Kaszanka Ewy Wachowicz z grilla zawsze wychodzi pyszna. Dodaje do niej dwa ciekawe składniki
Kaszanka jest obowiązkowym punktem w menu wielu przyjęć w ogrodzie. Choć to tanie i banalnie proste danie, uwielbiają je chyba wszyscy. Co ciekawe, można je uszlachetnić dodając dwa składniki. To dzięki nim kaszanka Ewy Wachowicz smakuje obłędnie. Poznajcie jej recepturę.
30.04.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:24
Smak i zapach grillowanej kaszanki jest nie do podrobienia. Niektórzy pieką ją bezpośrednio na ruszcie, ale ponieważ ma tendencje do rozpadania się, lepiej zawinąć ją w folię lub użyć przeznaczonych do grillowania tacek.
Bywa, że pieczemy ją z cebulą lub jabłkami. Obie metody gwarantują kulinarny sukces. Jednak Ewa Wachowicz ma własny patent na przygotowanie pieczonej kaszanki. Uwierzcie, jej pomysł jest wart sprawdzenia. Przepis jest banalnie prosty, a danie wyjdzie obłędnie pyszne.
Kaszanka Ewy Wachowicz - przepis
Składniki:
- 4 kaszanki
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- olej
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz, przekrój na połowę, pokrój w półtalarki. Zeszklij je na patelni ze średnio rozgrzanym tłuszczem.
- Kapustę kiszoną odciśnij i dość drobno posiekaj. Połowę ułóż na aluminiowej tacce. Wyłóż na nią kaszanki i przykryj resztą kapusty. Na koniec posyp danie zeszkloną cebulą.
- Tackę z kaszanką dokładnie zawiń w folię aluminiową. Kaszankę z kiszoną kapustą i cebulą połóż na gorącym ruszcie grilla i piecz ok. 30 minut.Uwaga, w połowie czasu pieczenia obróć całość na drugą stronę.
Sprawdź również przepis na krem z pieczonych pomidorów: