Karminadle, czyli śląskie kotlety mielone, powalają tradycyjne na kolana. Wszystko przez niezwykły dodatek
Ślązacy mogą się poszczycić naprawdę bujną kuchnią tradycyjną. I tak jak dialekt śląski różni się od używanego przez nas na co dzień języka, tak ich kulinarne patenty niby są podobne do tych, które kojarzymy z naszej kuchni... ale jednak zupełnie inne. Karminadle śląskie ze śledziem są tego idealnym przykładem.
Z czym natychmiastowo skojarzylibyśmy śląskie karminadle? Oczywiście z kotletami mielonymi. Metoda ich przygotowania jest niemal identyczna, ale różnicę stanowi jeden specyficzny składnik: śledź. Ryby te pojawiają się w górnośląskiej wersji karminadli - jak twierdzi Elżbieta Łabońska, autorka książki Śląska kucharka doskonała. Po tytule jej dzieła możemy śmiało założyć, że zna się na rzeczy.
Jesteś ciekawa śląskiej wersji mielonych? Oto przepis, który - kto wie? - być może na stałe zmieni twój sposób przyrządzania tego popularnego dania.
Karminadle śląskie ze śledziem
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 czerstwa bułka
- jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka smalcu
- Bułka tarta
- Dwie szczypty majeranku
- 1 filet śledziowy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzia namocz w wodzie (około 4 godzin) lub w mleku (2 godziny). Ma to na celu pozbycie się nadmiaru soli z tej ryby.
Jeśli jesteś w posiadaniu maszynki do mielenia mięsa, najlepiej będzie, jeśli kupisz łopatkę wieprzową w całości i zmielisz ją razem z namoczonym śledziem. Jeśli jednak opierasz się na kupnym mięsie mielonym, posiekaj śledzia jak najdrobniej. Tak, by konsystencją przypominał formę zmieloną.
Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Do zmieszanego mięsa mielonego ze śledziem dodaj namoczoną bułkę, jajko, posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Z tak wyrobionej mieszanki uformuj kulki, spłaszcz je lekko i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec. Pamiętaj, by mielone - czy to śląskie, czy zwykłe - smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu i nie układać ich na patelni zbyt gęsto - by smalec czy olej nie straciły temperatury. Karminadle śląskie ze śledziem smaż z obu stron, zupełnie jak tradycyjne mielone.
Jeśli jesteś fanką Magdy Gessler i zawsze ufasz jej opinii - karminadle podawaj z zapiekanym pomidorem. Według nas doskonale odnajdą się również w towarzystwie, chociażby buraczków.
Skoro już jesteśmy przy kulinarnych rewelacjach, zobacz, w jaki sposób jajecznicę przyrządza Gordon Ramsay. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.