WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Które jajka są zdrowsze - z ciemnym czy jasnym żółtkiem? Odpowiedź może mocno zadziwić

Jajka to jeden z ulubionych składników, po które sięgamy na śniadanie. Można przygotować je w szybki i prosty sposób. Wiedzieliście natomiast, że kolor żółtka jaja zależy od tego, czym karmiona jest kura i w jakim jest wieku? Które zatem jajka są zdrowsze - z ciemnym czy jasnym żółtkiem? Przedstawiamy kilka informacji.

Obrazek
Paulina

Które jajka są zdrowsze?

Często po rozbiciu jajek widzimy różne kolory żółtek. Skąd takie różnice? Już tłumaczymy. Zależy to głównie o tego, czym karmione są kury oraz od ich wieku. Kury, które spożywają rośliny z karotenoidami np. marchew będą nieść jajka o bardziej pomarańczowym ubarwieniu żółtka. Takie żółtka też będę dużo zdrowsze. 

Obrazek
Jajka - Pyszności

Wartość jajka, a wiek kury?

Młode kury, będą znosić jajka, które będą charakteryzować się niższą wartością odżywcza. Tak samo jest w przypadku kur, które są już bardzo stare. Jajka o największej wartości, będą znosić kury w średnim wieku.

Jak długo można przechowywać jajka?

Jajka to produkt, który możemy dość długo przechowywać w lodówce. Najlepiej, żeby trzymać je w chłodnym miejscu poniżej 20 stopni Celsjusza. Optymalny czas przechowywania jajek to około 3 tygodnie. W lodówce nawet do 1 miesiąca. Co istotne drzwi lodówki nie są dla jajek najlepszym miejscem ze względu na zmiany temperatur.

Lepiej pozostawić jajka na półce lodówki. Najlepszym miejscem w lodówce będzie środkowa półka. Jajka najlepiej trzymać w wytłaczance lub zamkniętym pojemniku. Po rozbiciu jajka białko powinno mieć mleczne zabarwienie. Wiemy wtedy, że jest ono świeże.

Obrazek

Czy jajka są zdrowe?

Jak najbardziej! Jajka to bardzo zdrowy produkt, który powinniśmy spożywać, oczywiście w odpowiednich ilościach. Jajko jest cennym źródło witamin: A, K, E i D. Dodatkowo jest ono bogate w szereg składników mineralnych, takich jak żelazo, czy cynk. Te pierwiastki są bardzo niedoborowe w naszych dietach. Ten wyjątkowy produkt spożywczy, dostarcza nam całą gamę aminokwasów niezbędnych do pracy całego naszego organizmu.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko – to zobacz na naszym kanale YouTube ckrok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać