Kotlet schabowy moczony w maślance. Idealnie kruchy, soczysty i smaczny
14.11.2022 10:31, aktual.: 16.11.2022 13:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealnie kruchy, soczysty i pełen smaku kotlet schabowy moczony w maślance to idealny przepis na tradycyjny obiad. Już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.
Przepis na kotlety schabowe
Kotlety schabowe to must have polskiej kuchni. W niedzielę rano niejedną klatkę schodową wypełniają odgłosy tłuczonego mięsa. Kojarzy nam się to z pysznym obiadem przygotowywanym przez mamę. Chociaż uwielbiamy odkrywać nowe przepisy i eksperymentować w kuchni, to zawsze chętnie wracamy do smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem.
Nasze mięso moczyliśmy w maślance, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kruche i delikatne. Zawarty w maślance kwas wnika we włókna i zmiękcza mięso, powodując jego kruszenie. Dodatkowo przyspiesza to czas smażenia i sprawia, że schab staje się soczysty.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kotlet schabowy w maślance
Składniki:
- 4 plastry schabu - o grubości około 2 cm
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- 1 litr maślanki
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Plastry schabu dopraw solą oraz pieprzem. Połóż na nich kawałki czosnku, przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij przy pomocy tłuczka. Rozbite kawałki mięsa przełóż do wysokiego naczynia i zalej maślanką. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wyjmij kawałki mięsa z maślankowej kąpieli i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego. Do dwóch głębokich talerzy wbij jajka i bułkę tartą. Panieruj przygotowane kotlety.
Na patelni rozgrzej smalec i usmaż na nim opanierowane kawałki mięsa. Smalec sprawi, że kotlety zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak, który podkreśli kulinarne walory smakowe wieprzowiny. Dodatkowo smalec ma wysoką temperaturę spalania, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia.
Usmażone kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na klasykę: ugotowane ziemniaki i kapusta zasmażaną. Ulubiony obiad z dzieciństwa jest już gotowy.
Smacznego!