Kopytka będą pyszne i mięciutkie. Wystarczy NIE dodawać jednego składnika

Kopytka to klasyczne danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i prostotą. Ich przygotowanie wydaje się banalnie proste, jednak często zdarza się, że kopytka wychodzą twarde i gumowate. Sekretem idealnych kopytek jest... brak jajek! To zaskakujące, ale prawdziwe. Kopytka bez jajek są puszyste, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że to najlepsze kopytka, jakie jadłeś!

Przepis na kopytka bez jajekPrzepis na kopytka bez jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Kopytka to jedno z tych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i prostotą. Jednak czy wiesz, że możesz przygotować je bez jajek, a efekt będzie jeszcze lepszy? Rezygnacja z tego składnika sprawia, że kluski są delikatniejsze i bardziej puszyste. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, kopytka bez jajek to świetna propozycja – zwłaszcza dla alergików, wegan oraz osób szukających lekkostrawnych alternatyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Jak przygotować ciasto na kopytka bez jajek?

Podstawą udanych kopytek jest odpowiedni dobór ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się mączyste odmiany typu C, które zawierają więcej skrobi. To właśnie ona sprawia, że ciasto jest zwarte i nie rozpada się podczas gotowania. Wystarczy dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz nieco więcej mąki pszennej, aby uzyskać idealną konsystencję.

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (np. typ C),
  • 200 g mąki pszennej (+ dodatkowa łyżka do ciasta i kilka do podsypywania),
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli.

Przepis na kopytka bez jajek – krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, aż staną się miękkie.
  2. Odcedź wodę i pozostaw ziemniaki na chwilę na gorącym palniku, aby odparowała nadmiar wilgoci.
  3. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Do chłodnych ziemniaków dodaj mąkę, skrobię oraz sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne, ale nie klejące. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, ale nie przesadzaj – nadmiar sprawi, że kopytka będą twarde.
  5. Podziel ciasto na kilka części i uformuj wałeczki o grubości około 2 cm. Następnie pokrój je na kawałki o długości 4-5 cm.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć kopytka partiami i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Gotowe kluski wyjmuj łyżką cedzakową i serwuj na ciepło.

Kopytka bez jajek doskonale smakują z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym, pesto, smażoną cebulką, a nawet twarogiem. Dzięki temu, że nie zawierają jajek, są delikatniejsze i bardziej puszyste – spróbuj i przekonaj się sam!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości