PrzepisKurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Tym przepisem żyje cała Wielka Brytania

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Tym przepisem żyje cała Wielka Brytania

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Tym przepisem żyje cała Wielka Brytania
Ewa

02.06.2022 12:32, aktual.: 13.10.2023 12:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W związku z obchodami 70-lecia koronacji Elżbiety II w Wielkiej Brytanii rozpoczęło się wielkie świętowanie. W wybranych restauracjach w Londynie wprowadzone zostało specjalne menu. Króluje w nim specjalny kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Zanim jednak zabukujesz bilety do Londynu- sprawdź nasz przepis i przygotuj go samodzielnie w swoim domu.

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Kurczak koronacyjny serwowany był podczas srebrnego jubileuszu Jerzego V (dziadka Elżbiety II, 1935 rok) oraz podczas bankietu koronacyjnego królowej. Receptura została opracowana przez Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School. Dziś przygotowaliśmy łatwiejszą i lżejszą wersję - bazą są piersi z kurczaka.

Możesz jednak zamienić je na mięso z udek z kurczaka (oczywiście bez kości). Taki obiad będzie miłą odmianą od rutyny. Okazji do świętowania nigdy dość! Jeśli nawet okrągła rocznica koronacji brytyjskiej monarchini ma być okazją do wspólnego celebrowania posiłku - wchodzimy w to od razu :)

Kurczak koronacyjny- składniki

               
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • curry - 2 łyżeczki
  • 2 łyżki przeciery pomidorowego
  • 2 łyżeczki dżemu morelowego
  • 1/2 cytryny - sok
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 ml białego wina - wytrawne/pół-wytrawne
  • 100 ml bulionu

Przepis na kurczaka koronacyjnego

Piersi z kurczaka przekrój w poprzek. Dopraw solą oraz pieprzem i polej oliwą z oliwek.  Tak przygotowane kawałki mięsa zgrilluj na patelni lub grillu.

Obraz

Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Przesmaż chwilę aż cebulka się zarumieni. Jeśli boisz się, że masło się przypali- dodaj pół łyżeczki oleju. Dodaj curry, przecier pomidorowy i przesmaż całość. W ten sposób wydobędziesz jeszcze więcej smaku. Zalej całość białym winem (wytrawnym lub półwytrawnym) i wymieszaj.

Dodaj dżem morelowy i wlej bulion warzywny lub drobiowy. Całość wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Zdejmij sos z palnika i dodaj majonez i sok z cytryny.  Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos przelej do głębokiego talerza i włóż do środka pokrojone kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Udekoruj całość natką pietruszki- ma pełno witamin i jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu.

Kurczak koronacyjny

Kurczak koronacyjny jest już gotowy! Możesz podać go z ryżem i zielonym groszkiem, chlebkiem naan lub tradycyjnym pieczywem. Smacznego!

Obraz