Kaszanka Ewy Wachowicz z grilla zawsze wychodzi pyszna. Dodaje do niej dwa ciekawe składniki

Kaszanka jest obowiązkowym punktem w menu wielu przyjęć w ogrodzie. Choć to tanie i banalnie proste danie, uwielbiają je chyba wszyscy. Co ciekawe, można je uszlachetnić dodając dwa składniki. To dzięki nim kaszanka Ewy Wachowicz smakuje obłędnie. Poznajcie jej recepturę.

ObrazekKaszanka Ewy Wachowicz, fot. YouTube ("Uwaga" TVN)
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Smak i zapach grillowanej kaszanki jest nie do podrobienia. Niektórzy pieką ją bezpośrednio na ruszcie, ale ponieważ ma tendencje do rozpadania się, lepiej zawinąć ją w folię lub użyć przeznaczonych do grillowania tacek.

Bywa, że pieczemy ją z cebulą lub jabłkami. Obie metody gwarantują kulinarny sukces. Jednak Ewa Wachowicz ma własny patent na przygotowanie pieczonej kaszanki. Uwierzcie, jej pomysł jest wart sprawdzenia. Przepis jest banalnie prosty, a danie wyjdzie obłędnie pyszne.

Obrazek
Kaszanka - Pyszności; źródło: Adobe

Kaszanka Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

      
  • 4 kaszanki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • olej

Sposób przygotowania:

     
  1. Cebule obierz, przekrój na połowę, pokrój w półtalarki. Zeszklij je na patelni ze średnio rozgrzanym tłuszczem.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij i dość drobno posiekaj. Połowę ułóż na aluminiowej tacce. Wyłóż na nią kaszanki i przykryj resztą kapusty. Na koniec posyp danie zeszkloną cebulą.
  3. Tackę z kaszanką dokładnie zawiń w folię aluminiową. Kaszankę z kiszoną kapustą i cebulą połóż na gorącym ruszcie grilla i piecz ok. 30 minut.Uwaga, w połowie czasu pieczenia obróć całość na drugą stronę.

Sprawdź również przepis na krem z pieczonych pomidorów:

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku