PrzepisKaszanka Ewy Wachowicz z grilla zawsze wychodzi pyszna. Dodaje do niej dwa ciekawe składniki

Kaszanka Ewy Wachowicz z grilla zawsze wychodzi pyszna. Dodaje do niej dwa ciekawe składniki

Kaszanka jest obowiązkowym punktem w menu wielu przyjęć w ogrodzie. Choć to tanie i banalnie proste danie, uwielbiają je chyba wszyscy. Co ciekawe, można je uszlachetnić dodając dwa składniki. To dzięki nim kaszanka Ewy Wachowicz smakuje obłędnie. Poznajcie jej recepturę.

Kaszanka Ewy Wachowicz, fot. YouTube ("Uwaga" TVN)
Kaszanka Ewy Wachowicz, fot. YouTube ("Uwaga" TVN)
Joanna Bogiel-Jażdżyk

30.04.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:24

Smak i zapach grillowanej kaszanki jest nie do podrobienia. Niektórzy pieką ją bezpośrednio na ruszcie, ale ponieważ ma tendencje do rozpadania się, lepiej zawinąć ją w folię lub użyć przeznaczonych do grillowania tacek.

Bywa, że pieczemy ją z cebulą lub jabłkami. Obie metody gwarantują kulinarny sukces. Jednak Ewa Wachowicz ma własny patent na przygotowanie pieczonej kaszanki. Uwierzcie, jej pomysł jest wart sprawdzenia. Przepis jest banalnie prosty, a danie wyjdzie obłędnie pyszne.

Kaszanka - Pyszności; źródło: Adobe
Kaszanka - Pyszności; źródło: Adobe

Kaszanka Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

      
  • 4 kaszanki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • olej

Sposób przygotowania:

     
  1. Cebule obierz, przekrój na połowę, pokrój w półtalarki. Zeszklij je na patelni ze średnio rozgrzanym tłuszczem.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij i dość drobno posiekaj. Połowę ułóż na aluminiowej tacce. Wyłóż na nią kaszanki i przykryj resztą kapusty. Na koniec posyp danie zeszkloną cebulą.
  3. Tackę z kaszanką dokładnie zawiń w folię aluminiową. Kaszankę z kiszoną kapustą i cebulą połóż na gorącym ruszcie grilla i piecz ok. 30 minut.Uwaga, w połowie czasu pieczenia obróć całość na drugą stronę.

Sprawdź również przepis na krem z pieczonych pomidorów:

grillkaszankaewa wachowicz
Wybrane dla Ciebie