PrzepisPrzekąskiPrzecięła ser i wsadziła go do rozgniecionych warzyw. To sprawia, że nie można się temu oprzeć!

Przecięła ser i wsadziła go do rozgniecionych warzyw. To sprawia, że nie można się temu oprzeć!

Przecięła ser i wsadziła go do rozgniecionych warzyw. To sprawia, że nie można się temu oprzeć!
Frania

18.11.2015 14:54, aktual.: 18.09.2023 13:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki są numerem jeden, jeśli chodzi o niemieckie przystawki. To zdecydowanie faworyt, z którego można wyczarować wiele smakowitych kąsków. Jednak po prostu ugotowane są nieco monotonne i bez smaku. Właśnie dlatego powinieneś spróbować przygotować tę oryginalną potrawę. O czym mowa?

O warzywnych krokietach z serem w środku!

Dla 2 osób:

- 2 duże ziemniaki

- 3 marchewki

- 1 kulka mozzarelli

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz

Należy obrać marchewki i ziemniaki, pokroić je i gotować przez około 20 minut.

Obraz

Na patelni przesmaż drobno pokrojoną cebulkę i na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Obraz

Po tym, jak warzywa się już ugotują, dodaj do nich podsmażoną cebulkę i wszystko dobrze wymieszaj. Pieprz jest jak najbardziej wskazany.

Obraz

Jeśli marchew i ziemniaki będą wyglądać jak puree, jesteś na dobrej drodze. Teraz mokrymi dłońmi uformuj małe placuszki.

Obraz

Do środka włóż kawałek mozzarelli (wcześniej należy pokroić ją w paski).

Obraz

Krokiety powinny nabrać podłużnego kształtu.

Obraz

Na nasmarowaną oliwą z oliwek blachę połóż krokiety. Włóż ją do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 10 minut. Oczywiście możesz je przyrządzić także na patelni.

Obraz

Smacznego!

Obraz