WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Tym przepisem żyje cała Wielka Brytania

W związku z obchodami 70-lecia koronacji Elżbiety II w Wielkiej Brytanii rozpoczęło się wielkie świętowanie. W wybranych restauracjach w Londynie wprowadzone zostało specjalne menu. Króluje w nim specjalny kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Zanim jednak zabukujesz bilety do Londynu- sprawdź nasz przepis i przygotuj go samodzielnie w swoim domu.

Obrazek
Ewa

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Kurczak koronacyjny serwowany był podczas srebrnego jubileuszu Jerzego V (dziadka Elżbiety II, 1935 rok) oraz podczas bankietu koronacyjnego królowej. Receptura została opracowana przez Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School. Dziś przygotowaliśmy łatwiejszą i lżejszą wersję - bazą są piersi z kurczaka.

Możesz jednak zamienić je na mięso z udek z kurczaka (oczywiście bez kości). Taki obiad będzie miłą odmianą od rutyny. Okazji do świętowania nigdy dość! Jeśli nawet okrągła rocznica koronacji brytyjskiej monarchini ma być okazją do wspólnego celebrowania posiłku - wchodzimy w to od razu :)

Kurczak koronacyjny- składniki

               
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • curry - 2 łyżeczki
  • 2 łyżki przeciery pomidorowego
  • 2 łyżeczki dżemu morelowego
  • 1/2 cytryny - sok
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 ml białego wina - wytrawne/pół-wytrawne
  • 100 ml bulionu

Przepis na kurczaka koronacyjnego

Piersi z kurczaka przekrój w poprzek. Dopraw solą oraz pieprzem i polej oliwą z oliwek.  Tak przygotowane kawałki mięsa zgrilluj na patelni lub grillu.

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Przesmaż chwilę aż cebulka się zarumieni. Jeśli boisz się, że masło się przypali- dodaj pół łyżeczki oleju. Dodaj curry, przecier pomidorowy i przesmaż całość. W ten sposób wydobędziesz jeszcze więcej smaku. Zalej całość białym winem (wytrawnym lub półwytrawnym) i wymieszaj.

Dodaj dżem morelowy i wlej bulion warzywny lub drobiowy. Całość wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Zdejmij sos z palnika i dodaj majonez i sok z cytryny.  Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos przelej do głębokiego talerza i włóż do środka pokrojone kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Udekoruj całość natką pietruszki- ma pełno witamin i jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu.

Kurczak koronacyjny

Kurczak koronacyjny jest już gotowy! Możesz podać go z ryżem i zielonym groszkiem, chlebkiem naan lub tradycyjnym pieczywem. Smacznego!

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców