Kurczak faszerowany w sosie śmietanowo-winnym

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pomysł na pyszny i ciekawy obiadek z dodatkiem wina ? Idealny przepis na romantyczną kolację ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 szt. pierś z kurczaka
  2. 8 plastrów mozzarella
  3. 3 ząbki czosnek
  4. 200 g pieczarki
  5. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  6. kilka sztuk suszone pomidory
  7. 150 g parmezan
  8. 20 ml oliwa z oliwek
  9. 5 szczypt sól
  10. 5 szczypt pieprz
  11. 4 szczypty zioła prowansalskie
  12. 3/4 szkl. białe wino
  13. 3/4 szkl. bulion rosołowy
Sposób przygotowania:

1. W każdej piersi z kurczaka zrób kieszonkę. Następnie nafaszeruj je mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz parmezanem.

Obrazek

2. Każdy kawałek kurczaka skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie podsmaż na patelni i odłóż na bok.

Obrazek

3. Na tej samej patelni połącz ze sobą białe wino i bulion rosołowy.

Obrazek

4. Po chwili dodaj czosnek, pieczarki i śmietankę.

Obrazek

5. Ponownie umieść na patelni kurczaka i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe