Kotlet schabowy moczony w maślance. Idealnie kruchy, soczysty i smaczny

Idealnie kruchy, soczysty i pełen smaku kotlet schabowy moczony w maślance to idealny przepis na tradycyjny obiad. Już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Kotlet schabowy w maślance- PysznościKotlet schabowy w maślance- Pyszności
Ewa

Przepis na kotlety schabowe

Kotlety schabowe to must have polskiej kuchni. W niedzielę rano niejedną klatkę schodową wypełniają odgłosy tłuczonego mięsa. Kojarzy nam się to z pysznym obiadem przygotowywanym przez mamę. Chociaż uwielbiamy odkrywać nowe przepisy i eksperymentować w kuchni, to zawsze chętnie wracamy do smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem.

Nasze mięso moczyliśmy w maślance, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kruche i delikatne.  Zawarty w maślance kwas wnika we włókna i zmiękcza mięso, powodując jego kruszenie. Dodatkowo przyspiesza to czas smażenia i sprawia, że schab staje się soczysty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kotlet schabowy w maślance

Składniki:

  • 4 plastry schabu - o grubości około 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • 1 litr maślanki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Plastry schabu dopraw solą oraz pieprzem. Połóż na nich kawałki czosnku, przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij przy pomocy tłuczka. Rozbite kawałki mięsa przełóż do wysokiego naczynia i zalej maślanką. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Obrazek
Kotlet schabowy w maślance- Pyszności

Po tym czasie wyjmij kawałki mięsa z maślankowej kąpieli i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego. Do dwóch głębokich talerzy wbij jajka i bułkę tartą. Panieruj przygotowane kotlety.

Kotlet schabowy w maślance- Pyszności
Kotlet schabowy w maślance- Pyszności

Na patelni rozgrzej smalec i usmaż na nim opanierowane kawałki mięsa. Smalec sprawi, że kotlety zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak, który podkreśli kulinarne walory smakowe wieprzowiny. Dodatkowo smalec ma wysoką temperaturę spalania, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia.

Obrazek
Kotlet schabowy w maślance- Pyszności

Usmażone kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na klasykę: ugotowane ziemniaki i kapusta zasmażaną. Ulubiony obiad z dzieciństwa jest już gotowy.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej