Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą (kurczak faszerowany risotto). Składniki i przygotowanie
Kurczak faszerowanym kremowym risotto pod kołderką z mozzarelli to jeden z naszych popisowych przepisów. Zobacz, jak przygotować proste i efektowne danie.
27.01.2022 | aktual.: 14.03.2024 13:33
Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą – jak zrobić?
Jedną z głównych ról w naszym przepisie na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą gra risotto. To genialne, kremowe danie na bazie ryżu z dodatkami. Wywodzi się z jednej z najbardziej lubianych kuchni na świecie- włoskiej. Sekretem Włochów jest używanie odpowiedniej odmiany ryżu – krótkiego, okrągłego o dużej zawartości skrobi. Świetnie wchłania on płyn i tworzy kleistą mieszankę.
Do risotto najczęściej wykorzystuje się takie odmiany ryżu jak: arborio, loto, carnaroli, baldo oraz roma. Jeśli jednak ich nie znajdziesz – nie martw się. Jak zrobić kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą? Możesz przygotować również ze zwykłego, białego ryżu.
Do naszego przepisu na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą dodawane są różne składniki: owoce morza, warzywa czy też kurczak. Dzisiaj postanowiliśmy podać je nieco inaczej, bo ukryta w piersi z kurczaka. Całość zapiekaliśmy pod pierzynką z mozzarelli.
Przepis na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą poniżej. Jak zrobić, z czym serwować? Sprawdź.
Zobacz także
Składniki
Risotto
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 250 g ryżu arborio
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu (drobiowy/warzywny)
- 1 cukinia
- 40 g masła
- 3/4 szklanki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki natki pietruszki
Kurczak
- 4 piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Pozostałe składniki
- 200 g tartej mozzarelli
Jak zrobić kurczaka do risotto?
Pracę nad dzisiejszym przepisem na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą rozpocznij od przygotowania mięsa.
W tym celu dokładnie umyj i osusz piersi z kurczaka przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie natnij filety drobiowe w taki sposób, aby można było rozłożyć je na dwie części. Jednocześnie pamiętaj, że każdy kawałek nie może zostać przecięty do końca.
Tak przygotowane filety z kurczaka przełóż na deskę kuchenną, po czym przykryj folią spożywczą. Następnie rozbij każdy kawałek mięsa na cienkie placki przy pomocy tłuczka. Dzięki folii w mięsie nie powstaną dziury podczas rozbijania. Na dodatek wyczyszczenie tłuczka będzie o wiele łatwiejsze!
Teraz przełóż kawałki kurczaka do dużej miski. Do naczynia dodaj również sok z cytryny, oliwę z oliwek, drobno posiekany i obrany czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią lub talerzem i odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Mięso możesz przygotować również dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.
Jak zrobić risotto?
W międzyczasie kiedy mięso będzie w lodówce, przygotuj kremowe risotto.
Na palniku ustaw duży garnek, po czym dodaj do niego oliwę i podgrzej. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę oraz seler naciowy. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj do garnka surowy ryż. Nie zapomnij również o wytrawnym, białym winie. Nie martw się o procenty- pod wpływem temperatury wyparują, a risotto zyska pyszny, szlachetny smak.
Następnie wlej do garnka bulion. Możesz użyć zarówno drobiowego, jak i warzywnego wywaru. Składniki gotuj przez 20 minut, po czym dodaj zieloną cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Tak powstaje kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą.
Dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Na samym końcu wrzuć do środka kawałki masła i parmezan. Wyłącz palnik i wymieszaj ponownie i gotuj do chwili, aż powstanie kremowa mieszanka.
Złożenie i pieczenie kurczaka z risotto i mozzarellą
Wszystkie składniki mamy już gotowe, czas je włożyć w kurczaka.
Na blacie kuchennym ustaw małe miseczki. Następnie ułóż w środku rozbite filety z kurczaka, po czym nafaszeruj je wcześniej przygotowanym risotto. Wystające kawałki kurczaka złóż do środka.
Gotowe miseczki z kurczaka przełóż następnie do formy do pieczenia. Kiedy wszystkie kawałki znajdą się już w naczyniu, posyp je mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach. Następnie zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego posiłku wykorzystaj program "góra-dół".
Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki i to wszystko. Smacznego!
Więcej pomysłów na pyszne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji kulinarnych, które z pewnością skradną serce największego niejadka. Twoi bliscy będą zachwyceni!