Dawniej znajdowała się obowiązkowo w każdym domu. Pamiętasz do czego pierwotnie służyła?

Kanka na mleko kojarzy mi się przede wszystkim z wakacjami na wsi u mojej prababci. Każdy sąsiad miał ją w swoim domu.

Obrazek
Ewa

Odchodzi w zapomnienie

Kiedyś element obowiązkowy, dzisiaj mało kto już o niej pamięta, a mało które dziecko będzie potrafiło powiedzieć, do czego to służy.

Przed laty, zakłady mleczarskie i gospodarstwa mleczne sprzedawały świeże mleko, prosto od krowy, okolicznym mieszkańcom. Do kanki mieściło się zwykle 2 do 5 litrów mleka, co wystarczało zwykle dla całej rodziny.

Obrazek

Były doskonale szczelne

Kanki na mleko były doskonale szczelne. Nawet wesołe machanie nie powodowało rozlewania płynu, więc bez problemu po mleko można było wysłać dzieci ;)
Wielu producentów opakowań wielorazowych mogłoby się uczyć.

Obrazek

Przydawała się nie tylko na mleko

Kanka znalazła także inne zastosowania. Sprawdzała się idealnie nie tylko do przechowywania mleka. Przenoszono w niej również sypkie produkty, zebrane z drzew owoce i nawet.... piwo.

Kanka kojarzy mi się również z zimnym kompotem, który zanosiliśmy dziadkowi na pole, podczas pracy przy wykopkach.

Obrazek

Pamiętasz jeszcze te naczynie?

Po latach sprawdza się również jako... wazon lub kwietnik. Drugie życie starych przedmiotów to coś, co lubimy.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości