PrzepisDania mięsneWkładam do kotletów. Na zwykłe schabowe już nikt nie patrzy

Wkładam do kotletów. Na zwykłe schabowe już nikt nie patrzy

Dźwięk tłuczonych kotletów wypełnia klatki schodowe nie tylko w niedzielne poranki. Zamiast jednak znów zanurzać płaty mięsa w jajku i bułce, wypełnij je najpierw pysznym nadzieniem. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej, a smak zachwyca jeszcze bardziej niż przy zwykłych schabowych.

Te kotlety zachwycają smakiem
Te kotlety zachwycają smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawą tych kotletów są piersi z kurczaka, które zjednały sobie jeszcze więcej fanów niż schab. Delikatne mięso skrywa w środku prosty farsz z sera i szynki szwarcwaldzkiej. Kiedy pojawiają się na stole, wszyscy ochoczo zabierają się za jedzenie. Podane z ziemniakami i surówką świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Kotlety szwajcarskie z serem i szynką

W moim domu mówi się na nie kotlety szwajcarskie, ale znane są również pod nazwą cordon bleu. Tradycyjnie przygotowywany jest z cielęciny, w mojej wersji wykorzystuję filety z kurczaka. To tańsze i o wiele bardziej dostępne rozwiązanie.

Kotlety podaję najczęściej z frytkami
Kotlety podaję najczęściej z frytkami© Adobe Stock

To danie idealne na każdą okazję - od rodzinnego obiadu po elegancką kolację. Przygotowanie tego pysznego kotleta jest naprawdę proste. Najchętniej wybieram do niego szynką szwarcwaldzką, ale sprawdzi się także inna ulubiona wędlina.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 4 plastry sera żółtego (np. gouda, edam),
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka umyj i osusz. Przekrój każdy filet poziomo na pół, nie docinając do końca, tworząc kieszonki.
  2. Wewnątrz każdej kieszonki umieść plaster szynki szwarcwaldzkiej i plaster sera żółtego.
  3. Brzegi filetów delikatnie rozbij tłuczkiem, aby zamknąć kieszonkę.
  4. Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  5. Przygotuj trzy talerze: z mąką, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą.
  6. Każdy filet obtocz kolejno w mące, jajku, a następnie w bułce tartej, dokładnie panierując z każdej strony.
  7. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i dobrze usmażone w środku.
  8. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cordon Bleu z fileta drobiowego z szynką szwarcwaldzką najlepiej smakuje podawany na ciepło, gdy ser apetycznie wypływa po przekrojeniu. Można go serwować z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami, ryżem, kaszą, frytkami lub surówką. Świetnie komponuje się również z sosem tatarskim lub sosem czosnkowym. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinykotlet szwajcarski

Wybrane dla Ciebie