PrzepisKarminadle, czyli śląskie kotlety mielone, powalają tradycyjne na kolana. Wszystko przez niezwykły dodatek

Karminadle, czyli śląskie kotlety mielone, powalają tradycyjne na kolana. Wszystko przez niezwykły dodatek

Ślązacy mogą się poszczycić naprawdę bujną kuchnią tradycyjną. I tak jak dialekt śląski różni się od używanego przez nas na co dzień języka, tak ich kulinarne patenty niby są podobne do tych, które kojarzymy z naszej kuchni... ale jednak zupełnie inne. Karminadle śląskie ze śledziem są tego idealnym przykładem.

Karminadle śląskie ze śledziem - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Niklaus Pieron
Karminadle śląskie ze śledziem - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Niklaus Pieron

Z czym natychmiastowo skojarzylibyśmy śląskie karminadle? Oczywiście z kotletami mielonymi. Metoda ich przygotowania jest niemal identyczna, ale różnicę stanowi jeden specyficzny składnik: śledź. Ryby te pojawiają się w górnośląskiej wersji karminadli - jak twierdzi Elżbieta Łabońska, autorka książki Śląska kucharka doskonała. Po tytule jej dzieła możemy śmiało założyć, że zna się na rzeczy.

Karminadle śląskie ze śledziem - Pyszności; foto: Canva
Karminadle śląskie ze śledziem - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawa śląskiej wersji mielonych? Oto przepis, który - kto wie? - być może na stałe zmieni twój sposób przyrządzania tego popularnego dania.

Karminadle śląskie ze śledziem

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka
  • jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka smalcu
  • Bułka tarta
  • Dwie szczypty majeranku
  • 1 filet śledziowy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzia namocz w wodzie (około 4 godzin) lub w mleku (2 godziny). Ma to na celu pozbycie się nadmiaru soli z tej ryby.

Jeśli jesteś w posiadaniu maszynki do mielenia mięsa, najlepiej będzie, jeśli kupisz łopatkę wieprzową w całości i zmielisz ją razem z namoczonym śledziem. Jeśli jednak opierasz się na kupnym mięsie mielonym, posiekaj śledzia jak najdrobniej. Tak, by konsystencją przypominał formę zmieloną.

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do zmieszanego mięsa mielonego ze śledziem dodaj namoczoną bułkę, jajko, posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Karminadle śląskie ze śledziem - Pyszności; foto: Canva
Karminadle śląskie ze śledziem - Pyszności; foto: Canva

Z tak wyrobionej mieszanki uformuj kulki, spłaszcz je lekko i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec. Pamiętaj, by mielone - czy to śląskie, czy zwykłe - smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu i nie układać ich na patelni zbyt gęsto - by smalec czy olej nie straciły temperatury. Karminadle śląskie ze śledziem smaż z obu stron, zupełnie jak tradycyjne mielone.

Jeśli jesteś fanką Magdy Gessler i zawsze ufasz jej opinii - karminadle podawaj z zapiekanym pomidorem. Według nas doskonale odnajdą się również w towarzystwie, chociażby buraczków.

Skoro już jesteśmy przy kulinarnych rewelacjach, zobacz, w jaki sposób jajecznicę przyrządza Gordon Ramsay. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie