Kotlet schabowy moczony w maślance. Idealnie kruchy, soczysty i smaczny

Idealnie kruchy, soczysty i pełen smaku kotlet schabowy moczony w maślance to idealny przepis na tradycyjny obiad. Już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Kotlet schabowy w maślance- PysznościKotlet schabowy w maślance- Pyszności
Ewa

Przepis na kotlety schabowe

Kotlety schabowe to must have polskiej kuchni. W niedzielę rano niejedną klatkę schodową wypełniają odgłosy tłuczonego mięsa. Kojarzy nam się to z pysznym obiadem przygotowywanym przez mamę. Chociaż uwielbiamy odkrywać nowe przepisy i eksperymentować w kuchni, to zawsze chętnie wracamy do smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem.

Nasze mięso moczyliśmy w maślance, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kruche i delikatne.  Zawarty w maślance kwas wnika we włókna i zmiękcza mięso, powodując jego kruszenie. Dodatkowo przyspiesza to czas smażenia i sprawia, że schab staje się soczysty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kotlet schabowy w maślance

Składniki:

  • 4 plastry schabu - o grubości około 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • 1 litr maślanki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Plastry schabu dopraw solą oraz pieprzem. Połóż na nich kawałki czosnku, przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij przy pomocy tłuczka. Rozbite kawałki mięsa przełóż do wysokiego naczynia i zalej maślanką. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Obrazek
Kotlet schabowy w maślance- Pyszności

Po tym czasie wyjmij kawałki mięsa z maślankowej kąpieli i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego. Do dwóch głębokich talerzy wbij jajka i bułkę tartą. Panieruj przygotowane kotlety.

Kotlet schabowy w maślance- Pyszności
Kotlet schabowy w maślance- Pyszności

Na patelni rozgrzej smalec i usmaż na nim opanierowane kawałki mięsa. Smalec sprawi, że kotlety zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak, który podkreśli kulinarne walory smakowe wieprzowiny. Dodatkowo smalec ma wysoką temperaturę spalania, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia.

Obrazek
Kotlet schabowy w maślance- Pyszności

Usmażone kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na klasykę: ugotowane ziemniaki i kapusta zasmażaną. Ulubiony obiad z dzieciństwa jest już gotowy.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟