Ten deser jest po prostu stworzony dla wszystkich miłośników kokosów. Koniecznie musicie go spróbować!
Większość z nas ma do czynienia z truflami kupionymi w sklepie. Zawsze wydawało mi się, że bardzo trudno się je robi, jednak ostatnio zdałam sobie sprawę, że bardzo się myliłam. Ich wykonanie jest łatwiejsze niż myślisz!
05.05.2016 | aktual.: 18.09.2023 13:12
Pyszny deser, o którym mowa w tym artykule, to kokosowe truffle, które są idealnym deserem na praktycznie każdą okazję.
Dodatkowo, nie wymagają nawet obecności piekarnika.
Składniki:
- 3 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 2 szklanki mini chipsów czekoladowych
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski włóż wiórki kokosowe, cukier puder, mleko skondensowane i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
2. Z przygotowanej masy uformuj małe kulki i przełóż je na blaszkę. Włóż do lodówki na 2 godziny.
3. Do garnuszka włóż mini chipsy czekoladowe. Na małym ogniu podgrzewaj tak długo, aż się roztopią.
4. Wyjmij z lodówki blaszkę z kokosowymi kulkami. Każdą kulkę zanurz w roztopionej czekoladzie i umieść z powrotem na blaszce. Ponownie włóż do lodówki na około 30 minut.
Kiedy czekolada stwardnieje, możesz wyjąć trufle z lodówki i cieszyć się ich wspaniałym smakiem!