszności; Fot. Pixabay

Nie masz pomysłu na wielkanocne śniadanie? Chcesz zaskoczyć domowników i podać coś nietypowego, ale jednocześnie na tyle uniwersalnego, by smakowało każdemu? Wypróbuj przepis na kanapkę z jajka. Nie ma nic prostszego. Zobacz, co masz w lodówce i chcesz, by jak najszybciej z niej zniknęło. Pomidor, sałata, ogórek, cebula, wędliny i sery, oliwki i wszelkiej maści wytrawne pasty kanapkowe. Pamiętaj jedynie, by nie wkładać między połówki jajka zbyt wielu składników - wówczas całość może się rozpaść. 

Obrazek
Jajka faszerowane - Pyszności

Kanapka z jajka. Przepis na idealne śniadanie wielkanocne

Kanapki z jajek zrobisz z ulubionych składników, w tym przepisie panuje pełna dowolność. Połącz awokado z pieczonym boczkiem i czerwoną cebulką, klasycznie pomidora z ogórkiem i ziołami, bądź nieco bardziej ekscentrycznie - ananasa z żółtym serem i wędliną. My proponujemy kanapki z jajka z pieczoną papryką, czerwoną cebulką i wędliną, posypane natką pietruszki. Najlepiej, by jajka, z których chcesz zrobić kanapki, miały ładny, regularny kształt.

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • świeża papryka
  • czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • ulubiona wędlina
  • majonez

Przygotowanie:

  1. Posiekaj natkę pietruszki.
  2. Jajka przekrój na pół. Wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem oraz posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Paprykę pokrój na cztery części, wyłóż je na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu. Paprykę piecz przynajmniej 20 minut – do momentu, kiedy skórka się pomarszczy, może się lekko przypalić, ale to nie ma znaczenia, ponieważ w kolejnym kroku skórki trzeba będzie się pozbyć
  4. Kiedy wyjmiesz paprykę z pieca, przełóż ją szybko do szklanego bądź metalowego pojemnika i szczelnie zakryj folią spożywczą. Dzięki temu gorące powietrze sprawi, że papryka będzie miękka i łatwiejsza do obrania.
  5. Kiedy papryka ostygnie, obierz ją ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości jajka. Jeśli za bardzo się rozpada, śmiało możesz ją zblendować z żółtkiem z majonezem.
  6. Wypełnij wgłębienia po żółtkach w jajkach przygotowaną pastą, połóż na nich wędlinę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i upieczoną paprykę.
  7. Złóż ze sobą dwie połówki jajka i połącz wykałaczką.
  8. Posyp tak przygotowane kanapki posiekaną natką pietruszki.

Ugotowane jajka. Co można z nich przyrządzić na szybko?

Jajka ugotowane na twardo wykorzystasz do wielu różnych dań, które możesz zaserwować podczas świąt wielkanocnych. Doskonale wszystkim znane faszerowane jajka urozmaicą i wzbogacą kolorami świąteczny stół. Wystarczy, że przekroisz jajka ugotowane na twardo na pół, usuniesz żółtka, a następnie wymieszasz je z majonezem, musztardą, solą, pieprzem i dowolnymi innymi składnikami, które lubisz. Następnie napełnij połówki białek mieszanką i podawaj jako przekąskę.

Wypróbuj również tosty z jajkiem - umieść plasterek jajka ugotowanego na twardo na toście, dodaj ser i wędlinę, przypraw solą i pieprzem, a na końcu zapiecz całość. Jajko może posłużyć również jako dodatek do obiadu: pokrój jajka ugotowane na twardo w kostkę i dodaj do sałatki zielonej lub z warzyw, aby wzbogacić jej smak i wartość odżywczą. Oczywistym rozwiązaniem jest również przyrządzenie z ugotowanych jaj pasty jajecznej. Polecamy taką ze szczypiorkiem, gomasio i czarnuszką.

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej