Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Tym przepisem żyje cała Wielka Brytania
02.06.2022 12:32, aktual.: 13.10.2023 12:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W związku z obchodami 70-lecia koronacji Elżbiety II w Wielkiej Brytanii rozpoczęło się wielkie świętowanie. W wybranych restauracjach w Londynie wprowadzone zostało specjalne menu. Króluje w nim specjalny kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Zanim jednak zabukujesz bilety do Londynu- sprawdź nasz przepis i przygotuj go samodzielnie w swoim domu.
Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety
Kurczak koronacyjny serwowany był podczas srebrnego jubileuszu Jerzego V (dziadka Elżbiety II, 1935 rok) oraz podczas bankietu koronacyjnego królowej. Receptura została opracowana przez Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School. Dziś przygotowaliśmy łatwiejszą i lżejszą wersję - bazą są piersi z kurczaka.
Możesz jednak zamienić je na mięso z udek z kurczaka (oczywiście bez kości). Taki obiad będzie miłą odmianą od rutyny. Okazji do świętowania nigdy dość! Jeśli nawet okrągła rocznica koronacji brytyjskiej monarchini ma być okazją do wspólnego celebrowania posiłku - wchodzimy w to od razu :)
Kurczak koronacyjny- składniki
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 szalotka
- curry - 2 łyżeczki
- 2 łyżki przeciery pomidorowego
- 2 łyżeczki dżemu morelowego
- 1/2 cytryny - sok
- 2 łyżki majonezu
- 80 ml białego wina - wytrawne/pół-wytrawne
- 100 ml bulionu
Przepis na kurczaka koronacyjnego
Piersi z kurczaka przekrój w poprzek. Dopraw solą oraz pieprzem i polej oliwą z oliwek. Tak przygotowane kawałki mięsa zgrilluj na patelni lub grillu.
Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Przesmaż chwilę aż cebulka się zarumieni. Jeśli boisz się, że masło się przypali- dodaj pół łyżeczki oleju. Dodaj curry, przecier pomidorowy i przesmaż całość. W ten sposób wydobędziesz jeszcze więcej smaku. Zalej całość białym winem (wytrawnym lub półwytrawnym) i wymieszaj.
Dodaj dżem morelowy i wlej bulion warzywny lub drobiowy. Całość wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Zdejmij sos z palnika i dodaj majonez i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos przelej do głębokiego talerza i włóż do środka pokrojone kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Udekoruj całość natką pietruszki- ma pełno witamin i jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu.
Kurczak koronacyjny
Kurczak koronacyjny jest już gotowy! Możesz podać go z ryżem i zielonym groszkiem, chlebkiem naan lub tradycyjnym pieczywem. Smacznego!