Kroję na plastry i wrzucam do gara. Konfitura tak pyszna, że aż śni się po nocach
Truskawkowy, brzoskwiniowy, malinowy - rodzajów konfitur jest co nie miara, ale głównie jemy je z polskich owoców. A co gdyby sięgnąć po coś mniej oczywistego? Soczysty i słodki owoc z wyrazistym środkiem idealnie sprawdzi się na kanapce lub jako nadzienie do naleśników.
Figa nie należy do najpopularniejszych owoców w Polsce i nic dziwnego. Nie rośnie w naszm kraju i nie jest tak łatwo dostępna jak chociażby truskawki czy maliny, więc dżemy z niej są znacznie mniej popularne, ale to wcale nie oznacza, że nie warte spróbowania. Każda gospodyni wie, że domowa konfitura to najlepszy możliwy wybór, więc warto spróbować przygotować ją samodzielnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
Konfitura z fig
Dżem z fig to nie tylko sposób na zachowanie smaku tych owoców na dłużej, ale także doskonały dodatek do wielu potraw. Można go zaserwować standardowo na kromce ulubionego pieczywa, jako nadzienie do naleśników lub jako dodatek do ciast, ale warto spróbować też zupełnie innego połączenia. Dżem z fig bardzo dobrze skomponuje się z serami, na przykład z camembertem lub po prostu jako dip na desce serów. Owocowy dżem świetnie przełamuje ciężki smak serów.
Oprócz dżemu, figi świetnie sprawdzają się w sałatkach, tartach czy jako dodatek do mięs. Ich słodki smak doskonale komponuje się z serami, orzechami czy szynką parmeńską, ale jeśli nie czujesz się pewnie w słodko-słonych połączeniach, nie musisz eksperymentować tylko użyj jej w prosty sposób, na przykład w koktajlu.
Przepis na domową konfiturę z fig
Składniki:
- 1 kg świeżych fig,
- 150 g cukru ,
- 240 ml soku z pomarańczy,
- 30 ml soku z cytryny,
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka startej skórki z wyparzonej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Oczyść figi, umyj je i osusz, odetnij końcówki i pokrój na plasterki.
- Wyciśnij sok z pomarańczy, wymieszaj go z sokiem z cytryny i dodaj startą skórkę z cytryny, dodaj figi, cukier trzcinowy, wanilię oraz cynamon.
- Podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż figi zaczną mięknąć i rozpadać się.
- Dokładnie wyparz słoiki i osusz je.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj powoli przez około 60-90 minut, mieszając od czasu do czasu, aż konfitura zgęstnieje.
- Gorącą masę przelej do wyparzonych, suchych słoików.
- Szczelnie zakręć, odstaw do góry dnem i przykryj ręcznikiem lub kocem.
- Pozwól całkowicie ostygnąć, a potem przechowuj w chłodnym miejscu do 3-4 miesięcy lub zapasteryzuj, by przechowywać świeżą konfiturę na dłużej.