PrzepisPrzekąskiPrzecięła ser i wsadziła go do rozgniecionych warzyw. To sprawia, że nie można się temu oprzeć!
Przecięła ser i wsadziła go do rozgniecionych warzyw. To sprawia, że nie można się temu oprzeć!
Ziemniaki są numerem jeden, jeśli chodzi o niemieckie przystawki. To zdecydowanie faworyt, z którego można wyczarować wiele smakowitych kąsków. Jednak po prostu ugotowane są nieco monotonne i bez smaku. Właśnie dlatego powinieneś spróbować przygotować tę oryginalną potrawę. O czym mowa?
Frania
O warzywnych krokietach z serem w środku!
Dla 2 osób:
- 2 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Należy obrać marchewki i ziemniaki, pokroić je i gotować przez około 20 minut.
Na patelni przesmaż drobno pokrojoną cebulkę i na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po tym, jak warzywa się już ugotują, dodaj do nich podsmażoną cebulkę i wszystko dobrze wymieszaj. Pieprz jest jak najbardziej wskazany.
Jeśli marchew i ziemniaki będą wyglądać jak puree, jesteś na dobrej drodze. Teraz mokrymi dłońmi uformuj małe placuszki.
Do środka włóż kawałek mozzarelli (wcześniej należy pokroić ją w paski).
Krokiety powinny nabrać podłużnego kształtu.
Na nasmarowaną oliwą z oliwek blachę połóż krokiety. Włóż ją do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 10 minut. Oczywiście możesz je przyrządzić także na patelni.