Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą (kurczak faszerowany risotto). Składniki i przygotowanie

Kurczak faszerowanym kremowym risotto pod kołderką z mozzarelli to jeden z naszych popisowych przepisów. Zobacz, jak przygotować proste i efektowne danie.

Obrazek
Pyszności

Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą – jak zrobić?

Jedną z głównych ról w naszym przepisie na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą gra risotto. To genialne, kremowe danie na bazie ryżu z dodatkami. Wywodzi się z jednej z najbardziej lubianych kuchni na świecie- włoskiej. Sekretem Włochów jest używanie odpowiedniej odmiany ryżu – krótkiego, okrągłego o dużej zawartości skrobi. Świetnie wchłania on płyn i tworzy kleistą mieszankę.

Do risotto najczęściej wykorzystuje się takie odmiany ryżu jak: arborio, loto, carnaroli, baldo oraz roma. Jeśli jednak ich nie znajdziesz – nie martw się. Jak zrobić kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą? Możesz przygotować również ze zwykłego, białego ryżu.

Do naszego przepisu na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą dodawane są różne składniki: owoce morza, warzywa czy też kurczak. Dzisiaj postanowiliśmy podać je nieco inaczej, bo ukryta w piersi z kurczaka. Całość zapiekaliśmy pod pierzynką z mozzarelli.

Przepis na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą poniżej. Jak zrobić, z czym serwować? Sprawdź.

Składniki

Risotto

  1. 4 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1 cebula
  3. 2 łodygi selera naciowego
  4. 250 g ryżu arborio
  5. 120 ml białego wytrawnego wina
  6. 500 ml bulionu (drobiowy/warzywny)
  7. 1 cukinia
  8. 40 g masła
  9. 3/4 szklanki tartego parmezanu
  10. 1/3 szklanki natki pietruszki

Kurczak

  1. 4 piersi z kurczaka
  2. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  3. 2 cytryny
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 1 łyżeczka soli

Pozostałe składniki

  1. 200 g tartej mozzarelli

Jak zrobić kurczaka do risotto?

Pracę nad dzisiejszym przepisem na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą rozpocznij od przygotowania mięsa.

W tym celu dokładnie umyj i osusz piersi z kurczaka przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie natnij filety drobiowe w taki sposób, aby można było rozłożyć je na dwie części. Jednocześnie pamiętaj, że każdy kawałek nie może zostać przecięty do końca.

Tak przygotowane filety z kurczaka przełóż na deskę kuchenną, po czym przykryj folią spożywczą. Następnie rozbij każdy kawałek mięsa na cienkie placki przy pomocy tłuczka. Dzięki folii w mięsie nie powstaną dziury podczas rozbijania. Na dodatek wyczyszczenie tłuczka będzie o wiele łatwiejsze!

miseczki z kurczaka z risotto

Teraz przełóż kawałki kurczaka do dużej miski. Do naczynia dodaj również sok z cytryny, oliwę z oliwek, drobno posiekany i obrany czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią lub talerzem i  odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Mięso możesz przygotować również dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.

miseczki z kurczaka z risotto

Jak zrobić risotto?

W międzyczasie kiedy mięso będzie w lodówce, przygotuj kremowe risotto.

Na palniku ustaw duży garnek, po czym dodaj do niego oliwę i podgrzej. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę oraz seler naciowy. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj do garnka surowy ryż. Nie zapomnij również o wytrawnym, białym winie. Nie martw się o procenty- pod wpływem temperatury wyparują, a risotto zyska pyszny, szlachetny smak.

miseczki z kurczaka z risotto

Następnie wlej do garnka bulion. Możesz użyć zarówno drobiowego, jak i warzywnego wywaru. Składniki gotuj przez 20 minut, po czym dodaj zieloną cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Tak powstaje kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą.

miseczki z kurczaka z risotto

Dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Na samym końcu wrzuć do środka kawałki masła i parmezan. Wyłącz palnik i wymieszaj ponownie i gotuj do chwili, aż powstanie kremowa mieszanka.

Złożenie i pieczenie kurczaka z risotto i mozzarellą

Wszystkie składniki mamy już gotowe, czas je włożyć w kurczaka.

Na blacie kuchennym ustaw małe miseczki. Następnie ułóż w środku rozbite filety z kurczaka, po czym nafaszeruj je wcześniej przygotowanym risotto. Wystające kawałki kurczaka złóż do środka.

miseczki z kurczaka z risotto

Gotowe miseczki z kurczaka przełóż następnie do formy do pieczenia. Kiedy wszystkie kawałki znajdą się już w naczyniu, posyp je mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach. Następnie zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

miseczki z kurczaka z risotto

Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego posiłku wykorzystaj program "góra-dół".

Gotowe danie  posyp posiekaną natką pietruszki i to wszystko. Smacznego!

miseczki z kurczaka z risotto

Więcej pomysłów na pyszne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji kulinarnych, które z pewnością skradną serce największego niejadka. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej