4 genialne triki kuchenne, które musi znać każda kobieta. #2 czemu wcześniej o tym nie wiedziałam?!
26.10.2015 12:40, aktual.: 18.09.2023 13:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdy mieliśmy zajęcia z chemii w szkole, myśleliśmy, że kompletnie nie przydadzą nam się te lekcje. Okazuje się jednak, że teoria ma przełożenie w praktyce. Gdybyśmy słuchali uważniej, wiedzielibyśmy, jak poprawnie wykorzystać wiedzę i przenieść ją na grunt domowy.
Poznaj cztery genialne triki, które bazują na tym, czego uczyliśmy się w czasach liceum. Sztuczki są naprawdę przydatne!
1. Żeby kawa zawsze była lekkostrawna.
Ciemna kawa będzie lepiej smakować, gdy dodasz do niej szczyptę soli. Wyeliminujesz tym samym gorycz i napój będzie bardziej przyswajalny.
2. Niedojrzałe banany.
Gdy banany są zbyt zielone i nie nadają się jeszcze do spożycia, możesz wykonać tę prostą sztuczkę, aby przyspieszyć proces dojrzewania. Włóż owoce wraz z kilkoma pomidorami i jabłkami do papierowej torby, a po kilku godzinach banany będą nadawały się do spożycia. Importerzy od lat znajdą tę metodę.
3. Aby ciastka dłużej były świeże.
Wystarczy, że umieścisz je na noc wraz z kromką chleba w zamrażarce (oczywiście wcześniej włóż je do torebki). Chleb przyjmie wilgoć ciastek, a dzięki temu Ty będziesz dłużej cieszyć się ich chrupkością.
4. Czyszczenie garnków i patelni.
Magicznym składnikiem w tym przypadku jest cola, a dokładniej zawarty w niej kwas fosforowy. Wystarczy, że napełnisz naczynie colą, zostawisz na noc, rankiem wytrzesz i voila! Ten trik także sprawdzi się w czyszczeniu toalet.