Zapomniane kotlety schabowe po staropolsku. Lepszej marynaty nie robi nawet Gessler

Kotlety schabowe to kultowe danie obiadowe. Nic więc dziwnego, że bardzo często gości na naszym stole. Dzisiaj podamy przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Jeśli jesteś fanem schabowych, to powinieneś koniecznie wykonać tę recepturę!

Obrazek
Paulina

Schabowy to pyszne danie, które najczęściej spożywamy z ziemniaczkami. Prawie każdy z nas ma w domu sprawdzony przepis na kotlety. Dzięki temu mamy pewność, że potrawa zawsze nam dobrze wyjdzie. Jednak czasami warto eksperymentować i próbować nowych przepisów. W ten sposób odkrywamy nowe, ulubione przepisy, które zostają z nami na lata. Tak może być w przypadku tego przepisu. Oto lista składników. 

Obrazek
Kotlet schabowy - Pyszności

Składniki na kotlety schabowe po staropolsku:

             
  • około 0,6 kg- 0,7 kg schabu bez kości
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mąka pszenna i tarta bułka do obtaczania
  • 1/4 kostki smalcu
Obrazek
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Sposób przygotowania kotletów:

Marynatę do kotletów schabowych przygotujemy w dużej i głębokiej misce, do której na początek wlewamy jedną szklankę maślanki. Taka ilość wystarcza nam przygotowanie około 5- 7 kotletów schabowych. Dodajemy cebulę, którą wcześniej kroimy w piórka.Siekamy czosnek i wsypujemy do maślanki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, natomiast nie dodajemy soli.

Panierka na schabowe po staropolsku jest tak samo robiona, jak panierka do schabowego tradycyjnego. Składa się z trzech osobnych składników: z mąki pszennej, rozbitego jajka, w którym rozpuszczamy sól, oraz z tartej bułki. Przestrzegamy kolejności obtaczania kotletów kolejnymi składnikami panierki. Często przygotowanie kotletów to produkcja masowa dla całej rodziny. Chcemy to zrobić szybko i próbujemy różnych sposobów. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jeden z najbardziej powszechnych błędów. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i od rozpocząć smażenie.

Na początek wyjmujemy kotleta z marynaty, obtaczamy obustronnie w mące pszennej, następnie w jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy obustronnie do zezłocenia panierki. Czas smażenia to około pięciu minut na każdą stronę kotleta. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi