Anna Lewandowska ulepszyła tradycyjny przepis na krupnik. Teraz jest lżejszy i bardziej pożywny niż kiedykolwiek

Krupnik według przepisu Anny Lewandowskiej jest wyjątkowo lekki oraz zdrowy. Okazuje się, że do jego przygotowania nie potrzebujesz mięsa. Należy jednak zaznaczyć, że zupa składa się z dużej ilości warzyw, które wspaniale wzbogacają wartość odżywczą dania. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy przepis na ten pyszny krupnik.

ObrazekKrupnik Anny Lewandowskiej bez mięsa z mnóstwem warzyw - Pyszności; Foto: instagram.com/annalewandowskahpba; Canva.com
Agnieszka

Krupnik Anny Lewandowskiej jest wyjątkowo bogaty w warzywa. W związku z tym możemy w nim znaleźć m.in. cebulę, marchewkę, groszek, a nawet kalarepę. Produkty te wspaniale wzbogacają potrawę w cenne dla naszego zdrowia składniki.

Pyszne danie bezmięsne

Obrazek
Zupa z warzywami - Pyszności; Foto: Canva.com

Krupnik to kultowa zupa, która zazwyczaj składa się z dużej ilości mięsa. Najczęściej do potrawy dodajemy żeberka, czy golonkę. Składniki te wzbogacają smak oraz aromat dania.

Jednak nie zawsze mamy ochotę na mięso. Poza tym, niektórzy z nas ograniczają ten produkt. W takiej sytuacji warto wykonać krupnik według przepisu Anny Lewandowskiej. Potrawa jest lekka, sycąca i zdrowa!

Krupnik Anny Lewandowskiej

Obrazek
Kalarepa - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej lub kaszy pęczak
  • 2 l wywaru z jarzyn
  • 1 kalarepa
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 szklanki groszku zielonego
  • 3 ziela angielskie
  • cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła ghee

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie zeszklij ją na maśle klarowanym. Kaszę jaglaną przesyp na sitko i przepłucz zimną wodą. W kolejnym kroku wrzuć ją do garnka z wywarem warzywnym.

Ziemniaki, marchewkę i kalarepę dokładnie umyj oraz obierz. Następnie pokrój warzywa i wrzuć je do garnka z wywarem. Dodaj również liść laurowy i resztę przypraw. Całość gotuj około 15 - 20 minut.

Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Pod koniec gotowania dodaj groszek. Krupnik Anny Lewandowskiej to bogaty w witaminy oraz sole mineralne posiłek. Stanowi idealny pomysł na zdrowy i smaczny obiad.

Jeśli masz ochotę na równie pyszną potrawę bez mięsa - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować burger drwala wege krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne