Kotlety mielone Magdy Gessler - kultowy przepis legendy gastronomii
Przepis Magdy Gessler na kotlety mielone – składniki, wykonanie. To prawdziwy szlagier polskiej kuchni. Dzięki banalnej sztuce będą smakowały jeszcze lepiej. Wszyscy fani kotletów mielonych powinni spróbować je w ten sposób.
11.05.2022 | aktual.: 16.05.2022 00:06
Kotlety mielone Magdy Gessler
Magda Gessler jest jedną z jurorów polskiej edycji MasterChefa, gwiazdą Kuchennych Rewolucji i restauratorką, do której należy m.in. U Fukiera, Gloria czy Słodki Słony. Swoją wiedzę na temat gotowania czerpała od swoich babć, dziadka i mamy, poszerzając ją poprzez podróże po całym świecie i poznawanie międzynarodowej kuchni. Często dzieli się ona swoimi patentami i przepisami. Jednym z ulubionych przepisów Magdy Gessler są pyszne, puszyste kotlety mielone. Jak zrobić kotlety z przepisu Gessler?
Jaki powinien być klasyczny kotlet mielony?
Jednym z ulubionych przepisów Polaków na domowy obiad są kotlety mielone. Serwowane najczęściej z ziemniakami i dodatkami w postaci pysznej mizerii, buraczków czy też surówki z kapusty. To klasyka polskiej kuchni, którą kochają wszystkie pokolenia. Każda gospodyni ma swój patent na idealne kotlety: puszyste, miękkie i przyprawione. Dziś zdradzimy Ci przepis na kotlety mielone według Magdy Gessler.
Kotlety mielone Magdy Gessler – składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 25 g masła
- jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- mleko do namoczenia bułek
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
Przepis Magdy Gessler na mielone
Kajzerki namocz w mleku, aż zmiękną. Świetnie sprawdzą się tutaj czerstwe bułki. Odciśnij je z nadmiaru mleka i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na maśle, aż warzywo się zeszkli i odstaw do wystudzenia.
Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę, jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Magda Gessler mówi, że więcej przypraw nie jest potrzebnych do przyrządzenia pysznych kotletów. Sekretem przepisu znanej restauratorki jest dodanie zimnej wody. Dzięki niej masa ma odpowiednią konsystencję i lepkość.
Zwilżonymi rękami formuj kulki i następnie delikatnie je spłaszczaj. Dzięki temu, że ręce będą delikatnie namoczone, to mięso nie będzie się do nich przyklejało. Kotlety opanieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już gorący- kładź na nim mięso i smaż przez ok.5 minut z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką lub surówką. Jak oceniasz przepis Magdy Gessler na kotlety mielone?