Przetestowałam kotlety ziemniaczane od siostry Anastazji. Schabowe i mielone nie dorastają im do pięt

Zostało Ci trochę ziemniaków z obiadu? Siostra Anastazja podzieliła się swoim przepisem na kotlety ziemniaczane. Już nic się nie zmarnuje w naszej kuchni. To fantastyczne rozwiązanie, dla osób które chcą przygotować bezmięsny obiad.

Obrazek
Paulina

Kotlety z gotowanych ziemniaków to nic trudnego. Dodatkowo bezmięsne obiady cieszą się coraz większą popularnością, dlatego warto przygotować coś innego niż tradycyjne schabowy czy mielony. Przedstawiamy więc jeden z najlepszych przepisów na to danie.

Kotlety ziemniaczane siostry Anastazji- przepis

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka do obtoczenia
Obrazek

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, zacznij od tego kroku. Obierz ziemniaki, opłucz, a następnie ugotuj bulwy w osolonej wodzie. Odcedź, osusz i przestudź, a na koniec pognieć.

Przejdź do kolejnego kroku, jakim jest pokrojenie cebuli w drobną kostkę. Zeszklij pokrojone warzywo na oleju. Podczas smażenia, możemy przejść do krojenia pieczarek. Oczyść i posiekaj grzyby na drobne kawałki, a następnie umieść je na patelni razem z cebulą. Wszystko przesmaż, aby odparować nadmiar wody.

W misce umieść ziemniaczaną masę dodaj do niej cebulę i pieczarki oraz czosnek. Wcześniej przeciśnij go przez praskę, możesz go również posiekać. Dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki. Natka sprawi, że kotlety ziemniaczane będą bardzo aromatyczne.

Tak przygotowana masę doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać ulubione zioła. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie przechodzimy do formowania kotletów. Tworzymy małe kulki i obtaczamy je w bułce tartej. W międzyczasie rozgrzewamy olej. Wrzucamy kotlety na tłuszcz i smażymy z dwóch stron.  Kotlety ziemniaczane powinny mieć złotą skórkę. Tak przygotowane kotlety możemy podawać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw. Sprawdzi się surówka z pora i marchewki. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć fantastycznych pomysłów na pierogi krok po kroku. Pierogi ruskie domowej roboty oraz pierogi z tuńczykiem świetnie sprawdzą się na obiad. Natomiast czekoladowe pierogi to wyśmienity pomysł na deser!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą