Wkładam do kotletów. Na zwykłe schabowe już nikt nie patrzy

Dźwięk tłuczonych kotletów wypełnia klatki schodowe nie tylko w niedzielne poranki. Zamiast jednak znów zanurzać płaty mięsa w jajku i bułce, wypełnij je najpierw pysznym nadzieniem. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej, a smak zachwyca jeszcze bardziej niż przy zwykłych schabowych.

Te kotlety zachwycają smakiemTe kotlety zachwycają smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podstawą tych kotletów są piersi z kurczaka, które zjednały sobie jeszcze więcej fanów niż schab. Delikatne mięso skrywa w środku prosty farsz z sera i szynki szwarcwaldzkiej. Kiedy pojawiają się na stole, wszyscy ochoczo zabierają się za jedzenie. Podane z ziemniakami i surówką świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Kotlety szwajcarskie z serem i szynką

W moim domu mówi się na nie kotlety szwajcarskie, ale znane są również pod nazwą cordon bleu. Tradycyjnie przygotowywany jest z cielęciny, w mojej wersji wykorzystuję filety z kurczaka. To tańsze i o wiele bardziej dostępne rozwiązanie.

Kotlety podaję najczęściej z frytkami
Kotlety podaję najczęściej z frytkami © Adobe Stock

To danie idealne na każdą okazję - od rodzinnego obiadu po elegancką kolację. Przygotowanie tego pysznego kotleta jest naprawdę proste. Najchętniej wybieram do niego szynką szwarcwaldzką, ale sprawdzi się także inna ulubiona wędlina.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 4 plastry sera żółtego (np. gouda, edam),
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka umyj i osusz. Przekrój każdy filet poziomo na pół, nie docinając do końca, tworząc kieszonki.
  2. Wewnątrz każdej kieszonki umieść plaster szynki szwarcwaldzkiej i plaster sera żółtego.
  3. Brzegi filetów delikatnie rozbij tłuczkiem, aby zamknąć kieszonkę.
  4. Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  5. Przygotuj trzy talerze: z mąką, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą.
  6. Każdy filet obtocz kolejno w mące, jajku, a następnie w bułce tartej, dokładnie panierując z każdej strony.
  7. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i dobrze usmażone w środku.
  8. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cordon Bleu z fileta drobiowego z szynką szwarcwaldzką najlepiej smakuje podawany na ciepło, gdy ser apetycznie wypływa po przekrojeniu. Można go serwować z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami, ryżem, kaszą, frytkami lub surówką. Świetnie komponuje się również z sosem tatarskim lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej