WAŻNE
TERAZ

Zełenski jest już w Polsce. W planie wizyty spotkanie z Nawrockim

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Tym przepisem żyje cała Wielka Brytania

W związku z obchodami 70-lecia koronacji Elżbiety II w Wielkiej Brytanii rozpoczęło się wielkie świętowanie. W wybranych restauracjach w Londynie wprowadzone zostało specjalne menu. Króluje w nim specjalny kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Zanim jednak zabukujesz bilety do Londynu- sprawdź nasz przepis i przygotuj go samodzielnie w swoim domu.

Obrazek
Ewa

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Kurczak koronacyjny serwowany był podczas srebrnego jubileuszu Jerzego V (dziadka Elżbiety II, 1935 rok) oraz podczas bankietu koronacyjnego królowej. Receptura została opracowana przez Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School. Dziś przygotowaliśmy łatwiejszą i lżejszą wersję - bazą są piersi z kurczaka.

Możesz jednak zamienić je na mięso z udek z kurczaka (oczywiście bez kości). Taki obiad będzie miłą odmianą od rutyny. Okazji do świętowania nigdy dość! Jeśli nawet okrągła rocznica koronacji brytyjskiej monarchini ma być okazją do wspólnego celebrowania posiłku - wchodzimy w to od razu :)

Kurczak koronacyjny- składniki

               
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • curry - 2 łyżeczki
  • 2 łyżki przeciery pomidorowego
  • 2 łyżeczki dżemu morelowego
  • 1/2 cytryny - sok
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 ml białego wina - wytrawne/pół-wytrawne
  • 100 ml bulionu

Przepis na kurczaka koronacyjnego

Piersi z kurczaka przekrój w poprzek. Dopraw solą oraz pieprzem i polej oliwą z oliwek.  Tak przygotowane kawałki mięsa zgrilluj na patelni lub grillu.

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Przesmaż chwilę aż cebulka się zarumieni. Jeśli boisz się, że masło się przypali- dodaj pół łyżeczki oleju. Dodaj curry, przecier pomidorowy i przesmaż całość. W ten sposób wydobędziesz jeszcze więcej smaku. Zalej całość białym winem (wytrawnym lub półwytrawnym) i wymieszaj.

Dodaj dżem morelowy i wlej bulion warzywny lub drobiowy. Całość wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Zdejmij sos z palnika i dodaj majonez i sok z cytryny.  Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos przelej do głębokiego talerza i włóż do środka pokrojone kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Udekoruj całość natką pietruszki- ma pełno witamin i jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu.

Kurczak koronacyjny

Kurczak koronacyjny jest już gotowy! Możesz podać go z ryżem i zielonym groszkiem, chlebkiem naan lub tradycyjnym pieczywem. Smacznego!

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟